Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rogers: Pokud přijdou defaulty v Evropě, kupujte eura, jak jen můžete

Rogers: Pokud přijdou defaulty v Evropě, kupujte eura, jak jen můžete

13.09.2011 12:45
Autor: Redakce, Patria.cz

„Krize obvykle přichází na podzim,“ začal na „optimistickou“ notu svůj rozhovor pro CNBC Jim Rogers. V reakci na množící se spekulace o blížícím se defaultu Řecka uvedl, že ten by podle něho byl pro trhy dobrou zprávou. Do defaultu by tato událost sice stáhla i „pár dalších“ zemí, mezi které investor řadí Itálii, Španělsko a „pár dalších“. Euro by v takové situaci silně oslabovalo, investor by ale tuto měnu „kupoval, jak jen by mohl“. Znamenalo by to totiž, že euro se stane silnou měnou a „nikdo již nebude lhát ohledně svých financí“. Stejnou strategii radí i dalším investorům.

Bankroty nejsou ničím novým, probíhají již po staletí. „Všichni by se nyní měli postavit čelem k realitě, ti, kteří půjčili, musí realizovat ztráty. Není důvod, proč by rakouští či nizozemští daňoví poplatníci měli zachraňovat Řecko nebo Irsko,“ tvrdí Rogers. Zadlužené země by ale podle něho neměly vystupovat z unie, nutná je jen restrukturalizace jejich dluhu, po které čeká boom. Situaci přirovnává ke Spojeným státům, kde také během minulých století bankrotovala města i další subjekty a „nepotopilo to USA, ani dolar“.

Na námitku, že banky v Evropě pád Řecka a případně dalších zemí neustojí, investor reagoval následovně: „Ano, bude tam mnoho bolesti. Zbankrotovat mohou i banky… Byly to ony, kdo nakoupil všechen ten šrot, proč bych já, vy, nebo finský daňový poplatník měl platit za jejich chyby?“

Ke konci rozhovoru investor trochu polevil na bojovnosti a řekl, že pokud přikročí k defaultu Řecko, nemusí to nutně znamenat default dalších zemí jako Itálie, či Španělska. Stane se jen to, že v případě restrukturalizace řeckého dluhu se investoři „začnou ohlížet“ po dalších dvou či třech zemích a „na trhu bude velký tlak“.

Dlouhé pozice drží investor na dolaru. Důvodem je, že „celý svět, včetně mě, je velmi pesimistický“. Důvěru v dolar ale nemá, ten „se nakonec stane pohromou“.

(Zdroj: CNBC)


Váš názor
  • Jde o překlep
    13.09.2011 15:21

    Kupovat měny zemí dovážejících energie a prodávat měny zemí vyvážejících energie. Ideální kombinace: kupovat pár USD/RUB, USD/NOK, prodávat pár AUD/USD (nutno vyčkat na rozruch).
    Detective
  •  
    13.09.2011 13:57

    dolar byl dlouho na urovni kolem 1.4/eur, takze kdyz uz investovat do dluhu v Evrope nebo kupovat rozprodavane Recko, tak proc zadraho? Na kolik sleti eur vuci dolaru ? Na 0.9 ? A za jak dlouho ? Do roka nebo jeste rychleji ? Akcie jsou ted diskutabilni, tak se mezitim zvladne par desitek procent na kurzu tam (a pripadne zpet jako na korune v 2007/8) ale ve vetsim. By me zajimalo, kdo z toho bude mit celkove nejvetsi efekt. WB to zrejme vi, ale mozna se toho uz nedozije, aby si to overil, ze to tak dopadne
    Mudrc
  •  
    13.09.2011 13:21

    Další věštec, co vidí do budoucnosti. Pokud by padla krom Portugalska i Itálie a Španělsko, Francie a Belgie by to své zadlužení ustály ? I při recesi ? Kdo by zůstal v měnové unii, Německo + Benelux a pár nedůležitých zemiček ? Můžu se mýlit, ale Euro by dle mého skončilo.
    Peté13
  • Konečně rozumný komentář s nadhledem
    13.09.2011 13:00

    Žádný rozumný Řek si nemůže přát návrat drachmy.
    • Re: Konečně rozumný komentář s nadhledem
      13.09.2011 13:21

      Mám jednoduchou otázku. Proč ?
      Peté13
      •  
        13.09.2011 13:28

        Obratem ruky by se splácely 2x větší půjčky, protože drachma by se devalvovala, ale půjčky jsou v eurech... Drachma nic neřeší...
        ICL
        • Ať žije nová drachma!
          13.09.2011 14:16

          Ono nejde ani tak co si přeje průměrný Řek, ale jak vyrovnat deficit státního rozpočtu. Zbytek Evropy to za ně věčně platit nebude, navíc i po defaultu / odpuštění všech dluhů mají i primární deficit státního rozpočtu. A po defaultu jim asi těžko někdo půjčí. takže ten deficit prostě nějak vyřešit dříve nebo později musí. Klasická řešení jsou jen 3. 1. Šetřit=snížit výdaje. O to se snaží, ale snížit státním zaměstnancům mzdy na polovinu asi nikdo neprosadí. Navíc to vede k poklesu HDP a daňových výnosů. 2. Vyšší daně. To taky vede k poklesu HDP, navíc s vyššími sazbami nebmusí nutně stoupat celkový výběr daní, řekové jsou mistři v daňových únicích. 3. Devalvace / přechod na drachmu by zvýšil konkurenceschopnost a nastartoval hospodářský růst. Sice by tu bylo dost bankrotů, ale ty by nakonec způsobily více problémů věřitelům než řekům. Takže pro mě to vychází na tu novou drachmu....
          M
          • Re: Ať žije nová drachma!
            13.09.2011 17:44

            No nevím jak by ses choval jako řek..... 1. vše bys vybral v EUR a převedl na jiné konto v zahraniči či vrazil do matrace-> okamžitě kolaps všech bank.... 2. šel bys za zaměstnavatelem a trval na své mzdě v EUR 3. vyrazil do ulic a dělal bordel protože nemáš co žrát a dávají Ti papírky - prý drachmy co nikdo nechce a devalvují každodenně.... To že si šetřil 40 let na důchod je už jen doústka paralýzy.... zde není lehké řešení... Myslím, že řešení je tvoje 2. Musí z těch jejich pracháčů co neplatili daně dostat něco majetkovýho.... cash převedli a pokud se neodstěhovali tak jedině daň z nemovitého majetku, privatizace a vyšší daně pro stabilní a nezbytné businessy (telekomunikace, doprava, energie atd...) přechod na drachmu asi není to pravé ořechové....
            TOM
          • Re: Ať žije nová drachma!
            13.09.2011 15:29

            co takhle vymenit euro za drachmu pro celou EU?
            hm
            •  
              13.09.2011 17:23

              proč by za to měl platit daňový poplatník? protože to stejně jednou bude muset zaplatit tak jako tak. jednou jsme v eu, tak eu nebo to rovnou rozpustit.
              cza
        •  
          13.09.2011 13:54

          Řecko vyhlásí bankrot tak či tak, takže už nic splácet nebudou. Pokud si nechají euro, budou v pasti, nikdy se z toho nevyhrabou.
          Hans
Aktuální komentáře
25.04.2024
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.