Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
EK chce, aby státy musely EU informovat o energetických dohodách

EK chce, aby státy musely EU informovat o energetických dohodách

07.09.2011 17:23
Autor: ČTK

Evropská komise chce, aby Evropská unie kvůli zajištění energetické bezpečnosti vystupovala v energetických otázkách jednotněji. Členské země by tak podle dnešního návrhu komise měly mít povinnost informovat partnery v unii o tom, když budou dojednávat záležitosti týkající se energetiky se státy mimo unii, a to před začátkem či po vyjednáváních. V některých případech by navíc mohla komise za určitých podmínek podle těchto návrhů vyjednávat dohody za národní vlády.

Celkovým cílem je podle komise posílení vyjednávací pozice členských států vůči nečlenským zemím unie a také zajištění bezpečnosti dodávek energií, dobré fungování vnitřního energetického trhu a vytvoření právní jistoty pro investice.

Komise podotkla, že podíl energie dovážené do EU stále roste. Například u ropy je to nyní zhruba 80 procent a u plynu více než 60 procent. Rozhodnutí jednotlivých zemí "sedmadvacítky" a jejich dohody s mimounijními státy mají či mohou mít významný dopad na rozvoj energetické infrastruktury a dodávek do EU jako celku, míní EK.

"Zájmy EU musí být ve vztazích s tranzitními státy i zeměmi produkujícími energie lépe podporovány," uvedla komise v prohlášení.

"Ti, kdo jdou proti nám, oslabí," vysvětlil komisař Günther Oettinger potřebu jednotného postupu a strategie v energetice. "Tento přístup vyžaduje zlepšení vnitřní koordinace tak, aby EU a její členské státy jednaly společně a mluvily jedním hlasem," podotkl.

Komise zdůraznila, že podle ní se musí státy navzájem informovat o dohodách v oblasti energie. "To se týká i dohod, které jsou ještě předmětem jednání," podotkla komise. Komise by pak mohla dát stanovisko k tomu, zda jsou takové dohody v souladu s právem a cíli EU v oblasti bezpečnosti dodávek.

Mělo by to také znamenat, že by Evropská komise mohla být v některých případech zapojena přímo do vyjednávání smluv.

"Energetické dohody se třetími zeměmi by mohly být projednávány také na úrovni EU v případech, kdy je to nutné pro dosažení klíčových cílů EU," uvedla komise. Jako příklad uvedla třeba dohodu o plynovodu přes Kaspické moře s Ázerbájdžánem a Turkmenistánem.

Agentura Reuters už předem na základě toho, co o návrzích proniklo ještě před dnešním zveřejněním do médií, napsala, že některé soukromé společnosti plány na to, aby komise mohla vést vyjednávání, kritizovaly. Zejména se tak stalo v kontextu plynovodu Nabucco. To je komisí podporovaný projekt pro snížení závislosti na ruském plynu tím, že se přivede z oblasti Kaspického moře a Střední Asie.

Od diplomatů navíc už zazněly hlasy, že je možné očekávat, že návrhy komise vyvolají v řadě členských zemích problémy. Právě ty by je ke vstupu v platnost musely schválit.

Komise o zvyšování energetické bezpečnosti EU hovoří zejména v souvislostmi z počátku roku 2009. Tehdy se některé země EU ocitly uprostřed třeskuté zimy bez dodávek plynu. Mohl za to spor sporu Ruska, což je hlavní exportér plynu do EU, s Ukrajinou, přes níž do Evropy proudí významná část ruského plynu.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m