Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Eurozóna po neděli uspořádá další summit, kde padne rozhodný plán. Nad obsahem bují další spekulace

Eurozóna po neděli uspořádá další summit, kde padne rozhodný plán. Nad obsahem bují další spekulace

21.10.2011 8:16, aktualizováno: 21.10. 10:42
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Šéfové zemí eurozóny uspořádají krátce po nedělním summitu další vrcholné setkání. To se uskuteční nejpozději do středy 26. října a definitivně se na něm rozhodne o plánu na řešení dluhové krize eurozóny. Plyne to z dnešního společného oznámení Francie a Německa po telefonním rozhovoru francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho a německé kancléřky Angely Merkelové.
 
Nedělní summit Evropské unie a eurozóny, který byla už jednou přeložen z původního termínu 17. a 18. října, měl přijmout komplexní plán řešení dluhové krize. Paříž a Berlín se však stále ještě neshodly na klíčových problémech a do neděle už to nestihnou. Jde hlavně o otázku posílení kapacity záchranného fondu EFSF a zapojení soukromých investorů do druhého balíku finanční pomoci Řecku.

Agentura Bloomberg citovala dva zdroje z jednání o sbližování postojů Francie a Německa nad řešením dluhové krize. Podle jejich vyjádření by evropské vlády měly vyhradit na boj s dluhovou krizí až 940 miliard eur. Jednání se zaměřují na kombinaci dočasného záchranného fondu (EFSF) a stálého záchranného mechanismu (ESM) již od poloviny roku 2012, uvedly zdroje. Ministři financí se mají sejít v Bruselu dnes ve 14 hodin a předpřipravit jednání nedělního Summitu EU. Druhý Summit byl vyžádán včera ze strany Německa a Francie s tím, že lídři EU potřebují více času na skutečně „globální a ambiciózní dohodu“.

Člen poslanecké france CDU/CSU v německém parlamentu Volker Kauder uvedl, že kancléřka Merkelová na jednání frakce uvedla, že Řecku bude třeba odpustit více dluhů (než nyní dojednaných 21 procent). Druhý Summit se podle něj bude konat nejspíše ve středu 26. října večer a den předtím, tedy v úterý 25. října, by dle jeho slov měli poslanci německého parlamentu projednat případné navýšení EFSF.

V komuniké vydaném po rozhovoru obou státníků jejich úřady se uvádí, že Německo a Francie chtějí zahájit okamžitá jednání se soukromými věřiteli Řecka o snížení řeckého dluhu na udržitelnou úroveň. Sarkozy se ještě v sobotu sejde s Merkelovou a v neděli budou šéfové vlád všech členských zemí diskutovat o všech prvcích krizové strategie tak, "aby mohla být definitivně přijata na setkání hlav států a vlád na druhé schůzce nejpozději ve středu," píše se v prohlášení.

"Prezident a kancléřka potvrdily svou naprostou shodu na nutnosti přijít s globální a ambiciózní odpovědí na krizi, kterou nyní eurozóna zažívá," uvádí se v prohlášení.

Mluvčí Merkelové Steffan Seibert včera sdělil, že kancléřka ruší páteční vystoupení v parlamentu k summitu EU a překládá je na středu 26. října. Dodal, že dodatečný summit přispěje k tomu, aby Spolkový sněm mohl schválit dohodu, na které se lídři EU dohodnou.

Další snaha podpořit zotavení bankovního sektoru a především důvěru na trzích chystá podle informovaných zdrojů také Evropská centrální banka. ECB údajně zvažuje, že by opět zmírnila omezení pro kolaterál přijímaný za úvěry. V případě dluhopisů krytých aktivy nebude údajně ECB možná již z jejich hodnoty odečítat dosavadní srážku ve výši 16 procent, pokud banky budou schopny dodat další informace o podkladových aktivech.

Tento krok je podle zdrojů jen jedním střípkem v plánu ECB na zvýšení transparentnosti cenných papírů krytých různými aktivy, které ztratily důvěru investorů poté, co stály u zrodu globální finanční krize v roce 2007.

(Zdroj: Bloomberg, AP, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.