Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Soud nevyhověl ČS: Prodej Sazky skupinám PPF a KKCG platí

Soud nevyhověl ČS: Prodej Sazky skupinám PPF a KKCG platí

29.09.2011 13:52
Autor: ČTK

Městský soud v Praze nevyhověl žádosti České spořitelny na zrušení tendru na loterijní společnost Sazka a odsouhlasil její prodej společné firmě skupin PPF a KKCG. Vyplývá to z informací zveřejněných v Insolvenčním rejstříku. Společný podnik PPF a KKCG Sázková kancelář ve výběrovém řízení nabídl za Sazku nejvyšší částku 3,81 miliardy . Mluvčí insolvenčního správce Sazky Lenka Tichá dodala, že soud nevyhověl ani požadovaným úpravám podmínek tendru.

Sázková kancelář má nyní pět měsíců na to, aby získala souhlas antimonopolního úřadu. Soud také uložil insolvenčnímu správci Sazky Josefovi Cupkovi, aby mu podával nejméně jednou za tři měsíce zprávu o převádění majetku společnosti na peníze k uspokojení věřitelů.

Česká spořitelna svůj požadavek na okamžité zrušení výběrového řízení odůvodnila možným zpochybněním platnosti právních úkonů správce při zpeněžení majetku Sazky. ČS navrhla, aby souhlas s uzavřením smlouvy udělila schůze věřitelů, k jejímuž svolání vyzvala soud. Schválení smlouvy o prodeji společné firmě PPF a KKCG pouze věřitelským výborem by podle ní nemuselo být platné, protože žádný z jeho členských věřitelů, mezi něž PPF a KKCG patří, nesmí hlasovat ve vlastní věci nebo ve věci osoby blízké, která s ním tvoří koncern. Soud ale ve svém odůvodnění argumenty spořitelny odmítl.

Insolvenční správce Cupka podepsal smlouvu s vítězem soutěže v pondělí poté, co věřitelský výbor uzavření smlouvy o prodeji schválil. Skupina Penta, která se tendru kvůli jeho údajné nezákonnosti nezúčastnila a mimo soutěž nabídla za Sazku pět miliard korun, uvedla, že podá žalobu na neplatnost této smlouvy. Česká spořitelna, která je členem věřitelského výboru, navrhla soudu zrušení výběrového řízení a vyhlášení nového.

Podle mluvčího Penty Martina Danka bude žaloba na neplatnost smlouvy o prodeji Sazky první ze série právních kroků, které firma připravuje. "Penta je přesvědčená, že tendr na prodej podniku Sazky proběhl nezákonně, protože neumožnil korektní a standardní soutěž, jež by vygenerovala nejvyšší cenu," uvedl Danko. Právník insolvenčního správce Jan Hrazdíra tvrdí, že nabídka Penty nesplňovala podmínky stanovené výběrovým řízením.

Soud dnes v odůvodnění svého rozhodnutí ve věci žádosti ČS uvedl, že Pentě nic nebránilo v účasti ve výběrovém řízení. "I když je možno připustit, že některé z podmínek výběrového řízení byly nastaveny nezvykle přísně, přesto byly snad bez jakýchkoliv pochybností takto formulovány především v zájmu věřitelů a jejich co nejvyššího uspokojení. Soud je přesvědčen, že Penta na podmínky výběrového řízení nehodlala úmyslně přistoupit a že svojí 'nabídkou' nesledovala zájem získání podílu dlužníka," píše se v odůvodnění.

Tendru se zúčastnily i Synot Holding a společnost Charlcoal, spojovaná se jménem finančníka Pavla Tykače. Charlcoal nabídl 3,601 miliardy, Synot 0,5 miliardy korun. Sazka se do insolvence a následně do konkurzu dostala kvůli problémům se splácením úvěru na výstavbu pražské O2 areny.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.