Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Europohádka pro děti i dospělé

Europohádka pro děti i dospělé

21.09.2011 18:24

Stavros tu a tam něco udělá, rád si ale jen tak sedne pod olivovník a hledí do krajiny na pasoucí se kozy. A směje se Hansovi. Ten sedět nevydrží, od rána zvelebuje svůj statek a dílny. Večer, když si chce trochu zašpásovat, s manželkou počítá, jak ten den zvýšil produktivitu. Se Stavrosem občas na trhu mění svou produkci za kozí mléko, do větších obchodů se mu s ním ale nechce. Stavros mu platí stavrosáky, což není moc důvěryhodná měna. O nějakém prodeji na úvěr už vůbec nemůže být řeč.

Jednou si ale chlapci sedli k jednomu stolu v hospodě, a protože po pátém pivu je každá měna krásná, dohodli se. Aby se tak nějak utužily vztahy, Stavros vymění stavrosáky za hansáky. Věci se tak přece musí zjednodušit – nebudou muset počítat, být nervózní z toho, kolik stavrosáků za hansák dostanou a vůbec to zní jako dobrá, přátelství utužující myšlenka. Stavros slibuje, že nebude dělat blbosti a bude makat, ruku na to a vše je dohodnuto.

Hans je přece jen zpočátku trochu nedůvěřivý, vidí ale, že vše jde hladce. Lidé na statku mu nelelkují, ale jedou od rána do večera. Veškerou produkci totiž může prodávat Stavrosovi a jeho početnému příbuzenstvu. Ten mu sice nic neprodává nazpět, vše je na úvěr. Ten je ale nyní bezpečný, protože i Stavros používá hansáky. Hans byl tedy plně spokojen – mohl pracovat od rána do večera, přitom spořit a prožívat romantické večery s grafy rostoucí produktivity. A tak to přece má být, říkal to už jeho praprapraděda. Jenom musel ze statku vyhodit rýpala Jurgena. Ten neustále maloval čerty na zeď a frflal, že Stavros namísto toho, aby koupil víc koz, všechno prožere, tak z čeho jim pak zaplatí ty dluhy? Je ale přece jasné, že Stavros jídlem a odpočinkem sílí a tudíž bude schopen splácet, až bude třeba. A navíc to tak hezky funguje.

Uhodily zlé časy a Hans potřeboval peníze. Není problém, dojdu za Stavrosem, že je čas splácet, řekl si. Byl ale nemile překvapen. Při návštěvě Stavrose zjistil, že ten má na svém kozím hospodářství ještě větší bordel, než před památnou dohodou v hospodě. A Stavros se zpočátku neměl ani k nějakému splácení. To se změnilo, až když mu Hans řekl, že když nezačne splácet, nebude už moci používat hansáky a při tom jak si vede, mu pak nepomůže vůbec nikdo.

Stavrosovi došlo, že je zle. Milý Hansi, povídá, máš pravdu. Ode dneška začnu dřít jako kůň. Půjč mi ještě jednou, koupím nové kozy, protože ty staré pošly. Budu ti dávat skoro všechno mléko, přidám maso a po nocích budu otročit na tvém statku. Tím splatím své dluhy můj überefektivní severský příteli. Ne, ne, křičí ale k jeho překvapení Hans. Již jsem ti napůjčoval dost lenochu, nyní musíš trpět a platit! A navíc od tebe nemůžu ani brát zboží, ani pro mě nemůžeš pracovat. Sám nemám komu prodávat a z čeho platit nádeníky. Nyní křičí už i Stavros: Já jsem bral od tebe, nyní musíš brát ty ode mě. Jak jinak ti můžu splatit?! A tak se tam, milé děti, hádají dodnes.

Pokud si čtenář není úplně jist naznačovaným poučením, navrhuji následující možnost: Říkat, že udělal chybu ten či onen je jen polovinou pravdy, udělali jí přesně 50:50. A to tím, že oba vzbudili zdání něčeho, co neexistuje.

A ještě se podívejme na to, jak vypadá uvedený příběh v trochu méně pohádkové verzi. Z prvního grafu je patrné, jak se po přelomu tisíciletí rozevírají nůžky mezi severem a jihem eurozóny v oblasti zahraničních aktiv – zatímco sever čím dál více půjčuje, jih se stále více zadlužuje. Ze strany severu ale nejde o charitu, což ukazuje graf druhý (a uvedená pohádka). Z něj je patrný rostoucí přebytek běžného účtu severu a rostoucí deficit jihu. Posunout křivky v druhém grafu znamená prohodit je v prvním. V celku nelze mít vše – u jednoho spotřebu na dluh bez toho, abych pak musel víc pracovat než jíst a u druhého úspory bez toho, aby pak více jedl, než vydělá. Jestli toho bude nakonec docíleno s větší, či menší bolestí, či se dokonce probudí řečtí čerti (viz předchozí pohádka), je věc jiná.

europohádka

Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Co s těmi poplety?
    23.09.2011 9:21

    Nejlepší bude začít úplně někde jinde a se zcela jinými lidmi. A tentokrát už se konečně poučíme a nebudeme opakovat svoje chyby.
    • Re: Co s těmi poplety?
      23.09.2011 10:45

      Chápu poznámku redakce.Prosím redakci.Nemohli by takto renomovaní ekonomové okomentovat stav ekonomiky ČR po případném krachu Řecka?
      new coast
  • Výborné
    22.09.2011 9:42

    Výborná pohádka - dětem ji ale číst nebudu, spíš jako příklad toho, jak by to být nemělo. Obávám se ale, že k Evropě buď dojde k rozpadu - nebo budeme mít nový neefektivní socialismus jako vyšitý - jestli ho už nemáme.
    Josef
    • Re: Výborné
      22.09.2011 10:51

      To zna kazdy, Umeni to bylo napsat pred 10 lety, kdy vetsina hykajicich ekonomu, politiku a analytiku zapomela na situaci pred prvni svetovou valkou a dluhy v evrope. Ale ruku na srdce Hans za to nemuze leda ze by delal v bance a kupoval ty kvalitni Jizni papiry a inkasoval miliony bonusu za svou genialitu.
      L
    • Re: Výborné
      22.09.2011 10:09

      dětem je zákaz čtení nemáj zábrany jako my dospěláci a hned jsou v ulicích jak se jim něco nelíbí . Ještě že je nezajímá budoucnost a žiji ze dne na den
      Deny:-)
  • mě to nevzrušuje
    22.09.2011 9:31

    60 milionů němců přece může pár milionů řeků v pohodě živit i nadále, ne :-)))
    Jesse
  • HOROR
    22.09.2011 9:13

    to není pohádka ale hororová noční můra obcházející evropské trhy a z té hrůzy se i v evropě taky dospělí připo...i a jediné je že děti to moc nevnímaj ale až procitnou vrhnou se na ně mají menší zábrany .Jestli se napiše pokračování 2 dil hororové bajky tak nebudou stačit ani ty dotované čističky odpadních vod a bude to všude po ulicích.
    Deny:-)
  • Dozvěděl jsem se, že
    22.09.2011 8:59

    existuje jedinečná možnost adoptovat Řeka za 500 Euro měsíčně. Bude za mne dělat všechno, na co nemám čas: spát do 11.00 dopoledne, chodit párkrát denně na kávu, držet několikahodinovou polední siestu, večer sedět dlouho v restauraci. Já ho adoptoval a mám po starostech! Můžu dělat od rána až do večera…
    First Knight
    • Re: Dozvěděl jsem se, že
      22.09.2011 10:52

      :-)) vynikající řešení, počítám, že se přestanu chechtat někdy odpoledne ... DÍKY!
      Marťanka
    • eurorodina :D
      22.09.2011 9:53

      po adopci řeka si může němemá rodina adoptovat 2 italy 3 španěly a nějakého porugalce a potom se můžou všichni nastěhovat pod mosty na eurodálnicích
      Deny:-)
    • Re: Dozvěděl jsem se, že
      22.09.2011 9:44

      ))))))))))))))))
      ZUZKA
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.