Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Merkelová: Bankrot Řecka by spustil domino. Važme slova velmi bedlivě

Merkelová: Bankrot Řecka by spustil domino. Važme slova velmi bedlivě

13.09.2011 12:02, aktualizováno: 13.9. 12:08
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Políček vícekancléři a ministrovi hospodářství vlastního kabinetu Philippovi Röslerovi udělila německá kancléřka Angela Merkelová ostrým distancem od připuštění neřízeného bankrotu Řecka a odchodu země z eurozóny. Aniž by vyslovila jméno, uvedla, že kvůli velmi vysokému riziku prudkého rozšíření dluhové krize na řadu dalších zemí by „každý z nás měl velice pečlivě vážit svá slova“. „Co opravdu nepotřebujeme, je další stupňování neklidu na finančních trzích. Nejistoty jsou i beztoho velké," uvedla Merkelová. „V 17členné měnové unii můžeme mít stabilní euro, pouze pokud zabráníme neřízenému procesu. Proto je naší hlavní prioritou vyhnout se nekontrolovatelnému bankrotu, který by zasáhl nejen Řecko. Nebezpečí by bylo velmi vysoké a mohlo by zasáhnout mnoho dalších zemí,“ dodala.

Zatímco ještě v pondělí kancléřčin mluvčí uvedl, že šéfka vlády s názorem svého zástupce souhlasí, dnešní vyjádření hovoří jinak. Merkelová řekla, že jejím zásadním posláním je udržení eurozóny politicky pohromadě a zabránění dominovému efektu, který by neřízení pád Řecka téměř s jistotou vyvolal.

Vícekancléř Rösler ve svém pondělním příspěvku pro deník Die Welt napsal, že kvůli stabilizaci eura "nesmí i krátkodobě existovat žádné zákazy nápadů. K nim se v případě nouze řadí také řízená insolvence Řecka, pokud k ní budou k dispozici nutné nástroje". Ústřední roli by v tom podle Röslera mohl sehrát Evropský fond finanční stability (EFSF), jehož nové nástroje by mohly zabránit řetězové reakci v eurozóně. Merkelová dnes zopakovala, že bankrot Řecka nesmí být připuštěn. Eurozóna podle ní v tuto chvíli nemá žádný mechanismus, kterým by umožnila jeho řízenou podobu. Ten má zakotvit právě až nový stabilizační fond, od roku 2013.

Vicekancléř také navrhl zavedení systému automatických sankcí za neplnění reforem, k nimž by mohlo patřit i časově omezené odebrání hlasovacího práva v Evropské unii pro rozpočtové hříšníky.

Slova ministra hospodářství se snaží mírnit kolega z financí Schäuble. „Za vládu musíte být připraveni na všechny varianty včetně varianty katastrofy a musíte zvažovat všechny scénáře. V tomto směru padla slova ministra Röslera. Nevolal po bankrotu Řecka, jen uvedl, že není možné apriori vyloučit některou variantu,“ uvedl Schäuble.

Rösler byl nicméně pokárán také z řad opozice. Podle té svým vyjádřením jen přilil dalšího oleje do ohně současné krize v eurozóně. Podle německých médií dnešní kritika Merkelové odhalila opět o něco jasněji velké rozpory uvnitř berlínské koalice.

Výnos na řeckém 10letém dluhu dnes poprvé v historii vzrostl na 25 procent. Raketový růst výnosu na dvouletém dluhopisu země byl prodloužen o další více jak 3 procenta a již dosahuje úrovně kolem 73 procent. Řecké pětileté zajišťovací CDS kontakty ukazují, že investoři přisuzují zemi 98% pravděpodobnost bankrotu.

(Zdroj: Bloomberg, čtk, CNBC, AP)


Váš názor
  • to mi připomíná
    13.09.2011 12:48

    toho francouzského generála, kteří před němci utíkal a říkal: ..."je třeba utíkat disciplinovaně":-)) Slova Merkelky: "Važme slova velmi bedlivě, bankrot Řecka musí spusti domino kontrolovaně":-))))
    Jesse
    •  
      13.09.2011 14:25

      má po všech pomocích a úsporných opatření schodek rozpočtu za 8 měsíců cca 18,1 mld eur - tl cca 44O mld. kčs. jak to tato zemička, velikostí srovnatelná s českou kotlinou může prožrat, to je k neuvěření. řekové nejsou schopni splácet své závazky v původní podobě a tedy de fakto v defaultu jsou.jakékoliv snahy merkelové a jí podobných jsou pouze velmi drahým pokusem o odvrácení neodvratitelného za peníze, které by mohly být využity zcela jistě mnohem lépe - resp. v případě sanování řecka jsou bez náhrady vyhozeny komínem. řízený bankrot této země s cílem minimalizovat a optimalizovat ztráty evropských bank je zcela namístě a vicekancléř má naprostou pravdu. možná by to chtělo přiznat, že projekt eura je v podstatě jeden velký nesmysl stejně jako současná podoba eu a začít postupně činit kroky k vybruslení z celého tohoto - v podstatě socanského projektu.
      •  
        13.09.2011 15:48

        Právě to žerou ty úroky..... je to jako když jde dlužník do vrtule, najednou obstavené účty a nikdo mu nepůjčí či za strašných podmínek a penále stíhá penále..... jen se podívej na úroky jejich dluhopisů.....
        TOM
      • kčs
        13.09.2011 14:31

        400 mld. kčs. Slováky do toho už netahej, už mají euro :-))). Jinak máš pravdu.
        tk69
    • Re: to mi připomíná
      13.09.2011 12:49

      Kontrolovaně znamená, že musí spadnout opravdu všechny kostičky.
      Hans
  •  
    13.09.2011 12:30

    Někdy loni v létě se tu objevily spekulace o Supereuro, které by mělo být hlavní měnou klíčových zemí (dnes asi jen D a F, protože víc klíčových ekonomik moc zdravě nevypadá). To byl jen takový štěk do tmy nebo o tom ještě něco uslyšíme?
    Berounskej
    •  
      13.09.2011 12:40

      Jestli tím F myslíte Francii, tak jste zcela mimo. Kvalifikují se jen germánské země plus Finsko mínus Belgie.
      Hans
      •  
        13.09.2011 12:55

        Myslel jsem Francii, no :) Protože bez nich to bude jen Nová Marka, přesně jak píše Tlustej Earl...
        Berounskej
        •  
          13.09.2011 13:01

          Bude německé severní Euro a francouzské jižní Euro. Slovácí budou nasraní, protože budou mít to francouzské.
          Hans
      •  
        13.09.2011 12:45

        Ale když jen ty klíčové - to bude asi tedy nová německá měna to super€
        tlustý hrabě
  • zaúkolujte
    13.09.2011 12:20

    pana Mečiara - on Vám to rozdělí během týdne a ještě si stihne vybrat dovolenku !
    Muff
  •  
    13.09.2011 12:15

    Finanční trhy zneklidňuje Merkelová, která je zjevně zcela mimo realitu.
    Hans
    • A to tak
      13.09.2011 12:20

      že velmi....jo asačka z endéer...hodná a poctivá asi je, ale to zjevně nestačí...
      db
      • Re: A to tak
        13.09.2011 12:41

        Já bych řekl, že především vadí všem spekulantům a kšeftařům, kteří už si brousí zuby na poslední řecký šroubek... Zjevně rozum ještě zcela nevymřel, i když je možné, že si sleduje i svoje cíle, ale přijde mi, že realita je právě jinde, než si myslí většina zde přítomných... Ona za tu oponu vidí a přijde mi, že to je jedna z posledních političek nebo politiků, kteří se dívají dál, než za první roh... Pokud vím, tak EU byla založena z důvodu solidarity a taky aby se slabším pomohlo... Teď když se řeší první větší problémy, tak to honem budeme měnit, protože jsme zvyklí na neomezený růst, pohodu a pohodlí?? Sorry, ale k tomuto názoru Merkelové dávám palec nahoru a musím říct, že mě čím dál tím víc překvapuje! Bufiku a Hansi vám přijde něco reálnýho na výnosu 2letýho dluhopisu 73% a 10letýho 25%?
        ICL
        • Horká kaše?
          13.09.2011 13:12

          Souhlas, že Merklová do do,ima víc vidí a umí předvídat následky.... V celém světě je to teď jak v nervozním pokru.... Všichni schovamé karty, mnozí blufují a samozřejmě, že to někdo odskáíče vís a někdo míň. Bohužel ten čas kdy Řecko zkrachuje se blíží a to se pak musí začít odkrývat karty... a toho se všichni bojí. Proto ty výkřiky z USA, kde jim padá Kalifornie (30% HDP USA) a nikdo se nediví a u Řecka - 3% HDP EU se hrají tanečky jak u konce světa.... Já vidím jediný problém, banky jak u Lehmanů si navzájem nevěří a mohl by zase být Credit Crunch, ale tohle už by bylo blbě řešitelné rozchodit a vlýády nemají na likviditu kreditní polštář!! Proto se Merkelová tak úporně snaží rozchodit ten fond a pak se odkryje řecká karta a fomd by měl zachránit fatální kredit Crunch.... tak asi ona vidí jak některou částečku domina zachovat či uhnout lavinu mimo některé kostičky
          Tom
        •  
          13.09.2011 12:55

          Pokud je riziko ztráty investice u Řeckého dluhopisu 70%, tak kupující požaduje rizikovou prémii 72%. Na celém svém portfoliu rizikových dluhopisů má pak zisk pouhá 2%. V čem je problém?
          s
        • to: ICL
          13.09.2011 12:54

          To co jsi napsal je nesmysl. Řecko by mělo zbankrotovat, stejně se to jednou stane a čím dřív se to stane tím lépe pro všechny strany. Tahle agonie ničemu nepřispívá a je o ničem. Do Řecka by měl nastoupit MMF a ten by měl tvrdě snížit životní úroveň Řeků o začít rozprodávat majetek. Pak může nastoupit ta solidarita a pomoc formou fondů pro nejzaostalejší regiony. Životní úroveň Evropy je stejně neudržitelná ať se to někomu líbí nebo nelíbí. Evropa si svou budoucnost dávno prožrala.
          tk69
          • Re: to: ICL
            13.09.2011 13:18

            S tou životní úrovní to je otázka... V Řecku je myslím minimálně milion státních zaměstnanců, tak ti by měli mít opravdu nižší úroveň, protože tady se vařily prachy... Jenže zbývá dalších cca 9 mil... V Řecku jsou dva světy - měst - Soluň (2mil. obyvatel) a Athén (6 mil. obyvatel) tady jsou obrovský rozdíly jako ve všech takových městech a říct - snížit životní úroveň řekům je úzkoprsý, protože byl vytvořenej obraz bohatýho rozežranýho řeka... Přitom většina prachů je především u politiků, ostatně stejně jako u nás... Druhý svět je světem 2 mil. lidí, kteří žijí na vesnicích, v horách, na zapadlých ostrovech - to je svět sám o sobě a mluvit o nenažranosti u lidí, kteří makaj na poli od pěti od rána, aby si vypěstovali něco co pak sami sní, chovají dobytek nebo mají včely - to mi přijde mimo... Jinak Hans dole píše, že "Řecká vláda utrácela" - to je správně definovaný problém... Já se teda ptám, proč je zde stejnej premiér, kterej to rozhazování roztočil na plný obrátky a teď se tváří jako mesiáš? Proč není mezinárodní tlak na jeho odstoupení? Odpověď si může dát každý sám... Pokud bude bankrot nebo nějakej vyhazov z měnové unie, miliony řeků budou mít ještě mizernější úroveň, než teď a pár bohatých začne přebírat jejich majetky... Ty situace jsou všude víceméně podobný, ale většina bude stále papouškovat o bohatých a nenažraných řecích... Vyřešení krize by bylo velice jednoduchý - zdanit příjmy bank 80% - odsátý peníze by opět přitekly do státu a přebujelá moc bank by se zmírnila... Rázem by bylo po krizi, jenže i po levných nákupech a přesunu miliardových majetků... Ale kdo tohle zavede, když jsou celé vlády napojeny na banky, že...
            ICL
            •  
              13.09.2011 13:56

              40% zaměstnanců v Řecku pracuje ve veřejném sektoru. Jejich platy jsou oproti privátnímu sektoru zhruba dvojnásobné.
              Hans
            • Já se teda ptám, proč je zde stejnej premiér, kterej to rozhazování roztočil na plný obrátky a teď se tváří jako mesiáš?
              13.09.2011 13:50

              Ten premier s tim nema nic spolecnyho ten je jenom takovej hodnej nouma. Kalousek a topka to je to nejvetsi zlo. Protoze typickej ceskej pravicovej volic je pitomec kteryho staci zabavit rikackama typu jakej je rozdil mezi volicem vv a divakem tv nova a on protoze cumi na ct 1 si zacne myslet ze je neco jako vic a ze teda tim ze zavoli topku to ukaze. To ze kalousek zadluzil zemi jako nikdo jinej, nebo ze jeho nazorova stalost je asi stejna jako nazorova stalost investorskyho stada, takze bude vzdycky kazat cokoliv co ho udrzi u koryta, nebo ze trautenberg je vlastne docela slusnej hajzlik kterej restituoval docela nepravem, pri restitucich podplacel (a jeste se k tomu priznal), kterej umi jen nadavat ostatnim a kdyz se nekdo ohradi tak se chova jako desetiletej vzteklej parchant(vona cela ta topka se tak chova) nebo ze nemuze nic ridit predvet po privatizaci becherovky, to uz typickeho chytreho obcana nezajima. To je ten problem ze vetsina lidi si mysli jak je sama chytrejsi nez ti ostatni (na coz usuzuje typicky z toho ze nemusi chodit do prace v monterkach, nebo ze cumi na ct1 pripadne ti vic nobl na ct dvojku) ale ve skutecnosti jsou to obycejny noumove co se neumej podivat ani tri roky zpatky. Proto je cela ta evropa v hajzlu i s nami, pac lidi bezmezne verej tomu co nekde placaj tak zvany elity a nikdo nepouziva svuj mozek. toz tak
              chytrak
              • Re: Já se teda ptám, proč je zde stejnej premiér, kterej to rozhazování roztočil na plný obrátky a teď se tváří jako mesiáš?
                13.09.2011 15:01

                Jinak trautenberg tu Becherovku s Bakalou pro frantíky kupoval...Byl jsem v tom tendru hodně blízko a mazanej je jak liška.... Tehdy jeho a Bakalův majsterštyk. Tady jseš jk něnu nespravedlivej
                TOM
              • Re: Já se teda ptám, proč je zde stejnej premiér, kterej to rozhazování roztočil na plný obrátky a teď se tváří jako mesiáš?
                13.09.2011 14:58

                Jen nevím chytráku jak jsi se dostal od Merkelové a dominu s řeckým dluhem k Topce a koláčům vysílání v TV... :-) asi nějakej oslí můstek co nechápe ani průměrný divák TV SOVA - viz Česká soda... jinak s tím farizejem máš asi pravdu... až se to obrátí, očekávám ho jako hlavu odborů :-)
                TOM
                • no trochu mi to ujelo
                  13.09.2011 21:57

                  no na me jednou za cas padne takovy to "urge to preach" a docela casto to zvladnu ale nekdy je to tak silny ze se neovladnu a pak to musim nekam napsat nebo vykricet. Obvykle to nema velkou hlavu ani patu ale ja si nemuzu pomoc. Takze to fakt neni nutny brat nejak vazne co sem tu psal a taky myslim ze zas dam par dni pokoj. Omlouvam se timto za zaspemovani diskuse. Smysl meho prispevku byl opravdu jen pouze si ulevit.
                  chytrak
              • Re: Já se teda ptám, proč je zde stejnej premiér, kterej to rozhazování roztočil na plný obrátky a teď se tváří jako mesiáš?
                13.09.2011 14:31

                jojo je to tak...
                ICL
            •  
              13.09.2011 13:47

              Souhlas! Prostě ty peníze na záchranu Lehmanů se navařily- natiskly a daly do závazků států (socializovaly se ztráty) a zisky se zesoukromničili do "velkých pytlů". Další nástroje - viz QE to jen opakují a nemá to konce. Jediná možná cesta je tvrdě zdanit kapitál a majetek, aby se zase začal tlačit za každou cenu na trh a otáčet se a inflací požral tu nerovnováhu v jeho alokaci/nealokaci...... teď na něm sedí kocouři v Hedge nebo bankovních fondech a navzákem hrají poker či černého Petra s ECB - spíš černého "georgiose" - viz googlr nejčastější řecké jméno.... jinak Jiří je zemědělec.... toť k těm poznámkám o nenažraných Řecích...
              TOM
            •  
              13.09.2011 13:41

              Jasně, že to musí jít přes státní zaměstnance, ale to je jen jeden zdroj, další rozprodej státního majetku - nebo jeho dlouhodobý pronájem (to je asi v tuto chvíli jedno). Celé by to ale měl dělat MMF a ne někdo z EU. Bohužel při krachu státu to odnesou všichni nebo lépe řečeno většina obyvatel daného státu. U Řeckých bank není co zdaňovat, oni v případě krachu státu budou v obrovských účetních ztrátách a budou kolabovat. Vymlouvat se na chudý kteří dřou na poli nejde, to je socialistickej alibismus a takhle to nemůže a nebude fungovat a nefunguje nikde na světě. Řekové chodili k volbám a zvolili si takovou pakáš jako si zvolili. Jinak souhlas jejich premíer a spol. by měli přijít o majetky, to samé by se mělo v případě krachu stát v každé zemi.
              tk69
        •  
          13.09.2011 12:52

          Realitou je, že Řecká vláda dlouhé roky utrácela víc než vybrala na daních. Spekulant je jen člověk, který hledá aktiva s rozdílnou cenou v současnosti a v budoucnosti.
          Hans
Aktuální komentáře
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data