Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Největším nepřítelem spekulanta je ... ?

Největším nepřítelem spekulanta je ... ?

21.09.2011 12:06
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Jedna z nejčastějších otázek, kterou návštěvníci našich seminářů kladou je, zda pro úspěch na finančních trzích vlastně vůbec potřebují ekonomické vzdělání? Případně, zda jejich šance vylepší detailní znalost fundamentální, nebo spíše technické analýzy? Osobně se kloním k názoru, že jistý akademický základ je pro úspěšné fungování v kterémkoliv oboru lidského konání nezbytný, někde více a jinde zase méně. Seriózním zájemcům o finanční trhy však z celého srdce doporučuji ještě něco - jeden nebo dva semestry obecné psychologie. Nelze totiž popřít, že jakkoliv rychlé, dokonalé a potenciálně neomylné jsou současné obchodní systémy, na jejich počátku a konci je vždy člověk...

I proto - a nejenom proto - by si měl spekulant uvědomit, že jeho největší nepřítel není inflace, Fed nebo nějaký “tvůrce trhu” kdesi v Londýně, ale 1,5 kilogramu tkáně pohodlně usazené v jeho hlavě. Jednoduše řečeno - jeho mozek. Pro účely tohoto textu se musím dopustit jistého zjednodušení, ale možná by vás zajímalo, že ve skutečnosti nemáte jeden, ale tři mozky a jejich vzájemná interakce (případně její absence) dokáže nadělat pěknou paseku.

Mozek

To, co vidíte výše, je schematický nákres lidského mozku v bočním pohledu. Dělí se na již zmíněné tři části: a) mozek plazů (Reptilian), b) emoční/limbický mozek (Limbic system) a c) Neokortex (Neo-cortex). Jak "stará" je každá z těchto částí a co pro nás skutečně dělá?

Mozek plazů (Reptilian) je nejstarší a nejhlouběji uložený mozek, který máme společný se všemi zvířaty, od pravěkých plazů až k dnešním lidem. Vyvíjel se posledních 100 milionů let (!!!) a máme ho umístěný na vrcholu páteře. Jeho primární funkcí je starat se o tělo a udržovat jej v bezpečí. K jeho aktivaci dochází v okamžiku, kdy cítíme strach a on reaguje automaticky (a okamžitě) vzorcem bojuj, uteč, anebo totálním strnutím na místě. Plazí mozek je proto užitečný při okamžité reakci. Jeho síla a dar je schopnost vést nás rychle do akce v reakci na nějaký stimul. Díky němu odtáhneme ruku blížící se k horké plotýnce ještě dříve, než si vědomě povšimneme, že je doopravdy horká. Mozek plazů bychom tak mohli překřtít na "pud sebezáchovy" nebo "instinkty".

Emoční/limbický mozek (Limbic system) je vývojově druhá nejmladší část lidského mozku a jako “rukavice” obepíná mozek plazů. Jde o část mozku, kterou člověk sdílí se všemi savci a která jim dodává emoční život. Jeho vývoj začal s koncem období dinosaurů a dosahuje tak úctyhodného věku minimálně 50 milionů let. Jeho struktura a funkce dělá ze všech vyšších savců (kočky, psi, sloni) naše evoluční bratrance a sestřenice, jeho role a dovednost je však primárně dvojí. Ta první je přenos poučení z minula do přítomné chvíle, bez nějakého většího uvažování o budoucnosti nebo dlouhodobých následcích. Ta druhá je vytrvalá snaha upřednostňovat status quo tj. věci, které zůstávají stejné. Přeneseně lze říci, že se snaží podporovat vyzkoušené a osvědčené návyky a dovednosti, které nijak neohrožují "smečku" nebo "rodinu". Určitě znáte ten tichý hlas, který se vás snaží brzdit v okamžiku, kdy chcete vyzkoušet něco nového, neznámého a potenciálně nebezpečného (leč současně vzrušujícího)...tak to je on.

Neokortex (Neo-cortex) je sice z pohledu objemu největší, současně však nejmladší. Obsahuje 16 trilionů nervových spojení a svou rychlostí a schopností zpracovávat informace je 1000x rychlejší, než emoční mozek. Přesto je jenom 2-2,5 milionu let starý. Jeho primární role je vizualizovat, soustředit se na budoucnost, pomoci dosáhnout stanovených cílů - jde tak o jedinou část mozku, která se nebabrá v minulosti, ale dívá se vpřed. Na rozdíl od emočního mozku navíc neokortex nepůsobí asociativně (tj. nepřenáší minulé události na současnost), ale naopak disociativně - vše se děje jakoby z pohledu někoho jiného a umožňuje nám to logicky a pragmaticky uvažovat. Tento prostý fakt snižuje emoční náboj spojený s danou událostí a umožňuje úplně jiné typy myšlenkových pochodů.

Proč celý ten složitý úvod? Nejspíše se shodneme, že spekulování na finančních trzích by měla být činnost výsostně racionální, logická a pragmatická. Současně je z výše uvedeného patrné, že symbioza dvou částí mozku – pro racionální a dopřednou analýzu událostí naprosto nevhodných (tj. mozku plazů a emočního mozku) – je z pohledu délky jejich biologického vývoje mnohem silnější, než by se na první pohled zdálo. Pro účely logické a emocemi nezatížené analýzy událostí je mnohem lépe vybaven neokortex, ten však se zbytkem mozku spolupracuje násobně kratší dobu a jeho vliv na rozhodování je tak mnohem menší. Stačí si vzpomenout na dvě typické události, které nepochybně potkaly každého investora:

- Trhy jdou dramaticky dolů. Cena vámi držených akcií klesá o 5, 10 nebo 15% a přitom je nasnadě, že se nejedná o pohyb přímo navázaný na vývoj hospodaření dané firmy, prostě “jenom” oslabují trhy. Na mysl se vám však začnou vkrádat myšlenky ve smyslu “co by, kdyby”. Začnete si malovat – na základě minulých zkušeností – ty nejčernější scénáře možného dalšího vývoje a i když někde hluboko tušíte, že byste měli akcie v takovém okamžiku spíše nakupovat, podáte v zájmu “minimalizace ztráty” prodejní příkaz. Chvíli poté se trh skutečně obrátí…

- Kdysi v minulosti se vám stalo, že jste se pokusili vaši pozici ochránit před negativním vývojem podáním dlouhodobého stop-loss nebo stop-limit pokynu. V průběhu času se tento pokyn zrealizoval, vaše pozice byla prodaná, trh korigoval vzhůru a vy jste byli “bez pozice”. Tato nijak signifikantní a poměrně častá událost ve vás však zakotví asociaci, že dávat stop-lossy je “nevýhodné”, protože vás to kdysi v minulosti “stálo peníze”. Přijdou však volatilní doby jako poslední 2-3 měsíce a vy – místo logického a pragmatického rozhodnutí stop-loss znovu dát a chránit tak své portfolio – na tento veskrze užitečný nástroj rezignujete a ve světle kdysi utrpěné ztráty (úplně cítíte, jak vám tehdy bylo) necháte portfolio nekryté. Netřeba dodávat, že události z počátku srpna tohoto roku výše uvedený myšlenkový proces v mnoha ohledech spoustě spekulantů osvěžily…k jejich vlastní škodě.

Odpověď na otázku položenou v nadpisu je tak velmi jednoduchá – největší nepřítel spekulanta je on sám, resp. jeho mozek. Dobrou zprávou nicméně je, že dlouhodobým a vytrvalým tréninkem lze mozek poměrně slušně ovládnout a výše uvedené zádrhely do značné miry eliminovat. Stojí to sice nemálo námahy, ale vyplatí se to…

Ať se Vám na trzích daří!!!


Váš názor
  • nevím nevím
    04.10.2011 9:10

    Nevím, nevím. Obecně bych doporučoval vyhnout se spekulování vysokoškolákům. Proč? Jednoduše proto, že spekulace je o ohromné schopnosti dedukce a inteligence. Pochytat všechny potřebné analogie, sounáležitosti, atd. - Strávil jsem několik let u jedné organizace při testování IQ, které definuje inteligenční potenciál a vždy jsme naráželi na jedno (a je to samozřejmě i vědecky podložené), čím vyššího vzdělání člověk dosahuje, tím nižší má IQ. On totiž mozek není schopen se rozvíjet v různých směrech uvažování. Buď pracuje s dedukcí a nebo s "nalejvárnou". Krásným příkladem jsou absolventi VŠ, kdy to je opravdu pako na pako a až čase, tím jak vše zapomínají ze škol a učí se prostou realitou jak věci do sebe zapadají, tak se skutečně u nich zvyšuje IQ a schopnosti deduktivní. Nikdy ale již nedosahují úrovně lidí, kteří se o logiku a inteligenci opírají od mládí. Třeba dyslektici, mají vždy jedno z největších skóre co do výše inteligence, na kterou se paradoxně nedostane v podstatě žádný VŠ (berme v potaz, že výjimky vždy existují!). Asi největší katastrofou na většině škol bylo vždy to, že studenti nejnižších ročníků, třeba čerstvě vyšlých ze základních škol, měli v drtivé většině větší IQ než učitelé a studenti posledních ročníků jejich nové školy. Což vždy vzbuzovalo poprask v učitelské sboru a samozřejmě nepříjemnosti. Nakonec jsme museli s učiteli zavést jen konzultace, bez uvádění konkrétních výsledků, jako u malých dětí. - Osobně si přidám ještě to, že jsem pracoval v řadě kolektivů na vývoji různých aplikací a systémů. A opravdu musím zodpovědně říci, že OBZVLÁŠTĚ čeští vysokoškoláci, by měli po škole začínat někde u lopaty a postupně se prokousávat podle svého skutečného umu dále. Třeba ke krumpáči. Ale nikdy bych jim nedoporučil vyšší profese. A to, že dnešní rozpadající se svět nefunkční ekonomiky a hospodářství je právě doménou titulovaných lidí - jen potvrzuje co píši.
    Izák
  •  
    23.09.2011 15:28

    Musím se smát tomu co je zde napsáno,opak je pravdou největším nepřítelem je právě stop pokyn protože my sice máme real data ale na vždy přesná hlavně při propadech a nebo vzestupech.Jde o to že při pomalém propadu si někdy ani cena realna nepadne na cenu broukra .Dal jsem několik stop pokynu a vždy to byla otázka několika centu v jednom případě z desti to bylo euro ale když stop pokyn nedávám ve většině případu se propad ani zdaleka nedotkne mé myšlené hranice propadu možná se mýlim ale to je zase mé myšlení.
    pb
  • žabžo žabžo
    23.09.2011 14:57

    největším nepřítelem spekulanta je nemít systém, ne jeho mozek, to co popisujete je náhodné obchodování bez toho,aby člověk věděl kdy to prodá ještě předtím než nakoupí. takový člověk nesmí nikdy obchodovat a je jedno jaký používá mozek. Teprve až si vytvoří systém, tak musí pracovat na kontrole emocí, protože věří svému systému. z toho co píšete mám pocit, že máte načteno mraky literatury,ale sám jste nikdy drtivou většinu svých peněz v trhu neměl, rozhodně ne v momentech, kdy jste byl bez systému nebo jste kdy jste zmatkoval neb jste nevěřil svému systému/přístupu.
    nicknamed
  • když už je řeč o mozku
    21.09.2011 14:13

    Tak ne nadarmo se mezi znalci trhu traduje, že k samotnému obchodování je zapotřebí talent. Bez talentu u jakékoliv lidské činnosti se stává z člověka oslík slušně řečeno. Zvládat kupecké počty na Burze nevyžaduje zrovna sofistikované vzdělání. Je to jako hra na housle - když nejsi talent, tak housle raději zahoď. Můžeš umět vrzat nějakou lidovku, ale nebudeš nikdy houslista. Stejně jako umění na Burze improvizovat, krotit se, vnímat změny a související události, nepropadat panice atd... To je bezesporu talent. Mno... asi mě bude rozumět jen cirka 90% těch, co to po mě přečtou :-))
    Jesse
  • Burza
    21.09.2011 13:41

    Moc dobrý článek, psychologie je opravdu jedna z nejdůležitějších věcí, nejen při obchodování na finančních trzích. Ale ono - zde spíše doporučované - neprodávat při ztrátách, ve snaze zabránit ještě větším, vždy neplatí. Stačí se podívat na grafy třeba Orca nebo ECM. Takže pro úspěšné obchodování na burze je nutná taky zkušenost, trpělivost, samozřejmě vzdělání, tzv. selský rozum - a mít víc štěstí než smůly. V každém případě, spekulování na burze je mnohem spožitější, než se většině lidí na první pohled zdá - zvlášť v dnešní době (tak jako v téměř ve všech dobách :-)
    Č. pátek
    • Re: Burza
      21.09.2011 14:03

      Zdravím Č. pátka :-)) Jasný souhlas !! Spekulace je v překladu "neustálé hledání příležitosti" od slova Spekularum. Co znamená "hledání příležitosti" snad není nutné popisovat. A jak se nějaká naskytne, je už pouze na zvážení a míry odvahy se pro pírko přes plot natáhnout. Je to pouze o psychologii, o ničem jiném. Na 1000 příkladech jsem ochoten vyvrátit nesmysl TA. Je to šarlatánství a kdo není gambler, ten TA nikdy nepoužije. Za klub 666 :-))
      Jesse
      • TO JESSE
        29.09.2011 21:03

        Musím sa zastať TA. Nie som ale žiadny extrémista, skôr chcem vidieť veci jednoducho, lebo jednoduché veci majú najvyššiu pravdepobodnosť opakovania sa, a teda fungovania. GRAF, hladiny a jednoduché indikátory (používam iba 2) vedia dosť povedať na to, aby si minimálne tušil, čo chcú robiť. Napr. pozri si EMA50 na futures ESZ1. Krásne sa natom dalo zarobiť. Dnes false breakout na klesajúcej čiare 1169 + hlava-ramena formácia s neckline pri 1151/2 S POTENCIáLOM až k 1135 = celá vyplenná =zisk na ESZ1 800 USD TF M15 A potom treba sledovať GRAF, napr. dnes bolo pekne vidno na indexoch použitie jednej trhovej hry. Pre mńa teda GRAF je veľkými pomocníkom. ESZ1 má otvorenú cestu k 1123 ak neudrží 1135. No každý máme iný štýl obchodovania, a to je už osobnou vecou každého.
        Open_mind
      • 666
        23.09.2011 14:59

        Těch 666 to myslíte low na ES z roku 2009? :))...no na TA mám poněkud jiný názor, ale na to máme ostatně každý názor.
        nicknamed
      •  
        21.09.2011 16:10

        Zdravím Jesse - tuším, že jde o někoho velmi známého na českém netovém obchodování. TA taky moc nevěřím (jenom trochu), ale stejně se podle ní skoro vůbec neřídím - klub 666 byl na ČEZu někdy v roce 2002 - tenkrát to byly (z dnešního pohledu) velmi dobré časy :-) Tak ať se vrátí!
        Č. pátek
      • Jesse
        21.09.2011 14:48

        Dží, latiník! A jaký že tvar má to specularum být? Deklinace? Od speculum by byl geniitiv plurálu m. (končící na -orum, -um) speculorum - tedy zrcadel. Od speculatio, speculationis, f. pak speculationum - tedy hodně spekulování, zkoumání. Speculator, oris, m. (spekulant, badatel) má zase speculatorum. Myslel-lis na sloveso, tak konjugace deponentia speculor, speculari, speculatus sum (vyzvídám, bádám, pekuluji) žádný podobný tvar neobsahuje. Nejblíž by snad bylo adjektivum speculatorius, -a, -um s gen. pl. m. speculatoriorum... ;-))
        Kalka.
        • Re: Jesse
          21.09.2011 14:55

          Jo, souhlasím s tebou. Prostě spekulaciónen, nebo spekulatóriuš :-)))
          Jesse
          •  
            21.09.2011 15:00

            :-)))
            Kalka.
            • KŘIŠŤALOVA
              23.09.2011 15:07

              nic nenahradí křišťálovou kuličku ani spekuláris
              Deny:-)
      •  
        21.09.2011 14:10

        To tady nepiš.TA je naprostým základem tvorby analýz patrie a všech brokerů.Nedávno díky TA doporučovali erste na 600 s prodejem na 660 a za pár dní byla 500.
        ?
        • :)
          21.09.2011 14:18

          Již jen že víte, že je nějaká TA a občas čumnete na rezistence jako asi každý spekulant již tím TA nějaký smysl má nemyslíte ano jen jako pomůcka a ne křišťálová koule a neb když nemám nic jiného alespoň ta TA :)
          UpDown
          • Re: :)
            21.09.2011 14:31

            TA je statistika, víc NIC. Samotné indikátory jsou pak jen ukazatele, které vycházejí z této statistiky. potud je to nenapadnutelný fakt. Ale v TA něco chybí - je to konkrétní rozhodnutí neznámé množiny spekulantů v příštích sekundách trhu !! Baf a jsme totálně v háji. protože to prostě TA nedokončí. Dokončit rozhodnutí musí už samotný hráč - nikoliv jeho makléř. proto taky slyšíme chválu na TA většinou od makléřů, oni totiž neobchodují za vlastní peníze :-)))
            Jesse
            • :D
              21.09.2011 15:00

              proto análníci doporučují podle TA kup a prodej a stádo to potom to TA udělá :D jak je v knhách :D
              Deny:-)
  • Přesně!!!
    21.09.2011 12:52

    Nejdůležitější v této době je mít v pořádku mozek a držet emoce na uzdě.Vždy se ukazují i stavy mozků mých kolegů a kolegyń na chatu..Když jde burza UP a jsme naložení v longu, tak je radost jít na chat a psát si tam a vyměňovat pocity,máme se rádi a laškujeme))) když jde burza dolů a nejsme zrovna shortaři, tak se tam o sobě dozvíme, jak velcí jsme zoufalci, gambleři a stupidové, že vůbec na burzu lezeme, hned každý ví, jaký máme charakter a jak dopadneme a jak nám bude,až si budeme pod mostem roztahovat zmuchlaný papír od bůčku...
    ZUZKA
    • Re: Přesně!!!
      21.09.2011 14:05

      Já si PIN a čísla účtů pamatuju. Kdybych náhodou ten papírek od bůčku ztratil, nevim nevim, jak bych dopadl :-)))
      Jesse
    • Re: Přesně!!!
      21.09.2011 13:34

      Velmi povedený článek ! Nicméně největším nepřítelem spekulanta historicky vzato je u nás znárodnění. Když blbě vylezu z pozice, tak mi přecijen něco zbylo. ...Vypráví bača dětem ve škole : "A prišol jaguár a všetko mi zobral. " Ale to nemohol byt jagurar ! "No dobre - lebo to bol Február ?"
      dan_tencl
    • Drobné upozornění
      21.09.2011 13:31

      Jen bych si dovolil upozornit, že podvědomým nástrojem opatrnosti, kdy odtáhnu ruku od hořícího plamene ještě dříve, než se stihnu spálit, není jakákalov část mozku, ale reflexní oblouk procházející míchou. Protože kdyby tento vjem šel až do mozku, tak jsme všichni už od dětství ohořelí na kost. Tato drobnost jistě nepopírá mnohá další velmi užitečná fakta v celém tomto článku............
      Hanz
  •  
    21.09.2011 12:36

    Článek výstižnej, ale úplně s tím nelze souhlasit. To, že největším nepřítelem spekulanta je on sám, se neustále propaguje, až je to ohraný a nudný. Sice je to pravda, ale opravdu si nemyslim, že by hlavní příčinou byla psychologie, ale spíš nedostatečné vzdělání - dokonalá neznalost. Od toho se pak odvíjí i ta psychologická stránka, protože takový trader se nemá o co opřít a může se rozhodovat jenom na základě svojich pocitů. Psychologie jako nepřítel je tak pouze výmluva, proč obchodníci ztrácejí. Ten hlavní důvod plyne rize z neznalosti, hlouposti, nevědomosti, nezkušenosti a špatné analýzy.
    paf
    •  
      21.09.2011 12:49

      NO, JÁ MÁM TŘEBA TAKOVOU SMŮLU, ŽE UŽ TO POMALU VZDÁVÁM A TO MŮŽU PŘEMÝŠLET HODINU CO KDE KOUPIT, NĚCO ČLOVĚK PÁRKRÁT VYDĚLÁ A PAK PŘÍDE BUM A JE NA DNĚ A JEDE ZNOVA OD ZAČÁTKU. JE TO O ŠTĚSTÍ, JAKO LOTERIE A MŮŽETE MÍT EXTRAMOZEK.
      idoscon
      • idoscon
        29.09.2011 21:11

        Pre hlúpeho to bude otázka na zasmiatie, ale len viem, že to nerobí, makléri isto nie: Môžem sa spýtať, či si vedieš tzv. tréningový denník, ako to robia napr. tréneri úspešných športovcov ? Ver, že by ti pomohol. Ps: videl si Morinha ako si zapisuje poznámky priamo počas zápasu? Myslíš, že je to náhoda?
        Open_mind
    • nic než souhlas
      21.09.2011 12:42

      zjednodušování nebo vybírání jednoho tématu/důvodu z více vede někdy k mylným závěrům
      Bo
  •  
    21.09.2011 12:16

    Konečně něco rozumného od Patrie. Mohu z vlastní zmušenosti potvrdit. Ale než jsem na to přišel stálo mě to hodně času a hodně peněz.
    juniper
    •  
      21.09.2011 12:34

      Tohle je nejlepší článek zde. S kolegou nahoře plně souhlasím. Chce to klid a nohy v teple.
      Jezdec.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data