Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
FT a WSJ: Itálie žádá Čínu o investici. Nabízí nejen dluhopisy, ale i firmy.

FT a WSJ: Itálie žádá Čínu o investici. Nabízí nejen dluhopisy, ale i firmy.

13.09.2011 8:43, aktualizováno: 13.9. 9:14
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Itálie požádala Čínu o "významnou" investici do jejích státních dluhopisů, případně do jejích společností, aby tak zmírnila dopad tržního sentimentu na druhou nejzadluženější zemi eurozóny. Informují o tom listy Financial Times a The Wall Street Journal s odvoláním na informované zdroje. O případných výsledcích jednání se však nezmiňují. Setkání dnes potvrdil i mluvčí italského ministerstva financí o obsahu jednání však hovořit odmítl.

Předseda čínského státního investičního fondu China Investment Corp. (CIC) se podle zdrojů měl minulý týden setkat v Římě s italským ministrem financí. Před dvěma týdny pak zástupci Itálie byli v Pekingu, kde se setkali s představiteli CIC a čínské State Administration of Foreign Exchange (SAFE), která spravuje většinu čínských devizových rezerv.

Čína již v dubnu naznačila, že by mohla nakoupit více dluhu slabších států eurozóny. K dispozici nejsou přesné údaje, ale Čína uvedla, že již koupila dluh za miliardy eur. Podle jednoho z představitelů italské vlády může Čína nyní držet asi 4 procenta italského dluhu, který má celkovou hodnotu 1,900 bilionu eur.

Wu Siao-ling, bývalý náměstek guvernéra čínské centrální banky, dnes v rozhovoru pro agenturu Reuters řekl, že panika investorů kvůli dluhové krizi v Evropě je zbytečná. Čína je podle něj připravena na spolupráci s ostatními, aby se zvýšila důvěra na trhu.

Devizové rezervy Číny činí rekordních 3,2 bilionu USD (57,5 bilionu Kč). Zhruba čtvrtinu z nich by mohl tvořit eurový majetek. Čelní představitelé Číny opakovaně vyjádřili podporu eurozóně. Premiér Wen Ťia-pao na počátku tohoto měsíce uvedl, že Čína má důvěru v euro a evropskou ekonomiku, ale vlády regionu by měly zajistit bezpečnost čínských investic v regionu.

Italští zákonodárci nyní jednají o vládním plánu škrtů, které mají snížit rozpočtový deficit a stabilizovat dluh. Itálie patří mezi nejvíce zadlužené země eurozóny, její dluh činí téměř 120 procent hrubého domácího produktu. Vláda rovněž uvažuje o prodeji podílů ve velkých státních společnostech, jako energetická firma Enel a ropná a plynárenská Eni.

CIC vznikla v roce 2007 s cílem investovat část z devizových rezerv země. Majetek fondu činí zhruba 409,6 miliardy USD a zahrnuje akcie široké škály západních společností. CIC investuje na základě komerčních principů a obvykle kupuje jen malé podíly v zahraničních společnostech, aby se tak vyhnula politickému napětí.

(Zdroj: ČTK, FT, WSJ)


Váš názor
  • ano
    13.09.2011 10:40

    svatá pravda,vylodit se můžou v Řecký přístavech,samozřejmě jako turisti
    prorok
  • učte se čínsky
    13.09.2011 10:16

    Výborně, potom co nás naprosto nezodpovědná a jakoukoliv taktiku, strategii či vizi nemající politická reprezentace napříč Evropou dovede k bankrotu, tak zbylý majetek se prodá Číně. Tedy pardon - řečí EU jenom ŽÁDÁME ČÍNU O POMOC - ona za to jistě nic chtít nebude !!!! TO JE OPRAVDU ČIRÁ IDIOCIE. Měli bychom začít otevřeně a tvrdě protestovat proti těmto politickým impotentům, protože jejich kroky hraničí s velezradou - nejdříve ochromí hospodářství nesmyslnými nařízeními, směrnicemi, předpisy (kdežto zboží z Číny, kde nic takového není se sem dováží v enormním množství) a následně nás Číně prodají. Můžeme se tedy těšit na to, že dopadneme přesně jako Afrika. Za těch pár desetiletí od druhé světové války opravdu neuvěřitelný POKROK.
    REAL
    • Re: učte se čínsky
      13.09.2011 10:51

      přesně TAK budem tu ekologicky ale né ekonomicky regulovat vše a co nás napadne abychom ušetříli planetu ZEMI.Jak se ovšem podíváme na USA nebo ČINU kolik produkují odpadu nejen do ovzduší ale i do moří a nyní také ve vesmíru . Myslim si že je naprostá blbost aby babička svou ekodaní dotovala amiky anebo čínu když se chce v zimě zahřát u el.teplometu protože již nezvládne nanosit uhlí.Všíchni co dělali solární panely prý by žalovali stát tak zdrahnem el.Divím se že stát nežalovali všichni jak byl v 90 letech bum zvaný Přímotop a taky pod garancí státu myslim dokonce i s dotací ale to bych kecal nevim jistě
      Deny:-)
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data