Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ministr zemědělství Fuksa skončil z „politických důvodů“. Proto, že stál proti prodloužení mandátu vedení ODS?

Ministr zemědělství Fuksa skončil z „politických důvodů“. Proto, že stál proti prodloužení mandátu vedení ODS?

04.10.2011 15:17, aktualizováno: 4.10. 16:56
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) v úterý odpoledne oznámil šéfovi rezortu zemědělství Ivanu Fuksovi (ODS), že ho odvolá. Ministr zemědělství to potvrdil po krátké schůzce s předsedou vlády před budovou Strakovy akademie v Praze. V 15:30 zamířil premiér Nečas s demisí ministra na prezidentem Václavem Klausem. Ten ji přijal a ministr je tak odvolán. Nástupce chce Nečas vybrat v řádu dnů. S ministrem Fuksou prý byl Nečas dlouhodobě nespokojen mimo jiné kvůli správě lesů či postoji k velkému tendru na likvidaci starých ekologických škod.

Pohled samotného ministra je jiný. "Pan premiér mi oznámil, že jsme se rozešli z politických důvodů," řekl sklesle Fuksa. Odvolávaný ministr dodal, že kritizoval návrh, aby se prodloužil mandát vedení ODS až za krajské volby v příštím roce. „Řekl jsem mu, že něco takového se dělo naposledy za komunistů a on se mnou nesouhlasil," upřesnil dále odvolaný ministr zemědělství.

"Pan premiér mi oznámil, že mě odvolává. Že sice za mě bojoval s dřevěnou knihou, nicméně v té době moje odvolání požadoval kníže (ministr zahraničí Karel) Schwarzenberg, a že on v té době mě podržel. A že ať to beru, že se rozcházíme z politických důvodů. Že je to v politické rovině," uvedl Fuksa, který míní, že jeho odvolání souvisí se situací v ODS, jelikož ve funkci ministra zemědělství nepochybil. Odvolání proto vnímá jako snahu ovlivnit politickou atmosféru před regionálním sněmem ODS ve středních Čechách.

Fuksa totiž patří mezi středočeské občanské demokraty blízké Nečasovu oponentovi Petru Tluchořovi. Středočeská ODS se jako jediná otevřeně postavila proti tomu, aby nadcházející kongres ODS prodloužil Nečasovi a jeho místopředsedům o půl roku mandát v čele strany.

"Jednoznačné mé pochybení bylo to, že jsem si dovolil panu premiérovi sdělovat na politické scéně, to znamená na půdě ODS, jiné názory než má on. Názory, se kterými jsem byl v menšině. Byly to názory, které ani nemohly žádným způsobem pana premiéra ohrozit," podotkl Fuksa. Připomněl, že se nedistancoval od výroků bývalého předsedy poslanců ODS Tluchoře, ačkoliv ho k tomu premiér vyzval.

Jako o možných Fuksových nástupcích se spekuluje o někdejším středočeském hejtmanovi a ministru dopravy Petru Bendlovi, předsedovi jihočeské ODS Martinu Kubovi či někdejším ministru průmyslu a šéfovi premiérových poradců Martinu Římanovi. Bendl je nyní předsedou středočeské ODS, velký vliv v této regionální organizaci má ale právě Tluchoř a jeho stoupenci. 


Kdo je Ivan Fuksa:

Datum a místo narození: 15. července 1963 v Příbrami. Absolvoval Vysokou školu dopravy a spojů v Žilině (1986) a postgraduální studium na Vysoké škole ekonomické v Praze. V letech 1986 až 1988 pracoval v Dopravním podniku hlavního města Prahy, v následujícím čtyřletém období učil na Střední průmyslové škole v Příbrami a Středním odborném učilišti Dubno. 

V komunální politice byl aktivní od roku 1990, kdy byl za Občanské fórum zvolen do zastupitelstva města Příbrami, v letech 1991 až 2006 byl členem rady města; v období 2002 až 2006 byl starostou Příbrami, od roku 1992 pak jejím místostarostou; od roku 2007 do června 2010 působil ve funkci prvního náměstka ministra financí, v loňských parlamentních volbách byl zvolen poslancem a v červenci se stal ministrem zemědělství. Je členem ODS od roku 1992. Je podruhé ženatý, má dva syny.

Média řadí někdejšího příbramského starostu mezi spojence bývalého šéfa poslanců ODS a další výrazné postavy středočeské organizace občanských demokratů Petra Tluchoře. Politik, který v čele poslaneckého klubu překvapivě skončil letos v květnu za vydatného přispění premiéra Nečase, patří mezi kritiky pokračujícího vládního angažmá Věcí veřejných. Tato nejmenší vládní strana letos na jaře požadovala Fuksovo odvolání kvůli nejasným obchodům v Lesích ČR. 

Při nástupu do ministerské funkce označil Fuksa za své priority vyjednávání s Evropskou unií o spravedlivých podmínkách pro české zemědělce po roce 2014, ochranu zemědělského půdního fondu a protipovodňová opatření. 

Letos na jaře byl kritizován několika dřevozpracovatelskými organizacemi a Hnutím Duha kvůli připravovanému tendru na těžbu dřeva v lesích, které spravuje státní podnik Lesy ČR. Kritici se bojí vzniku regionálních monopolů lesnických firem, které povedou k likvidaci menších regionálních podniků a živnostníků podnikajících v lesnictví. Ministra naopak podpořilo několik jiných lesnických společností a Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství při Agrární komoře. 

V minulosti působil v dozorčích radách České exportní banky a ve společnostech ČEZ, EGAP a Letiště Praha, byl šéfem komise pro rozvoj Brdska. 

(Zdroj: čtk, mediafax, ČT, ČT24)


Váš názor
  •  
    04.10.2011 15:22

    Chudáček ministr oni ho vyhodili a je snad na pracáku, Je mě ho líto.
    Homo
    • O to nejde...
      04.10.2011 15:32

      jde holt o to, ze nedrzel hubu a krok, jak bylo za komousu zvykem. A pan Necas porusovani tradice taky nema rad...
      hm
      • Re: O to nejde...
        04.10.2011 16:01

        Spíš je tristní, že musí veřejnost sledovat, jak se soudruzi tahají o kost uvnitř mafie. Kvůli takovým natvdlým kariéristům se vrátí socani i komouši k veslu. Někdy nechápu, že nám vždycky musí vládnout hňupi.
        Jesse
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data