Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trojka: 8 mld. EUR pro Řecko nejspíš na začátku listopadu. Eurogroup čeká odpisy nad 60 %

Trojka: 8 mld. EUR pro Řecko nejspíš na začátku listopadu. Eurogroup čeká odpisy nad 60 %

11.10.2011 14:19, aktualizováno: 11.10. 17:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Řecko šestou tranši záchranného balíčku v objemu osmi miliard eur dostane, třebaže cíle ve snižování rozpočtového deficitu v letošním roce nesplní. Uvedli to na závěr své mise v Řecku inspektoři "trojky" mezinárodních věřitelů. K samotné platbě by mělo dojít na začátku listopadu, po té co ministři financí eurozóny (Eurogroup) a Mezinárodní měnový fond (MMF) zprávu inspektorů schválí.

Zpráva mise zkoumající plnění podmínek úvěrové linky od trojice mezinárodních věřitelů dospěla k závěru, že letošní rozpočtový cíl Řecka jistě nedosažitelný a příjmy z oznámené privatizace státních aktiv zaostanou za očekáváním. Řecká vláda by ale měla být schopná dostát svému cíli na příští rok.

Řecký ministr financí Evangelos Venizelos dnes mezinárodním věřitelům slíbil, že vláda dostojí svým závazkům, prohloubí škrty v oblasti důchodové a mzdové politiky a zasadí se o schválení rozpočtu pro příští rok v navrhované podobě obsahující nové mzdové tabulky a možnost propuštění 30 tisíc pracovníky státní sféry. „Co je nutné učinit z naší strany je dostát do konce října tomu, co jsme říkali, že uděláme,“ shrnul Venizelos v řecké televizi Mega TV.

Inspektoři dále uvedli, že další úsporná opatření budou v letech 2013 a 2014 v zemi nutná. Ze zprávy trojky dále vyplývá, že hospodářská recese v zemi bude hlubší, než se očekávalo v červnu. Atény zaznamenají oživení až v roce 2013. Trojka proto vyzvala řeckou vládu k většímu důrazu na strukturální reformy, které by podpořily růst.

Řecko se přesto prozatím zřejmě může těšit na oddálení problému platební neschopnosti. K 8miliadové záplatě pro řecký dluh totiž již schází pouze souhlas MMF a ministrů financí eurozóny, který by měl podle zprávy inspektorů padnout z kraje příštího měsíce.

Inspektoři nyní v Bruselu a Washingtonu připraví zprávy pro ministry financí eurozóny a výkonnou radu MMF. Ti na jejich základě rozhodnou o uvolnění peněz, bez nichž by zřejmě musela země příští měsíc vyhlásit bankrot.

„Jakmile Eurogroup a výkonná rada MMF schválí výsledky páté prověrky, další tranše v objemu osmi miliard eur (tedy 5,8 miliardy eur od eurozóny a 2,2 miliardy eur od MMF) bude k dispozici, a to s největší pravděpodobností na začátku listopadu,“ píše se v prohlášení.

Náměstek řeckého ministra financí Filippos Sachinidis sice v polovině září uvedl, že řecká státní kasa má dostatek finančních prostředků na provoz země jen do října. Před týdnem však Šéf euroskupiny Jean-Claude Juncker uvedl, že jej zástupci Atén ujistili, že Řecko bude schopno do dalšího jednání ministru financí eurozóny s financemi vydržet. "Řecko nám řeklo, že fondy budou muset být zpřístupněny během druhého týdne listopadu," podotkl belgický ministr financí Didier Reynders. "Není potřeba o tom rozhodovat nyní," dodal.

Banky a další soukromí věřitelé Řecka však nejspíš budou asi muset obětovat přes 60 procent řeckých dlužních pohledávek. O takové výši nyní jednají ministři financí eurozóny, řekl rakouské vysílací společnosti ORF šéf euroskupiny ministrů financí a lucemburský premiér Jean-Claude Juncker.

Euroskupina "mluví ještě o vyšším poměru" řekl Juncker včera večer na dotaz ORF, zda se uvažuje, že Řecku se odpustí 50 až 60 procent dluhů. ORF jeho vyjádření dnes zveřejnila na své webové stránce.

„Úspěšnost (záchranného) programu nadále záleží na mobilizaci dostatečného objemu financování ze zapojení soukromého sektoru,“ přiznává i dnešní zpráva inspektorů trojky, která završuje několikatýdenní hloubkovou prověrku hospodaření řecké vlády.

Šéfové zemí eurozóny se 21. července dohodli na druhém záchranném balíku pro Řecko. Jeho součástí je zapojení soukromých věřitelů, jejichž příspěvek měl zahrnovat odpuštění 21 procent dluhů. Horšící se situace Řecka však nutí přijmout radikálnější řešení, což však vyvolává obavy o ohrožení evropských bank. Takové riziko nyní evropští politikové řeší intenzivním jednáním o koordinovaném posílení jejich kapitálu.

Řecko a jeho věřitelé jsou nyní podle hlavního analytika Patria Finance Davida Marka ve složité situaci a drží se vzájemně v šachu. "Řecko potřebuje záchranné úvěry. Věřitelé zase potřebují donutit Řecko, aby se umravnilo, snižovalo své rozpočtové deficity a zároveň, aby jednostranně nevyhlásilo bankrot. Proto nejsou nastavené parametry dogmatem a uvolňování záchranného úvěru doprovází složité vyjednávání," uvedl.

Nyní je podle Marka již zřejmé, že Řecko postihne částečný bankrot. "V červenci byla dohodnuta restrukturalizace řeckého dluhu, která představuje zhruba 20procentní snížení hodnoty dluhopisů. Ovšem smysl dává pouze tehdy, pokud to bude 50 a více procent, jinak to řeckou dluhovou situaci neřeší. Na to ale musí být připraveny všechny systémově důležité evropské banky," dodal.

(Zdroj: Bloomberg, MediaFax, ČTK, ORF)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
13:38MONETA Money Bank, a.s.:Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů