Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čínská ekonomika optikou trhu: Do 5 let zbrždění růstu na polovinu

Čínská ekonomika optikou trhu: Do 5 let zbrždění růstu na polovinu

29.09.2011 18:33

„Tvrdé přistání čínské ekonomiky“ se s nekončící dluhovou krizí v Evropě a slábnoucí důvěrou v sílu americké ekonomiky spojenou s problémem vysoké dlouhodobé nezaměstnanosti stalo vděčným tématem ekonomických prognóz. Podle agentury Bloomberg již většina světových investorů s udržením vysokého tempa hospodářského růstu druhé největší ekonomiky světa, které se dařilo v minulých třiceti letech držet, nepočítá. Ba naopak, předpokládají jeho poměrně rychlý propad. 59 procent oslovených investorů, analytiků a traderů se domnívá, že roční růst HDP Číny klesne do roku 2016 na méně než 5 %.

Z toho převážná většina (47 procent) očekává, že k takto výraznému zpomalení dojde v následujících dvou až pěti letech, zbylých dvanáct procent dokonce predikuje, že míra růstu čínské ekonomiky propadne na polovinu již během následujícího roku. Poté, co ve druhém čtvrtletí letošního roku vzrostla ekonomika Číny o 9,5 procenta!

Za zpomalováním obrátek asijské ekonomiky stojí z největší části snižování poptávky po jejích vývozech, která v průběhu globální finanční krize klesla nejvíce od konce 70. let. Spoléhání se na odbyt výrobků do zemí Evropy a Spojených států, které v současnosti bojují se strašákem recese, zatím domácí spotřebitel plně nenahradí. „Pokud nebudeme ty věci kupovat, nebudou je vyrábět,“ říká zjednodušeně jeden z respondentů, výkonný ředitel Doraine Wealth Management Charles Doraine. Mimo oslabení americké a evropské ekonomiky se objevují další varovné signály – hrozící splasknutí bubliny na čínském realitním trhu (více v článku ZDE) a nadměrná inflace.

Na pravděpodobné zpomalení čínské ekonomiky upozornil šéf Světové banky Robert Zoellick na zářijové konferenci v Pekingu, když prohlásil: „Je pro mě těžké si představit, že by Čína mohla v dalších 10 letech nadále spoléhat na růst vývozu a investic.“

Z hlediska krátkodobého, pohled na Čínu coby prostor k investování zůstává pozitivní. Téměř pětina dotázaných označila čínský trh za možný zdroj nejvyššího výnosu, jehož lze v globálním měřítku dosáhnout v následujících dvanácti měsících. První příčku obsadily Spojené státy s nevelkým náskokem – nejvyšší preferenci jim přiznalo 30 procent investorů.

Od začátku roku je zatím Shanghai Composite Index o 16 procent slabší v porovnání s 8,5% poklesem amerického Standard & Poor’s 500.

Od roku 1979, kdy byla nastartována reforma čínské ekonomiky směrem k politice volného trhu, Čína získala schopnost ročního růstu HDP na úrovni deseti procent. Nyní, čtyři roky od úplného počátku finanční krize, stále více investorů pochybuje o udržení tohoto tempa do budoucna. V průzkumu označilo čínskou ekonomiku za „upadající“ trojnásobně větší počet lidí než těch, podle nichž se „zlepšuje“, necelá polovina pak vidí její situaci „stabilně“.

Reálnou situaci největší asijské ekonomiky lze podle analytiků vcelku dobře hodnotit podle vývoje cen na trhu komodit. Čína jako klíčový odběratel spektra nerostných surovin svou poptávkou do velké míry ovlivňuje vývoj jejich cen. Podle investic Corby Capital Markets je určitým barometrem kondice čínské ekonomiky její uhelný průmysl. „Něco je v nepořádku. Pro Čínu není důležitější věc než uhlí,“ komentuje klesající ceny a jako další jmenuje měď, která zlevnila od začátku srpna téměř o čtvrtinu.

Čína má druhou největší ekonomiku na světě a díky nadprůměrnému hospodářskému růstu spolu s růstem platů čínská populace bohatne. Čína tak postupně sama víc spotřebovává a její závislost na vývozu se postupně snižuje. Země v srpnu zaznamenala pokles vývozu, jehož objem klesl z rekordních hodnot. Během září pokračoval i pokles vývozních zakázek. Spotřebu ve světě snižují obavy z dalších hospodářských problémů a nové recese americké ekonomiky. Naopak dovoz v srpnu prudce vzrostl, což svědčí právě o solidní domácí poptávce.
 

(Zdroj: Bloomberg, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data