Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Eurogroup: Řekové zatím další peníze nedostanou, možná až v listopadu, bankám hrozí vyšší odpisy

Eurogroup: Řekové zatím další peníze nedostanou, možná až v listopadu, bankám hrozí vyšší odpisy

04.10.2011 8:18, aktualizováno: 4.10. 9:08
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Řecko další část peněz ze záchranného balíku pro Řecko získá možná až v listopadu. Vyplynulo to z nočního jednání ministrů financí zemí eurozóny. Zatím se přitom pracovalo s tím, že stát by se tak mohlo ještě v říjnu. Jde v pořadí o šestou tranši, jejíž výše má činit osm miliard eur. Další obavy trhů rozpoutal také naznak možného vyššího zapojení soukromého sektoru, což by pro banky držící dluhopisy země znamenalo ztráty nad očekáváním. Včerejší šestihodinová schůzka však opět nepřinesla konkrétní řešení dluhového problému Řecka o velikosti 357 miliard eur.

Šéf euroskupiny Jean-Claude Juncker dnes nad ránem prohlásil, že schůzku eurozóny plánovanou na půlku října zrušil. Zatím tak není jasné, kdy by se mohlo nové jednání, na němž by eurozóna mohla uvolnění těchto peněz schválit, uskutečnit. Důvodem odkladu je to, že bude třeba vyčkat na zprávu takzvané trojky, tedy expertů z Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu. Ti monitorují, zda a jak Atény dodržují podmínky, které si mezinárodní věřitelé dali výměnou za to, že Řekům dají půjčky.

Náměstek řeckého ministra financí Filippos Sachinidis v polovině září uvedl, že řecká státní kasa má dostatek finančních prostředků na provoz země do října. Juncker ale v reakci na dotaz novinářů podotkl, že je prý zástupci Atén ujistili, že Řecko bude schopno do té doby s financemi vydržet.

"Řecko nám řeklo, že fondy budou muset být zpřístupněny během druhého týdne listopadu," podotkl belgický ministr financí Didier Reynders. "Není potřeba o tom rozhodovat nyní," dodal.

Jean-Claude Juncker se dnes v noci dotkl také jiného velmi ožehavého tématu, když přiznal, že euroskupina s ohledem na vyostření dluhové krize od původní dohody z 21. července diskutuje také možnost vyššího zapojení soukromého sektoru v čele s bankami.

„Pokud jde o zapojení soukromého kapitálu, musíme si uvědomit, že jsme byli svědky změn od rozhodnutí přijatých 21. července, a proto zvažujeme technické změny,“ potvrdil úvahy o revizi původního nastavení dohody šéf euroskupiny. Další detaily však poskytnout odmítl. Juncker také uvedl, že větší zapojení ECB, o němž se spekulovalo, není hlavní cestou, kam by se ubíraly současné myšlenky politických špiček eurozóny na posílení záchranného fondu EFSF.

Soukromým subjektům by tak mohly hrozit vyšší odpisy než dříve dohodnutých 21 procent řecké expozice. V bezpečí tak nově nemusí byt ani ty evropské banky, které k preventivním odpisům smluvené části dluhu přistoupily již spolu s výsledky za druhé čtvrtletí. Evropské futures před otevřením indikují ztráty hlavních indexů okolo 1,5 procenta. Euro se v noci propadlo až na 1,3173 USD/EUR.

V noci na dnešek se navíc eurozóna dohodla, že takové záruky jako požadovali například Finové budou možné. Šéf EFSF Klaus Regling nicméně podotkl, že se za to bude platit. "Je proto nepravděpodobné, že by takový požadavek vznesla nějaká jiná země než Finsko," podotkl. Země, které by tak záruky chtěly, by musely podle něj například přispět do budoucího záchranného fondu ESM, který by měl začít fungovat v roce 2013. Sníží se jim také zisk, který by měl zemi připadnout od EFSF z půjček, které fond poskytne.

Juncker rovněž před novináři podotkl, že nikdo v eurozóně nevolá po bankrotu Řecka. Bude podle něj uděláno vše, aby se takové situaci zabránilo.

(Zdroj: ČTK, Bloomberg, Reuters)


Váš názor
  • MÍSTO ABY KRACHLO JENOM ŘECKO NAKONEC KRACHNE VŠECKO..!
    04.10.2011 9:48

    Lití peněz do studny,když nikdo neví jak je hluboká je největší omyl, je to stejné jako pujčky do hracích automatů.. Nakonec všem věřitelům se vrátí maximálně bezcené drachny. Politici" a Globalizace bez ekonomů přivedla světovou ekonomiku ke krachu...Řecko je jen výstřižkem z abecedy. Bez Ekonomů v čele států jsou vidět z Titaniku již jen komíny.Defraudanti lháři a zloději nechtěji odejit ze svých postů dobrovolně, to dá přeci rozum.
    seul
  • Papandreu zvažuje odchod do důchodu?
    04.10.2011 9:02

    http://www.ftd.de/politik/europa/:amtsmueder-regierungschef-papandreou-denkt-an-ruecktritt/60111532.html
    monokl
    • Re: Papandreu zvažuje odchod do důchodu?
      04.10.2011 9:08

      Tak nám asi přichází poslední fáze akciového krveprolití. Kdo půjde po Řecku ?
      Peté13
      • bacha, bacha na pasti
        04.10.2011 9:53

        může to dopadnout takhle: - - - http://1.bp.blogspot.com/-FXrzU4hO8pw/TopDT9rMSQI/AAAAAAAAJ6o/YVFNJhe8jfs/s1600/spxdaily.png - - - (kde by dojezdu dolu slušelo ještě v horizontu pár dní cuknutí nahoru a po něm doraz dolu uvnitř červného kanálku)
        H.B.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data