Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jestli chcete naše peníze, udělejte si doma pořádek, vzkazuje čínský premiér do Evropy

Jestli chcete naše peníze, udělejte si doma pořádek, vzkazuje čínský premiér do Evropy

14.09.2011 9:24, aktualizováno: 14.9. 9:32
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Vize Číny jako zdroje hotovosti pro strádající evropské ekonomiky dnes utržila ránu v podobě vyjádření předsedy čínské vlády. Wen Ťia-pao sice uvedl, že Čína je připravena přispět k rovnovážnému světovému hospodářskému růstu, západní státy však nejdříve musejí zastavit nárůst dluhů svých ekonomik. Zpráva přichází den poté, co média přišla s tím, že se představitelé italské vlády setkali s Čínou a žádali o investice výměnou nejen za dluhopisy, ale i státní firmy.

„Tyto země si musejí nejdříve udělat pořádek u sebe doma,“ uvedl dnes premiér čínské vlády Wen Ťia-pao ve svém úvodním projevu při příležitosti zahájení letního davoského Světového ekonomického fóra, které se koná v čínském přístavním městě Ta-lien. Wen také vyslal signál o nutnosti přijmout opatření zamezující dalšímu negativnímu vývoji. „Rozvinuté země musejí učinit zodpovědné fiskální i monetární politické kroky. Nejdůležitější je zabránit dalšímu šíření dluhové krize v Evropě.

"V současné době se globální ekonomika pomalu zotavuje, ale nestabilita a nejistota stále roste," uvedl čínský premiér. "Míra nezaměstnanosti největších ekonomik je stále vysoká, rozvojové ekonomiky čelí rostoucím inflačním vlivům. To vše ukazuje, že globální ekonomická obnova bude trvat ještě dlouho," dodal.

Wen zároveň vyjádřil důvěru ve schopnost USA a EU si poradit se současnými hospodářskými problémy a nabídl čínskou pomoc. Čína je podle muže stojícího v čele čínské vlády připravena zvýšit podíl svých investic jak ve Spojených státech, tak i v Evropě.

Naopak Čína podle Wena očekává, že EU uzná čínskou ekonomiku jako plnohodnotnou tržní ekonomiku. Peking podle něj doufá v průlom v evropském postoji k Číně na summitu EU a Číny, který se bude konat 25. října v Tchien-ťinu. Uznání Číny jako tržního hospodářství by znamenalo pro ekonomiku ochranu před antidumpingovými žalobami, připomíná agentura DPA.

Od Spojených států Wen Ťia-pao žádal větší otevření amerického trhu čínským investicím. Potom by totiž Čína již nemusela tolik investovat do amerických dluhopisů. Čínské investice by podle něj mohly přinést i nová pracovní místa. Aby mohl růst americký vývoz do Číny, musel by Washington zrušit omezení na vývoz high tech výrobků do Číny, prohlásil čínský premiér citovaný DPA.

Wen Ťia-pao zároveň oznámil, že Čína hodlá vést restriktivní měnovou politiku, která udrží nízkou míru inflace. Upozornil však zároveň, že bude udržovat stabilní cenovou hladinu a bude se snažit zabránit velkým výkyvům v ekonomickém růstu. Mezitím hodlá Peking pokračovat se strukturálními reformami a podpořit domácí spotřebu, která zajistí dlouhodobý hospodářský růst.

Také americký prezident Barack Obama tento týden přiznal, že se velmi obává možných globálních následků krize v eurozóně. V rozhovoru s agenturou DPA na začátku týdne vyzval Evropany k rozhodnému úsilí, které povede k řešení. V principu jde podle něj o to, aby měnová unie sjednotila rozpočtovou politiku.

"Evropa má nyní sice vlastní měnu, nedisponuje ale žádnou společnou hospodářskou politikou. A to způsobuje problémy," řekl Obama o základním problému eurozóny. Dodal, že velké evropské státy a jejich představitelé se nakonec musí dohodnout na tom, jak měnovou integraci sjednotit s efektivní a harmonizovanou rozpočtovou.

Americký ministr financí Timothy Geithner se v pátek poprvé v historii zúčastní zasedání ministrů financí eurozóny. Chce "ukázat jednotu v době otřesů na trzích a zpomalování ekonomického růstu". Podle zdrojů agentury Reuters Geithner eurozónu patrně vyzve k posílení záchranného fondu EFSF a k ratifikaci plánů, na nichž se eurozóna dohodla na svém červencovém summitu v Bruselu. Polské předsednictví EU se pouze omezilo na sdělení, že Geithner bude s ministry jednat o situaci na trzích a o nastolení hospodářského růstu.

(Zdroj: ČTK, AP, DPA, The Telegraph)


Váš názor
  • POLITIKY NAHRADIT EKONOMY !
    14.09.2011 12:30

    Riziko netktví v neschopnosti vyrábět zvyšovat zisky, ale ve vládách států, kde u moci jsou populisté lháři, podvodníci,a klientelismus. Zkreslování hospodářských výsledků je nutností udržet se v politice a být úspěšní. Vyvedení ze stále se opakujicích ekonomických krizí mohou jen opravdoví ekonomové. V čele EU jsou političtí zkracovanci vlastně trafikanti, kteří mají zájem o viagru a prachy. Bez schopných ekonomů jde EU od deseti k pěti.Velká seskupení se bez plánovaného hospodářství neobejdou a bez ekonomů už vůbec. Ze stávajicího stavu bez podstatných změn není možné východisko. Řada těch co píší zasvědcené" prognozy ( zlato a jeho cena je bublina a pod..) jsou daleko od podstaty problému, nebo klamou úmyslně..Reformy tolik opěvované jako spása jsou ohlupováním lidí, aby se nechali do nekonečna okrádat, majíc za to že jsou východiskem z daného stavu propadajicí se krachujicí ekonomiky. Reformy v rukách politiků mě připomínají vtip o předsedovi JZD, kdy za ním příjde zootecnik a říká : "Předsedo dneska nám chcípla poslední slepice ! "To je škoda", říká předseda..."a já měl ještě tolika nápadů..!"
    seul
  • Asi bych shrnul
    14.09.2011 11:40

    Asi bych shrnul tuto pravicovo-levicovou přetahovanou takto: dnes je bordel jako prase. Je mi jedno, je-li u kormidla Petr nebo Pavel, ale dnes to prostě nefunguje. Tím neříkám, že za bolševika to bylo lepší, rozhodně ale nebyl bordel jako dnes. Problém, který si většina lidí neumí připustit: dnes u nás neexistuje pravice ani levice - jen jakési pseudomafiánské strany, společných zájmů, které rozdíly prezentují jen před televizními kamerami. Sdružování do stran mi čím dál častěji připomíná organizovaný zločin. Slovo jako "demokracie" nemůžu ani cítit, protože v pojetí našich politiků se rovná slovu "anarchie".
    Josef
    • Re: Asi bych shrnul
      14.09.2011 12:00

      Je zde snaha o demokratizaci, ale každý komu se to nezdá může do KLDR,Číny či na Kubu atd. odcestovat a tam si užívat tamějších poměrů, nosit hrdě hvězdu svého vůdce a hladovět. Někteří lidé by se měli pokusit i přes bolest zamyslet-je to ostuda
      UpDown
      • Chudáci
        14.09.2011 12:06

        v ČR.Každá socka má mobil.
        Velkamedvědice
    • Re: Asi bych shrnul
      14.09.2011 11:45

      ale on ten bordel byl i za komoušů, akorát se o něm nesmělo mluvit :-))).
      tk69
    • Re: Asi bych shrnul
      14.09.2011 11:43

      táhni do prdele, tohle není chat pro tebe bolševiku, na idnes, novinkách můžeš ty svý smradlavý kydy vypouštět bez omezení...
      db
      • Časy se mění
        14.09.2011 12:05

        Časy se mění, borče. Vypouštím je tady. Jsi hodně nasraný ? Zdá se že jo. Dík. Udělalo mi to radost. Asi politik, že ano ?
        Josef
        • Josef
          14.09.2011 12:16

          O co komu jde????Rád nasíráš lidi?Pak se z toho raduješ??Nejsi magor??
          Velkamedvědice
  • Levičáci
    14.09.2011 11:25

    komouši apodobně : běžte do prdele na jakýkoli jibý chat! Tohle je slušný chat, klde podobný tyýpky bijeme! A to vše říkám ještě velmi slušně!
    db
  • Nechápu vaše názory
    14.09.2011 10:10

    Opravdu nechápu Vaše názory. Projděte si hospodářské výsledky této země kolem 80tých let. Asi byste seděli na zadku a rozvíjeli konspirační teorie ... to, že země s tvrdým sociálně zaměřeným režimem, potažmo komunismem, jsou dnes jedny z nejbohatších, a země "svobody" (aneb mafiánsko-buržoazní svobodný systém pro horních deset tisíc) budou dnes škemrat u těch strašlivých utlačitelů o podporu jejich dlouhodobě neudržitelné ekonomicko-hospodářské politiky .... je krásným příkladem neschopnosti západních kultur vnímat jakékoliv souvislosti. Škoda o tom i mluvit.
    Izák
    • Re: Nechápu vaše názory
      14.09.2011 11:51

      Když už se tady rozepisuješ o hospodářství Číny,tak si třeba zjisti,proč mají Číňané tak velkou míru úspor v poměru k HDP,až se to někde dočteš,proč tomu tak je,tak sotva kdy ještě napíšeš o Číně jako o zemi s tvrdě sociálně zaměřeným režimem.
      AMOLADOS
    • Re: Nechápu vaše názory
      14.09.2011 11:34

      Musím se zasmát výroku "sociálně zaměřeným režimem".Kdo v Číně byl mluví jinak. - zdravotní péče není garantována státem - sociální podpora rodičů s více dětmi horší než v tvrdém kapitalismu - soc.podpora nezaměstnaným = 0
      pozorovatel
    • Izák
      14.09.2011 10:16

      Ho.no smrdí stejně z obou stran.Z jakéhokoliv pohledu je to pořád hovno.To že levičáci na celém světě rozkradli dědictví která pravice vytvořila,to že politici celého světa hromadí ekonomické problémy jen prot,aby byli znovu zvoleni ,okrádají nás a přerozdělují naše peníze určitě není důvodem obdivovat komunistická hov.a.
      Velkamedvědice
      • Re: Izák
        14.09.2011 10:42

        Tak co se týče rozkrádání majetku, tak v naší zemi je to opravdu naopak. Levice bohatství vytvořila, pravice ho pilně rozkrádá, a ve velkým.
        Ricochet
        • Ricochet
          14.09.2011 10:50

          Opravdu vidíš v naší zemi fungující pravici?Tohle je jen poskomunistický bordel.Demokracie se buduje déle než jednu generaci.Že si miliony komačů a jejich dětí natáhli různě barevná trika,nijak nezmění jak,kdo a k čemu je vychovával.Kdo nekrade,okrádá rodinu.To není ničí.Co Tě nepálí nehas...
          Velkamedvědice
        • a co
          14.09.2011 10:46

          levice vytvořila za bohatství? Jmenuj, protože to co levice vytvořila bylo skoro všechno na dluh. Kradlo se za totáče, krade se teď a bude se krást vždycky. Je to v lidský povaze ať je to levičák nebo pravičák, je to úplně jedno.
          tk69
          • Re: a co
            14.09.2011 10:58

            V pravicovém systému lze z principu krást méně.Na co hlavně Ricochet záměrně zapomíná ve svém obdivu ke komunistům,je fakt,že komunisti v této zemi devastovali slušnou prvorepublikovou ekonomiku.
            Velkamedvědice
            • no oni
              14.09.2011 11:21

              hlavně komunisti pomerně dlouhou dobu žili z toho co ukradli lidem zestátněním nebo kolektivizací. To že se tady řada věcí nepovedla nebo to, že není síla a vůle řadu věci odsoudit to je pravda, s tím nelze polemizovat a je to z velké části i vina tkzv. pravice. Jinak velkou část viny vidím i na straně pravdoláskovců, kterým nikdy nešlo o kapitalismus, ale socialismus ve kterém si budou moci plácat co chtějí a když budou otevřený hranice, tak jim je jedno kdo tady a jak vládne. Krade se ale všude i v Číně, možná tam jsou jiné tresty, ale i tak se tam krade.
              tk69
    • Re: Nechápu vaše názory
      14.09.2011 10:13

      Ty jseš ale hlupák. Jmenuj ty bohatý komunistický země.
      tk69
  • Pořádek
    14.09.2011 10:00

    podle Číny mi zavání komunismem...
    ZUZKA
    • Re: Pořádek
      14.09.2011 10:02

      Komunismus jako vláda komunistů, nebo komunismus jako systém "Všichni podle svých schopností, každému podle jeho potřeb?"? :-D
      Hans
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m