Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
I ty zlato?

I ty zlato?

26.09.2011 18:14

To už musí být, aby v situaci, kdy eurozóně reálně hrozí rozpad, zlato pokleslo. Jinak řečeno, to už musí být inflační část zlaté sázky mimořádně nepravděpodobná na to, abychom v současném nejistém prostředí viděli větší oslabení ceny zlata. A přesto ho vidíme – od počátku září kleslo z téměř 1.900 dolarů za unci na téměř 1.600 dolarů. To je významnou informací i pro další trhy, zasaďme si ji tedy trochu do kontextu.

K tomu poslouží zde již dříve prezentovaný obrázek. V první části je vývoj ceny zlata, v rámci dnešní úvahy nás zajímá zejména vývoj v celkově pověstném roce 2008. Tehdy také nastal prudký propad do té doby pěkně rostoucího žlutého kovu:

001

Pokles zlata v roce 2008 sedí na obrat na dolaru (oranžově), přišel ale ve chvíli, kdy akcie sice již nějaký čas oslabovaly, na chvíli ale otočily nahoru, výnosy vládních dluhopisů otočily k růstu a spready k poklesu. To by naznačovalo, že v tu chvíli táhla zlato dolů spíše na chvíli se zmenšující nejistota na trzích, ne klesající inflační očekávání. A aby to nebylo tak jednoduché, po letním ministoupání se pak zlato vydalo opět dolů, tentokrát ale již s klesajícími výnosy dluhopisů a rostoucími spready (a s klesajícími akciemi i rostoucím dolarem) – tedy typický pokles růstového a inflačního očekávání. A k dovršení všeho následný obrat k rally na zlatu šel ruku v ruce s ještě větším propadem výnosů a růst spreadů – pokles inflačních očekávání byl tedy přetlačen masivním nárůstem nejistoty.

Tento vývoj tedy interpretuji tak, že během necelého roku 2008 zlato předvedlo jak pokles hnaný klesající nejistotou, tak pokles hnaný klesajícím inflačním očekáváním. Tyto dva tahouni jdou přitom proti sobě – pokles nejistoty obvykle znamená růst inflačních očekávání a naopak. K čemu je takovéto ohlodávání starých ekonomických kostí? Možná k ničemu, možná k tomu, abychom dovedli správně interpretovat současnou temnou harmonii trhů. A také k získání té správné perspektivy co se týče „bezpečného“ útočiště ve zlatu.

V současném prostředí je pokles ceny zlata téměř jednoznačně odrazem silného poklesu očekávaného růstu a inflace. Včetně toho, že Fed zatím nehodlá „tisknout“, abych použil tolik oblíbený a přitom tak zavádějící výraz. Jinak řečeno, ani silná nejistota na trzích není dost silná na to, aby přebyla negativní růstová očekávání (tedy druhá fáze poklesu 2008) – a to již je co říci. Následující dva grafy pro demonstraci ukazují (i) index VIX jako měřítko nejistoty a (ii) pětiletá inflační očekávání (hodnotám z roku 2008 se ani u jednoho ale neblížíme):

002003

Pro riziková aktiva uvedené potěšující zprávou přirozeně není. A co by mohlo přinést obrat na zlatu? Když pominu různé technické faktory, tak je to návrat k vyšším inflačním očekávání (což by bylo dobré i pro akcie a komodity), či další růst nejistoty (což by pro akcie a komodity bylo zlé).

Jako nefundamentalistický fundamentalista bych pak po čase rád ukázal můj oblíbený graf poměru ceny zlata a akcií. Z něj je patrné, že i přes pokles ceny zlata se „díky“ vývoji na akciích dále pohybujeme směrem, který ukázaly předchozí dva cykly. V posledních týdnech ale tím nejbolestivějším způsobem ze všech možných.

004


Váš názor
  • Zůstal bych kliden
    27.09.2011 8:18

    Vždyť to všechno tu žu bylo mnohokrát. Říkáte ohlodávání starých ekonomických kostí analýze roku 2008. A jak to bylo za ropných šoků v 70. letech? A co během zlaté horečky v lednu 1980? Navíc zlato je komodita, to znamená, že podléhá vztahu nabídky a poptávky. Stačí, aby vypadla patrná část poptávky, a cena se hroutí. Bože, jak snadné je pro hybatele trhu trhem hýbat!
  • tady je
    26.09.2011 19:46

    alespoň vidět, jak lze poměrně elegantně manipulovat s trhem (podotýkám čehokoliv), v tomto případě s trhem stříbra a zlata. Prostě stačí výrazným způsobem změnit obchodní podmínky defakto ze dne na den a plno spekulantů, co jednou s jištěním relativně na hraně (přičemž to mají třeba pojištěné stopákama) musí reagovat okamžitě a to tím, že buď musí dozajistit nebo odprodat část pozice, přičemž pochopitelně že ti, co mají kompetenci měnit podmínky, mají poměrně přesné informace o tom, jak na tom s jištěním spekulanti jsou a správným načasováním prostě pošlou trhy přesně tam, kam chtějí nebo potřebují. Až budou potřebovat poslat zlato zase up, není nic jednodušího než pro změnu změkčit podmínky pro obchodování... no a výkyvy na trhu komodit ovlivňují i měnové páry a potažmo akcie... a pak spekuluj... Je faktem, že na zlatu byla překoupenost jako prase a že technicky jasně signalizovalo pokles, takže to měli pánové hodně ulehčené. Jenom to chtělo to pověstné jemné postrčení na hraně sjezdovky - stačilo si otevřít shorty a pak oznámit změnu podmínek. To prostě nemá chybku ":-)) No a zrovna tak můžou odpálit třeba akciové trhy a to oběma směry - jde jen o to, kam to budou chtít poslat.
    Jesse
    • Re: tady je
      27.09.2011 2:24

      Můžete mi to prosím trochu osvětlit.. Kdo a jakým způsobem může takhle manipulovat trhy? Jaké podmínky pro obchodování změnily a jak? .. rád bych trochu nakoukl pod pokličku :) Předem děkuju za odpověď.
      Honza
    • Re: tady je
      26.09.2011 20:39

      to jesse.mám z toho stejný pocit a fin.zainteresovanost na hození-si "mašle".Jenže američani zvýšili limity pro obchod zlatem cca na 1900usd a cme zvýšila margin ve stejné době.Po kroku cme opravdu obchod v asii stagnuje nebo padá.O jiných změnách později nevím.Že by tohle stačilo na ten sešup?Bože kde se to stopne??
      jarda
  • to už musí být?
    26.09.2011 19:39

    A? Je podivné, že médii posledních pár měsíců vyšponovaná cena do maxima najednou propadne? - tj. že se jí "Ti co ví trošku více než druzí", na vrcholu cenového vypětí, zbaví? Mě to divné nepřipadá. Jen to ukazuje na to, že veškeré analýzy a technické indikátory mají opravdu jen minimální funkčnost v rozsahu sázky 50:50. Nicméně stále zůstávají tytéž globální problémy, které napomáhaly k růstu ceny, takže .... ? Dopoví si každý sám :o)
    Izák
    • Re: to už musí být?
      27.09.2011 7:49

      Takže šup sem s nějakou sympatickou CALL opcí na zlato, třeba listopadovou.
      xzajic
Aktuální komentáře
28.03.2024
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university