Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Optimisticky o eurozóně

Optimisticky o eurozóně

05.10.2011 18:06

V záplavě vzájemně se klonujících černých zpráv z globální ekonomiky a zejména z Evropy je těžké najít něco světlejšího. A přitom právě v eurozóně se ne vše vyvíjí špatným směrem – tedy měřeno standardy nastavenými posledními roky a měsíci.

Graf ukazuje, že rizikové prémie dluhopisů nad výnosy Bundů prudce rostou u Řecka, pomalejší je nárůst u Portugalska, Itálie a Španělska a u Irska vidíme dokonce znatelný pokles:

opt1

Uvedené by samo o sobě bylo jen malátným pokusem o optimismus, protože u zmíněných zemí je výše výnosů dluhopisů stále buď v nedohlednu nad udržitelnou úrovní, či se této úrovni nebezpečně blíží.

Určitý optimismus ale přesto namístě je. Při jeho hledání se musíme trochu více položit do toho, jak si jednotlivé země vedou, co se týče výměny zboží a služeb se zbytkem světa (pro úvod viz například „Europohádka pro děti i dospělé“). Zjednodušeně řečeno, pokud ke mně teče více zboží a služeb, než sám vyvážím, musím si na to půjčovat. Pokud naopak teče více ode mne, musí si půjčovat svět ode mne.

Jak trefně upozorňují chlapci z Natixis i jiní, probíhá u některých ze zmíněných zemí určitý fundamentální posun, který můžeme v krátkosti demonstrovat následujícím grafem. Ten ukazuje vývoj běžného účtu (BU) černých ovcí eurozóny (tj. vývoj jejich dovozů a vývozů zboží a služeb spolu s neinvestičními transakcemi). U všech zemí došlo po roce 2008 dříve či později k obratu v prohlubování deficitů BU, minimálně v první fázi většinou kvůli tomu, že dovozy začaly padat více než exporty. Řecko a Portugalsko jsou ale stále v hlubokém deficitu BU – tj. stále mnohem více dováží, než vyváží, a na to si musí půjčovat. Ovšem Španělsko se pohybuje směrem k nule (exporty rostou rychleji než importy) a Irsko již dosahuje přebytků (dovozy stagnují, vývoz rychle roste):

opt2

Zejména Irsko a v menší míře Španělsko tak jsou příkladem toho, jak by měla probíhat náprava samotného jádra problémů v eurozóně. Proč se to u dalších zemí tolik nedaří, je zejména otázkou jejich kvalitativně cenové (ne)konkurenceschopnosti. Extrémem je Řecko, které táhne nápravu BU zejména omezováním dovozů (tj. bolestivým tlumením domácí poptávky).

Připomeňme, že obavy z vývoje v eurozóně (a následně v globální ekonomice) jsou soustředěny do třech vzájemně propojených ohnisek:

(i) Proběhne chaotická restrukturalizace řeckého dluhu a/nebo
(ii) banky neustojí ztráty z restrukturalizace řeckého a případně dalšího dluhu a/nebo
(iii) sebenaplňující se spirála rostoucích požadovaných výnosů z dluhopisů a zhoršující se rozpočtové situace se naplno roztočí i u těžko zachranitelných velkých ekonomik Itálie a Španělska.

Výše uvedené ale ukazuje, že v případě Španělsko (a Irska jako bonus) je ale namístě určitý optimismus. Pozornost se tak bude upírat zejména směrem k Itálii. Deficit jejího běžného účtu se soustavně prohlubuje již od roku 2005, ekonomika stagnuje, jednotkové mzdové náklady jedině u ní mezi zeměmi PIIGS rostou. Optimismus tedy přesněji řečeno spočívá v tom, že eurozóna nemá dvě k nákaze náchylné a zároveň v podstatě nezachranitelné země, ale možná jen jednu.

Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • já to
    05.10.2011 21:46

    dle Vašeho textu spočítal na dvě - Italii a Řecko, nebo je Řecko již nezachráněno, neboť Italie všechny příznaky nákazy má? Ač neekonom soudím, že kladný obchodní schodek sám o sobě nemusí nic znamenat než světélko na konci velmi dlouhého tunelu.
    lime
Aktuální komentáře
19.04.2024
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data