Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bernanke: Stav nemovitostního a volatilita finančního trhu stojí za zoufale pomalým tempem oživení

Bernanke: Stav nemovitostního a volatilita finančního trhu stojí za zoufale pomalým tempem oživení

09.09.2011 8:39, aktualizováno: 9.9. 10:01
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Americká centrální banka (Fed) bude všemožně usilovat o to, aby podpořila slabou ekonomiku a působila na snížení vysoké nezaměstnanosti. Řekl to dnes její guvernér Ben Bernanke. Žádné podrobnosti k uvažovaným opatřením v měnové politice však nenabídl.

"Federální rezervy udělají všechno, co budou moci, aby v rámci cenové stability pomohly obnovit vysoké tempo růstu a posílily zaměstnanost," řekl Bernanke v Ekonomickém klubu stát Minnesota. Snažil se uklidnit ty, kdo se bojí, že kroky Fedu povedou k růstu inflace. Letošní růst cen je pouze přechodný, řekl.

Bernanke zhruba zopakoval to, co řekl před dvěma týdny na konferenci centrálních bankéřů v Jackson Hole ve Wyomingu. Zdůraznil, že Fed má k dispozici dostatečný arzenál nástrojů k další měnovou stimulaci a je připraven jej použít.

Podle šéfa Fedu nyní ekonomiku podkopávají neobvykle slabé domácí výdaje a pokračující napětí na finančních trzích kvůli evropské dluhové krizi. Bernanke varoval před přílišným utahováním vládních opasků v bezprostřední budoucnosti, které by ekonomiku dál oslabilo. "Výrazná fiskální konsolidace by v nejbližším období by mohla posílit protivětry, s nimiž se potýká ekonomický růst a tvorba pracovních míst," řekl Bernanke.

Z aktuálního pohledu označil Bernanke slabost nemovitostního trhu, který stojí znovu na hraně propadu, a volatilitu finančních trhů za dva faktory stojící za frustrujícím způsobem pomalým tempem ekonomického oživení. Obama a Kongres podle něho musejí dostat vývoj veřejných financí země na udržitelnou trajektorii, na druhé straně zákonodárce varoval před podražením velmi křehkého růstu požadavky na rozsáhlé rychlé úspory. Bernanke také připustil, že část vyšší míry inflace, kterou dříve označoval za dočasný efekt, se do americké ekonomiky zakořenila.

Měnový výbor Fedu bude 20. a 21. září posuzovat měnovou politiku a finanční trhy od něj čekají nové kroky na podporu ekonomiky. Ty by mohly mít podobu už třetí vlny nákupů státních dluhopisů, které by dál snížily dlouhodobé úrokové sazby a posílily akciové trhy.

Bernanke na konci srpna naznačil, že nadcházející schůzka výboru bude velmi významná, když původně jednodenní zasedání prodloužil na dvoudenní. Řekl také, že se na zasedání bude uvažovat o dalších možnostech podpory ekonomiky. Americká ekonomika letos prudce zpomalila růst a za celé první pololetí se její hrubý domácí produkt zvýšil jen o 0,7 procenta.

(Zdroj: Bloomberg, čtk, CNBC, AP)


Váš názor
  • velké pytle
    09.09.2011 12:02

    Nedávno tady v diskusi někdo správně vysvětlil, proč QE nefunguje.... Prý proto, že QE peníze se přesouvají do "velkých pytlů" a vlastně nepůsobí pak inflačně jak by měly.... Přesně tak to je, to co se tam napumpuje jde do spekulantských pytlů a neodrtazí se na výrobě/poptávce protože saturovaný spekulant či superboháč prostě víc večeří nesní, víc domů neužije.... takže 100% souhlas a Berneke jen mlží a čím víc přifoukne, tím víc jen bude platit na úrocích těmhle kocourům.... Koloběh peněz se pokazil. Jako v monopolech... jeden je moc silný a ostatní ani menají za co hrát.... Bude to muset zase rozrazit nějaký "NEW DEAL" čili nové rozdání kartiček....
    TOM
    • Re: velké pytle
      09.09.2011 12:05

      Vždyť už i nejbohatší chtějí víc zdanit.... prostě s nimi už nikdo nechce hrát, tak mu na další kolo půjčí či darují za budoucí oplátku !!! :o)
      TOM
  •  
    09.09.2011 11:43

    Všichni hledají řešení, ale tak aby ho nenašli. A přitom je to tak jednoduché, ale nikdo se neodvažuje to vyslovit. Peníze se staly totiž samostatnou komoditou se kterou se obchoduje a přestaly zprostředkovávat koloběh výroba-spotřeba-poptávka. Z tohoto cyklu, který jediný vytváří reálné hodnoty, byly odsáty do rikou finančních spekulantů. Tito finančníci kteří jsou mnohdy bohatší než stát, jsou ve své spotřebě plně saturování a nevytváří žádnou poptávku, která by podpořila výrobu. Na druhé straně stojí armáda lidí jejichž potřeby nejsou uspokojeny, ale nemají peníze, kterými by vytvořily poptávku. I peníze, které trvale tiskne vláda končí v rukou spekulantů a nedostávají se do výrobně-spotřebního koloběhu. Změna zákonů která by to odstranila neni možná protože by ji museli schválit ti kteří jsou zavázání spekulantům. A o tom to je.
    juniper
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m