Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ANKETA: Podkope plán MF ČR na pětiletý daňový test investování na kapitálových trzích? Na koho dopadne nejvíce?

ANKETA: Podkope plán MF ČR na pětiletý daňový test investování na kapitálových trzích? Na koho dopadne nejvíce?

30.09.2011 18:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Ministerstvo financí v tichosti připravilo změnu, která silně zkomplikuje život naprosté většině drobných investorů na kapitálových trzích. Do návrhu zákona o zřízení jednoho inkasního místa úředníci ministerstva zakomponovali výrazné zpřísnění podmínek zdaňování zisku z prodeje cenných papírů.

V současnosti nemusí ten, kdo prodá své akcie až po půl roce a vydělá přitom více než 15 tisíc korun, platit žádnou daň. V případě, že takto vydělá do půl roku, platí 15procentní daň. Nově by se měla lhůta prodloužit ze šesti měsíců na pět let a daň dokonce zvýšit na 19 procent.

Představitelé kapitálových trhů považují toto opatření za naprosto nesmyslné a vadí jim, že s nimi ministerstvo změnu nekonzultovalo.

Předseda Asociace pro kapitálový trh Josef Beneš: „Zvýší se pouze administrativa, a to jak na straně klienta, který bude muset při vystoupení z podílového fondu podávat daňové přiznání, tak i na úrovni státu při výběru té daně. Příjem státu přitom bude zanedbatelný.“

Hlavní ekonom Patria Finance David Marek: „Neprospěje to vůbec nikomu. Je to jen zbytečná komplikace, která podlomí ochotu lidí investovat na akciových trzích a zabrzdí to rozvoj kapitálového trhu, který je i tak u nás ve srovnání se západním světem někde na úrovni předminulého století.“

Šéf BCPP Petr Koblic: "Je to krok, který samozřejmě nevede směrem k rozšíření účasti drobných investorů na českých kapitálových trzích. Tento krok není úplně dobře rozmyšlený, protože povede zejména k velkému rozšíření administrativy jak ze strany investorů, tak ze strany úřadů, což se v konečném důsledku ukáže jako neefektivní. Přímý dopad na pražskou burzu nebude tak zásadní. Buď jsou investoři dlouhodobí, kteří kupují a chtějí akcie držet několik let, pro něž je daleko zajímavější návrh na zrušení daně z dividend. Nebo jsou investoři, kteří spekulují, a ti prodávají akcie ve chvíli, kdy to považují za vhodné.“

Martin Jareš, odbor daňové strategie MF ČR: „Uvažovali jsme tak, že by bylo pro daňovou veřejnost a politiky snáze skousnutelné, kdyby se zvýšilo zdanění někde, kde jsme ho měli dlouhodobě hodně nízké. Využila se vhodná příležitost, když se ruší zdanění dividend, pojďme někde jinde trošku přitvrdit a uvést to do rovnováhy.“

Případná změna bude mít dle očekávání negativní dopad především na fondy peněžního trhu, u nichž je doporučovaný investiční horizont jeden rok. MF ČR argumentuje osvobozením výplaty dividend. Podle ministerstva by nebylo správné, že investoři nemusejí platit daň ani při výplatě dividendy, ani při prodeji akcií. Většina z nich je drží déle než půl roku. Podle odborníků by tak nakonec důsledkem prodloužení časového testu mohl být úbytek drobných investorů. Ti totiž mnohdy vnímají investici do podílových fondů jako alternativu ke vkladům do bank a časový test jim mohl například kompenzovat fakt, že investice do fondů není na rozdíl od vkladů v bankách pojištěna.

Jak budete reagovat přímo Vy? Přiměje Vás pětiletý daňový test k omezení části investic na kapitálovém trhu? A kterých investic? Co si myslíte o návrhu MF ČR? Podělte se o Váš názor v nové anketě!


Váš názor
  •  
    03.10.2011 10:20

    A jak se budou zdaňovat akcie na doručitele. Já mám dojem, že ty kurvy opravdu jenom zkoušejí co lidi vydrží a staví si další tunely. ( Omlouvám se čtenářům a cenzorovi za výraz, který by možná jinde vyzněl nevhodně, ale v této situaci zdaleka vevystihuje podstatu.)
    Homo
  • Milí úřednici na MF!
    02.10.2011 22:55

    Jestliže investuji do akcií svoje poctivě vydělané a nejméně jednou státem zdaněné peníze do akcií, riskuji, že o ty peníze přijdu. Danit takovýto nejistý zisk a přitom se nepodělit i o případnou ztrátu považuji za amorální a za sebe vám milí úředníci MF říkám: "Ani korunu ode mne neuvidíte, leda nasr...!"
    abc
  •  
    01.10.2011 9:24

    ministerstvo ktere svym stylem jednani ala pres mrtvoly mozna neudrzi svou nic ani ctyri roky..stratega bude nutit trepat se pet let jestli ty love nekam nevyhuci.. meli bt ty hovadka zacit platit dane ze svych omylu..meli bychom mozna vyrovnany rozpocet..revoluce a socialismus na ne..
    OPTIMISTA
  • zdanění
    30.09.2011 18:40

    Stanovisko zástupce MF hovoří za vše. Žádná analýza , žádný propočet , zdaníme to co je veřejnost ochotná skousnout. Co na tom ,že to nic nepřinese . Koncepce MF je jasná , škrtat výdaje , zvyšovat daně a předvádět se na fórech při přebírání titulů . Kdy už volič vypudí toho čestného politika , který je čistý jak křišťál , dříve si hrál na klidnou sílu v KDU ČSL ,teď je super pravicově smýšlejícím politikem TOP 09 . Ano tou žábou na prameni je Mirko Koloušek minist financí zeměkoule. Nutno podotknout , že objednávání padáků na MNO mu šlo lépe. Z výroku daňového stratéga pana Jareše je zřejmé, že si pan ministr vychovává dobré kádrové rezervy. Hlavně, aby to veřejnost skousla.
    karel
    • Re: zdanění
      01.10.2011 13:13

      Jakou revoluci chceš ty moulo dělat. Kdyby se vrátil socialismus, tak by neexistoval kapitalový trh a měl bys po problému. Určitě bys kapitalový výnos zdaňovat nemusel, protože by žádný ani nebyl. Čest, kupředu levá...
      Henry
      • zdanění
        03.10.2011 10:20

        Milý Henry , všimni si , že tě nenazývám moulou. Nechápu o čem to vlastně píšeš. Názor na danění není ani o rušení kapitálového trhu ,ani o návratu socialismu ,dokonce ani o revoluci . Máš-li radost z placení daní , neberu tě ji, klidně plať. Tvé daně budou určitě užitečně využity třeba na zvýšení platů soudců a pod. Čest,kupředu pravá .
        karel
  • A co obchody na Forexu?
    30.09.2011 18:32

    Těch se to dotkne jak ??
    Fosil
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.