Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ukrajinský soud posílá expremiéru Tymošenkovou na sedm let do vězení

Ukrajinský soud posílá expremiéru Tymošenkovou na sedm let do vězení

11.10.2011 13:33
Autor: Redakce, Patria.cz

Ukrajinský soud dnes odsoudil bývalou premiérku Juliji Tymošenkovou na sedm let do vězení. Zároveň musí státu uhradit ztrátu ve výši 200 milionů dolarů (3,6 miliardy korun), informuje o tom agentura AFP.

"Soud shledal Tymošenkovou vinnou a odsuzuje ji k vězení na dobu sedmi let," prohlásil soudce Rodyon Kyrejev. Je to trest, který pro Tymošenkovou navrhla prokuratura.

"V lednu 2009 Julije Tymošenková překročila své premiérské pravomoce. Záměrně zneužila svou moc při zločinném jednání, které mělo závažné důsledky," uvedl v rozsudku soudce.

Odsouzená politička se proti rozhodnutí ostře ohradila a okamžitě oznámila, že se odvolá. "Budu bojovat za své dobré jméno u Evropského soudu," prohlásila.

Dodala, že rozhodnutí ukrajinského soudu je důsledkem autoritářského stylu vládnutí prezidenta Viktora Janukovyče. "Musíme být silní a ochránit Ukrajinu před autoritářstvím," řekla.

Ještě předtím, než soudce Kyrejev verdikt v úterý dopoledne začal číst, Tymošenková soudu sdělila, že proces byl inscenovaný. "Velice dobře víte, že rozsudek není vyhlášen soudcem Kyrejevem, ale prezidentem Janukovyčem," prohlásila.

Tymošenková, která je ve vazební věznici od 5. srpna, celou dobu procesu jakékoli pochybení odmítala. Ona i její příznivci tvrdili, že obvinění je vykonstruované na objednávku prezidenta země a rivala bývalé šéfky vlády Viktora Janukovyče.

Padesátiletá Tymošenková (narodila se 27. listopadu 1960), první dáma Oranžové revoluce na Ukrajině, podle žaloby uzavřela nevýhodné smlouvy s Ruskem o dovozu zemního plynu v roce 2009. Prokuratura prohlašuje, že tím Ukrajinu připravila v přepočtu o 3,6 miliardy korun.

Při přestávce během čtení rozsudku bývalá premiérka znovu zopakovala, že soudce nerozhodoval spravedlivě. "Na tom, co říkal Kyrejev, není ani slovo pravda. Všechno bude zamítnuto, jsem si tím jistá. Ale nestane se to před ukrajinskými soudy," prohlásila. "Celý proces i rozsudek nadiktovaný Janukovyčem ukazuje bezmoc úřadů," dodala.

Přestože Tymošenková strávila více než dva měsíce ve vězení, dorazila k soudu dokonale upravená s typickým copem omotaným kolem hlavy a v elegantním béžovém kostýmku. Podle svědků působila v malé soudní místnosti zoufalým dojmem. Při vstupu ovšem sebevědomě zvolala: "Slávu Ukrajině!"

Před soudní budovou se sešly v úterý ráno na dva tisíce příznivců souzené političky i davy jejích odpůrců. Na pořádek dohlížely stovky policistů. Stoupenci Tymošenkové volali hesla: "Svobodu pro Juliji!" a "Pryč se zločinci!" Někteří z nich rozložili před budovou i stany.

Proces s Tymošenkovou pozorně sleduje Evropská unie. Šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová již v pondělí uvedla, že EU se obává "selektivního výkladu práva". Unie také varovala Janukovyče, že pokud expremiérka skončí ve vězení, ohrozí to bilaterální dohody o partnerství a volném obchodu mezi EU a Ukrajinou.

Německý ministr zahraničí Westerwelle v reakci na verdikt soudu řekl, že pro Ukrajinu jde o krok zpět do minulosti, vrhne negativní světlo na zemi a bude mít dopady na úrovni vztahů s Evropskou unií.

(Zdroj: mediafax, čtk, Bloomberg)


Váš názor
  •  
    11.10.2011 16:29

    Neznám podrobnosti, ale zdá se že Ukrajina ukazuje jak řešit korupci a jí přidružené nešvary. Bude-li politik zodpovědný za své jednání a postižitelný nebudou gripeny , fotovoltaiky, intranety a možná i openkarty. Nebudeme se s vysloužilými politiky, kteří ztratili důvěru lidí, protože ji třeba vůbec neměli setkávat v dozorčích radách a jiných státem dotovaných postech. Určitě zmizí i statisícové odměny sekretářkám např. min. školství a za uděleni amose se možná nebudou udělovat jen diplomy. Chtěl bych se toho dožít věřím , že ukrajina ukazuje jak na to. Ovšem pokud by to byla likvidace nepohodlného protivníka pak jsme zase na Ukrajině.
    Homo
    •  
      11.10.2011 16:45

      Bude-li politik zodpovědný za své jednání a postižitelný, bude za stejné peníze dvakrát víc gripenů , fotovoltaik, intranetu a možná i openkart a pod... Myslím že si pleteš pojmy.
      Jesse
    •  
      11.10.2011 16:36

      mam pocit, ze zmirneni trestu tymosenkove se stane predmetem nejakeho kseftu.
      Azb
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data