Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropská hra na život a na smrt – projděte si diagram GS

Evropská hra na život a na smrt – projděte si diagram GS

10.10.2011 17:33, aktualizováno: 10.10. 17:45

Aktualizováno

Goldman Sachs v eurozóně umí chodit. Dokázal to při „umném zastiňování“ opravdové výše řeckého dluhu měnovými swapy při řízení miliardových emisí vládních dluhopisů země v uplynulé dekádě. Nyní se banka rozhodla stravitelnou formou o část svých euroznalostí podělit.

Zajímá Vás, jaké vyhlídky májí jednotlivé země eurozóny i blok jako celek v současné dluhové krizi? Stačí zodpovědět sadu jednoduchých otázek pro každou z nich a hned Vám bude jasné, jakou budoucnost má před sebou. Říjnová analýza s všeříkajícím názvem „Evropa: Blízko hrany“ mimo fundamentální analýzy vývoje za posledních šest měsíců a potenciálních východisek nabízí následující diagram:

Diagram GS.jpg

V rámci tohoto obrázku se analytici v čele s Jimem O’Neillem snaží zachytit rovnovážné stavy, k nimž směřují jednotlivé země eurozóny i celý blok – vpravo nahoře je to „blaženost“ (nízké výnosy státních dluhopisů, nízké a udržitelné zadlužení země); vlevo dole naopak „bída“ (vysoké výnosy a náklady na refinancování, klesající udržitelnost dluhu). Rozhodovací strom po agregaci pro všechny země eurozóny vede pro blok zemí platících eurem nakonec jen ke dvěma možným negativním a jednomu pozitivnímu závěru.

Z horšího konce. Pokud členská země eurozóny přestane být schopna splácet své závazky a nezíská pomoc od MMF ani ECB, dospěje v rámci diagramu do „bídného“ levého dolního rohu, kde jí čeká odchod z eurozóny, který spustí rozpad bloku zdola. Podobného negativního konce by podle Goldman Sachs bylo dosaženo také, pokud by se Německo z pozice nejsilnější země eurozóny rozhodlo, že již nechce platit účty za ostatní (minimálně skrze zvýšenou inflaci).

Pozitivní závěr blahobytné eurozóny lze podle Goldman Sachs dosáhnout, pokud bude trh přesvědčen, že fiskální a strukturální reformy spolu s rekapitalizací bank dovedou všechny země eurozóny zpět k samostatně udržitelnému ekonomickému růstu.

Za zdůraznění stojí fakt, že o tom, kam se jazýčky vah nakonec převáží rozhoduje trh. Ať budou vlády jednotlivých členských zemí nebo společné evropské instituce nabízet jakékoliv plány řešení, nejde podle ekonomů GS tolik o jejich faktický obsah, jako o to, jak je bude trh vnímat. Teoreticky by totiž již dnes 17násobná odpověď ano v prvním kroku diagramu vedla ekonomiku eurozóny do rovnovážného blahobytného stavu...

My se však podle GS v současné době nacházíme v přechodném začarovaném kruhu (střední část diagramu), v němž banky zůstávají závislé na kapitálové podpoře ECB. Setrvání v této fázi přitom podle Goldman Sachs může být pouze tak dlouhé, jak dlouhé bude období nerostoucí inflace a tolerance trhů k rostoucí expozici ECB vůči evropskému bankovnímu sektoru a dluhu zkoušených členských zemí.

Za nejpravděpodobnější řešení situace analýza Golman Sachs označuje „dobře zvládnutý a omezený“ bankrot Řecka bez odchodu z eurozóny v doprovodu se záchrannou sítí pro banky s významnou řeckou expozicí a „silným firewallem“ pro ochranu solventnosti ostatních zemí. Svou roli v úspěšném řešení mají sehrát i důvěryhodné politické záruky působící proti šíření nákazy – např. neomezená likvidita od ECB a rozšíření EFSF. Tyto součásti soukolí by podle mohly podle Jima O’Neilla sehrát klíčovou roli v boji proti trhy nesnášené nejistotě a mohou vrátit Řecko (i ostatní země) zpět na realistickou cestu vedoucí k ekonomickému růstu a jeho udržitelnosti.

(Zdroj: Goldman Sachs, ZeroHedge, Bloomberg)

 


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.