Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Slepá ulička evropských bank: Nechtějí pád akcií, raději „spálí“ část bilancí? (+Anketa)

Slepá ulička evropských bank: Nechtějí pád akcií, raději „spálí“ část bilancí? (+Anketa)

19.10.2011 18:06
Autor: Redakce, Patria.cz

Evropské banky ujišťují investory, že jsou schopny přestát dluhovou krizi vlastními zdroji zadržených zisků (už to pro zejména dividendově laděné investory není dobrá zpráva) či masívními prodeji aktiv. Tuto cestu prý zvolí raději, než nechat vlády do nich kapitálově vstupovat. Budou se skutečně schopny vypořádat s požadavkem vlád na svou rekapitalizaci bez pomocné ruky těchto finančně vyčerpaných vlád? K čemu taková cesta povede?

EU: Rekapitalizace rychlá, nebo vnucená

Východiskem je v nekonkrétní podobě opakovaný požadavek lídrů Evropské unie na rychlou rekapitalizaci evropských bank ve snaze zastavit dluhovou krizi a navrátit důvěru do evropského bankovního sektoru. Podle zdrojů znajících dosud neoficiální plány chtějí prosadit posílení jádrového kapitálu bank ze současných řádově 5 procent během půl roku na 9 procent rizikově vážených aktiv (RWA). To je sedm let předtím, než plně vstoupí v platnost podobný kapitálový cíl basilejského výboru. Nezvládnou-li to banky z vlastních zdrojů, má nastoupit nucená rekapitalizace vládami.

Krok vyvolal okamžitou odezvu největších evropských bank a jejich asociace, podle které banky budou chtít vyhovět vnucenému požadavku zadrženými vlastními zdroji a prodejem aktiv. Tedy namísto navyšování kapitálu proti jeho stávající úrovni vyvážit své bilance (či posun zmírnit zadrženými zisky). Banky ve Francii, Velké Británii, Německu a Španělsku dosud oznámily plány na uvolnění zdrojů v rozsahu 775 miliard eur v průběhu nejbližších dvou let. Proto, aby posílily krátkodobé financování a vyhověly novým regulatorním požadavkům, chtějí především prodávat zbytná aktiva, nebo rovnou celé části svého byznysu. Odhady potřeby navyšovat kapitál se různí, od 200 miliard eur názorem HSBC a Macquarie, přes 230 miliard eur pohledem JPMorgan či 287 miliard eur očima SocGen. Čerstvá studie Open Europe hovoří o až 373 miliardách eur (při odpisu 60 % řeckého a 25 % portugalského dluhu)… Až na celkové dva biliony eur odhaduje rozsah omezení úvěrů, odprodeje části portfolií či celého podnikání americká Morgan Stanley. Dle dubnového odhadu PricewaterhouseCoopers celý evropský bankovní sektor disponoval ve svých rozvahách nejádrovými úvěry v celkové hodnotě asi 1,3 bilionu eur.

Banky: Raději prodáme část byznysu

Co jsme se dosud dozvěděli od bank? Začněme ve Francii s největší expozicí na PIIGS. BNP Paribas (-35 %YTD) chce do konce roku redukovat RWA o 70 miliard eur. V hrubé hodnotě aktiv jde zhruba o 200 mld. eur, asi desetinu celkové bilance největší francouzské banky. Société Générale (-47 % YTD) omezí do roku 2013 RWA o 80 mld. eur, včetně 40 mld. eur prodejů aktiv. Omezení hrubé hodnoty aktiv o zhruba 150 miliard eur sníží nároky na financování o 95 miliard eur, uvádí banka. Crédit Agricole (-51 % YTD) chce omezit nároky na financování do konce roku 2012 až o 52 miliard eur, což by se mělo projevit snížením hrubých aktiv asi o 30 miliard eur.

Zatímco francouzské banky dle analytiků za posledních tři roky mnoho pro zeštíhlení svých rozvah neučinily, britské a irské banky, které na vrcholu finanční krize přijaly státní pomoc, se o to se smíšeným úspěchem snažily. RBS po vládní injekci 45,5 mld. GBP snížila od roku 2008 objem rozvahy o bilion liber na 1,4 bilionu liber v polovině letošního roku a plánuje redukci o dalších 113 miliard liber. Banka Lloyds od vlády v krizi získala 20,3 miliardy liber a od 2009 do poloviny letošního roku snížila svou bilanci o 48 mld. GBP na 979 mld. GBP. Nyní chce banka do konce roku 2014 zredukovat svá nejádrová aktiva minimálně o dalších 72 mld. GBP.

Významná z německých bank, která alespoň uvedla, kdy sdělí cíl pro „dietu“ vlastní rozvahy je německá banka Commerzbank. Ta má konkrétní plán na snižování objemu držených aktiv zveřejnit v měsíci listopadu.

Samí prodejci…

Rozdané karty tedy hovoří jedním směrem: prodeje aktiv. Problém trhu: chybějí adekvátní kupci. CEO Deutsche Bank Ackermann argumentuje, že nucená rekapitalizace vládami sníží hodnotu akcií bank. Prodeje aktiv i úvěrových portfolií se ale budou takřka jistě realizovat za nevýhodných cen a očekávání bank od nich činí nerealistickými. „Prodeje aktiv jsou na současném trhu nepraktické. Každá banka chce prodávat, žádná kupovat. To prostě fungovat nebude. Nadto, banky musejí získat mnohem více zdrojů, než kam sahají jejich nynější plány. Rekapitalizace vládami je nevyhnutelná,“ míní Simon Maughan z MF Global v Londýně.

Šéfové Deutsche Bank Ackermann a Banco Santander Botin varují, že především návrh EU neřeší podstatu krize – vládní dluhy. „Privátní investoři prostě na toto navyšování kapitálu zdroje neuvolní. Vlády tedy, chtějí-li to skutečně tak, budou muset reagovat vlastním zvýšením zadlužení,“ tvrdí. Podle Ackermanna je ale jedinou reálnou odpovědí bank na požadavek posílení kapitálu právě zbavení se části aktiv, a tak vyhovění kapitálovému požadavku, ne jeho zvyšování, ale omezením proti stojícího objemu byznysu.

To bude jistě mít dopad v podobě omezení toku úvěrů do ekonomiky i prodeje pod cenou. Příkladem je Bank of Ireland, která tento týden odsouhlasila prodej nemovitostních aktiv v USA a Velké Británii za 5 miliard eur s 9% diskontem vůči face value. Podobně se odvíjí rozjednané prodeje Anglo Irish a RBS. „Nakonec banky nebudou ochotné prodávat aktiva s vyšší hodnotou za ceny, které jsou ochotni případní kupci nabídnout,“ shrnuje Richard Thompson, partner PriceWaterhouseCoopers, která při tomto typu obchodů radí na obou stranách, takže zná „rozložení sil“. Kde vzniká mezera v představě nabídky a poptávky? „Naděje na protistranu bankám je zejména u finančních investorů z řad private equity a hedge fondů. Jejich požadavek na návratnost aktiv je ale mnohem vyšší, než požadavek bank. Z toho plyne pro banky logicky ztrátový obchod,“ vysvětluje základ Thompson.

Předtím, že v rámci „výprodejů“ banky přistoupí i k čištění finanční aktiv k obchodování, varuje analytik Nijdam z AlphaValue a dodává, že něčemu takovému se banky dokázaly po několik let bránit. Tentokrát však již zřejmě ne.

…či jací kupci?

Reálné operace na trhu naznačují, že to budou právě americké hedge fondy a rizikový investoři, kdo budou mít zájem odkoupit část evropských bank, za pro ně reálnou cenu. Newyorská Apollo Global Management takto již v roce 2009 navýšila zdroje o sedm miliard dolarů s cílem nakoupit finanční aktiva v Evropě, nyní navyšuje dalších 7 miliard USD.

Déja vu 2008

„Očekávání finanční krize let 2008 a 2009 byla taková, že bude spousta aktiv, ze kterých bude možné vybírat. To se ale nenaplnilo kvůli vládám, které banky svým vstupem zachránily. Nyní je ale situace napjatější. Uvidíme, nakolik se banky přiblížily reálnějšímu pohledu na hodnotu svých portfolií,“ shrnuje Dilip Awtani z Colony Capital.

„Banky stále doufají, že se jim podaří snížit náklady financování na ‚normální‘ úrovně. Jenže ty už nikdy nepřijdou. Byly dosahovány garancemi solventních vlád a zde došlo k zásadní změně,“ uzavírá Maughan z MF Global.


Jak nahlížíte vy na budoucnost evropských bank? Hlasujte v nové anketě!


Váš názor
  • Ty Banky a bankéři
    20.10.2011 10:10

    co teď kňučej, museli vydělat neskutečné peníze..Kde jsou???V daňových Rájích??
    ZUZKA
    • Re: Ty Banky a bankéři
      20.10.2011 12:37

      Zdá se že plán je jasný, rozsekat evropu, shodit ceny aktiv a skoupit na dně (viz článek). Zdá se že se chystá pěkná sviňárna. A podle chování šarozyho v tom jede s nimi (krizová schůzka včera - složení - sarky, trišet, lagarde, rompuy, barroso, merkel :) http://www.europe2020.org/spip.php?article712&lang=en
      von bahnhof
      •  
        20.10.2011 12:48

        Hezký seznam, vyjmenoval jsi skoro všechna hlavní chapadla EU mafie.
        Jesse
  • Když čtu tyhle
    20.10.2011 10:07

    články, tak se čím dál tím víc ve mně vaří krev a myslím si, že banky a jejich zaměstnanci jsou možná na úrovni kriminálnáků.Sama jsem zažila a už jsem to sem psala, jak mě z banky pracovník několikrát denně volal, že nemám můj těžce vydělaný "obnos" nechávat na běžném účtu a že už má pro mně vytvořené prf..Opravdu volal denně několikrát a jelikož jsem jadne ze stáda ovcí, jak se náš národ popisuje, tak jsem jednoho dnecelá vysátá z jeho telefonů, šla do banky a v domnění, že to opravdu se mnou myslí dobře, všechny jeho nápady s mými penězi podepsala.Bylo to v roce 2008, koncem října a tak jsem se velice rychle a lehce zbavila poloviny svých úspor..Nebyla jsem v tom sama a tak dodneška přemýšlím o tom, kam se všechny ty peníze , nás důvěřivých lidí propadly!!
    ZUZKA
  • no bodejď
    20.10.2011 9:49

    Ještě kdyby jim popadaly podíly v akciových ptf :-)) Ale až se nějaký bankéř sas.re a bude chtít zachránit bankovní majetek bez ohledu na trhy, to pak bude mazec :-)) Oni moc dobře vědí, že jsou akciové trhy přepálené a s hodnotou emitujících společností nemají nic společného. To pak akcie spadnou na desetinu :-)) Stačí jiskřička a jede se dolů :-)))
    Jesse
  •  
    20.10.2011 9:20

    Další Sorošovina? To je už otevřené vyhrožování a vydírání. Musí být už úplně zoufalí.
    von bahnhof
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m