Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hlavně, proboha, nečtěte nadpisy…

Hlavně, proboha, nečtěte nadpisy…

21.10.2011 12:34
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Mnoho z Vás má nepochybně ještě v živé paměti kasovní trhák režiséra Jamese Camerona z roku 1997 - film Titanic. Kromě opulentnosti a nadbytku akčních scén, odpovídajících rozpočtu 200 milionů dolarů (!!), stála nepochybně za pozornost minimálně jedna další dějová sekvence. V ní bledý a vyděšený hlavní inženýr Titanicu Thomas Andrews jr. v podání vynikajícího Victora Garbera sděluje kapitánovi lodi, že Titanic s „matematickou jistotou“ půjde ke dnu. Ještě o poznání dramatičtější je okamžik, kdy ten samý inženýr ujišťuje dobře oblečeného gentlemana, oponujícího domnělou nepotopitelností lodi - „Ujišťuji Vás, pane, že se potopí. Je totiž ze železa.“

Vzpomínám na tyto dvě scény v poslední době poměrně často. Docházím totiž k názoru, že některé finanční zpravodajské agentury pravděpodobně prošly mozkovou lobotomií, která je připravila i o ty chabé zbytky zdravého rozumu, kterými někdy v minulosti možná disponovaly. První zprávou středečního rána totiž bylo objevné odhalení, že asijské a evropské akciové burzy rostou na pozadí naděje, že evropští političtí a finanční lídři dojdou během nadcházejícího víkendového setkání k jasnému a proveditelnému plánu na „vyřešení“ dluhové krize. Neuplynulo ani 24 hodin a ta samá agentura se nechala slyšet, že asijské a evropské burzy budou klesat, protože Německo a Francie nebyly schopné najít shodu na hlavních obrysech výše zmíněného (a ještě ve středu v podstatě hotového) plánu. Přimíchejme do toho krátkou zmínku o tom, že Nicolas Sarkozy chvátal do Frankfurtu navzdory eminentním porodním bolestem své manželky a drama je na světě. To už se všichni opravdu zbláznili?

Připomeňme si v úvodu zmíněná slova ještě jednou – „s matematickou jistotou“. Světová ekonomika byla posledních čtyřicet let udržována v růstu vytrvale bobtnajícím objemem dluhu. Pokud ekonomiky rostly, úroky a dluhy se splácely a všechno bylo v pořádku. Jakmile však západní ekonomiky v této růstové trajektorii zpomalily, zadrhla se i „údržba“ vytvořených dluhů. Některé z nich s „matematickou jistotou“ nebudou splacené. Pokud něco nemůže exponenciálně růst donekonečna, tak určitě nebude – a je jenom otázka času, kdy se to naplno projeví. A snažit se definovat nastalou situaci jako problém eurozóny je hrubým nepochopením rozsahu celé patálie. Jde o problém globální a Řecko bude pravděpodobně jenom první z obětí.

Chování akciových trhů v posledních dvou týdnech však naznačuje víru investorů, že evropští politici budou schopni z klobouku vytáhnout ještě nějakého králíka. Tak zvaná „Troika“ - sestávající z Evropské komise, ECB a Mezinárodního měnového fondu – bude prý navíc schopna odstínit od všech negativních dopadů (řízeného) bankrotu Řecka nejenom periferii EU, ale hlavně její střed. Dovolím si nesouhlasit. Řecko rozhodně není benchmarkem pro hodnocení celého rozsahu dluhového problému, stejně jako „několik“ toxických hypoték kdesi v Kentucky ani zdaleka neukázalo na plný rozsah tsunami, která se přes trhy v letech 2007-2008 přelila. Svět čeká kolosální oddlužení a to nebude ani rychlé, ani jednoduché a rozhodně ne bezbolestné. Politici se mohou tuhle plechovku snažit odkopnout o kousek dál, ale nic tím nezmění. Ani v přírodě totiž není jenom jaro a léto…


Váš názor
  • Inflace?
    27.10.2011 22:14

    a co treba uvolnit uzdu inflaci? Zadluzene zeme to uvitaji. Nektere centralni banky stejne maji problem udrzet inflaci na stanovenych hodnotach a to ze mena daneho statu oslabi... dobre pro export.
    Martin
  • Máte pravdu - skoro
    27.10.2011 17:58

    Do rovnice futures však musíte přidat natural longs a shorts. Ne každý farmář nebo mlynář je na forward trhu. Když máte cihlu zlata, jste long. Koruny na vašem kontě jsou long. Jo - nad zálivem létají helikoptéry a počítají tankery. Ale co když jsou plné vody? Není to tak úplně jednoduché.
    Dan
    • Inflace by byla spásou
      15.11.2011 5:01

      Dlužníci jsou zase natural shorts, že jo. Čím vyšší inflace, tím dlužím méně v reálných penězích. Bohatí jsou věřitelé, chudí dlužníci, čili inflace je výhodná pro chudé. Pro obyčejné průměrné podnikatele idální situace. Já zdražím hned, ale půjčku mám u banky na fixní úrok. Ale zase - je to politická věc. Zaměstnavatelé jen pomalu a neradi zvyšují platy a mezitím ceny v krámě rostou okamžitě. Lid se bouří a tak je to pořád dokola. Kdyby dělal každý pro sebe a bydlel ve vlastním domě - 99% těchto problémů by zmizelo samo. A každý může dělat pro sebe. A koupit si vlastní bydlení.
      Dan
    • Máte pravdu - skoro
      28.10.2011 9:19

      uvolnit uzdu inflaci? Všechny státy se předhánějí v tom, která měna oslabí dříve, aby se na čas vytvořila konkurenční výhoda pro export. Než ale to samé neudělají ostatní což se děje. Podívejte na švýcarský frank. Peg na Euro z něj udělal papír, který je odsouzen devalvovat. A mimochodem, oficiální míra iflace je vždy jen nějaké číslo, které není věrohodné. Tato cesta zvyšování objemu peněz je patrně to jediné, co v současnosti centrálním bankám a politikům zbývá, ovšem vytváří se tím v současných podmínkách inflační deprese, což je pro občany to nejhorší. Ceny všeho rostou, ale do příjmů občanů se to nepromítne. Příjmy stagnují nebo klesají. Podívejte na USA. Už přiznávají, že reálné příjmy jsou na úrovni roku 1983. Ale kde jsou ceny všeho?? Ostatně i v ČR každý malý a střední podmikatel (tedy až na prodejce investičního zlata) zažívá již 3 roky po sobě 30% propady příjmů. Takže inflaci se uzda popustí, ale lidem to jenom znehodnotí úspory a začnou chápat, že kupní síly měn díky tomu klesá a klesá, jako ředěná šťáva.
      Martin
      • Máte pravdu - úplně
        28.10.2011 9:47

        Taková měnová politika centrálních bank vyhovuje nejvíce sociálním skupinám obyvatelstva, jejichž tradice neuznávají spoření. Víme o jaké národnosti se jedná. Tož teď nevím, jestli vůbec politici naší civilizace tyto sebevražedné atributy berou vážně. A šéfům národních bank se divím nejvíc...
        Jesse
        • Re: Máte pravdu - úplně
          28.10.2011 13:56

          Když si můžu půjčit na 5% a vydělat aspoň 6, tak proč, ne? Spoření je dobré k čemu? Problém je v lidech. Nezaměstnanost v USA je 9%, ale sehnat zaměstnance stojí asi 150 000. S tou nezaměstnaností je to asi takhle - postgrad - zoufalý nedostatek, grad - asi 1%, maturita - 36%. V technických oborech (stavařina, strojárna, chemie) headhunters loví po celém světě. Nástup 70-120 ročně.
          Dan
  • Hlavní omyl článku
    26.10.2011 19:04

    Jen trochu opáčka z kurzu ekonomie na vysoký škole...Ty dluhy někdo musel poskytnout, tudíž někdo má pohledávku. Není to tak, že by se do ekonomiky nafoukly peníze, a ty nyní musí jít pryč. Je to jako u futures...když má dojít k novému otevření pozice tak proti kupujícímu na straně long, musí jít někdo short (na trhu nemohou být pouze shortaři). Tím chci říct, že je v absolutní hodnotě zadlužená jen půlka světa, zbytek jsou věřitelé. Jediné, co hraje roli je to, kdo je dlužník, kdo je věřitel, a kdo v konečném důsledku dokáže efektivněji vynaložit volné peněžní prostředky. Přijde mi, že se tento fakt stále opomíjí. Ten hlavní problém dluhové krize je v tom, že peníze drží ekonomické jednotky, které svými výdaji z dlouhodobého hlediska nepřispívají k tvorbě nových pracovních míst a růstu investic a spotřebě. Tím pádem alokační funkce finančních trhů ztrácí na významu a dochází k vysoce neefektivnímu vynaložení volných peněžních prostředků. To nakonec skutečně povede k létům stagnace či recese kvůli zpomalení peněz v oběhu (nižší spotřeba a investice). Takže řešení krize není v oddlužnění, ale ve stabilizaci alokační funkce trhů. Velký rozdíl je mezi oddlužením stávajících dlužníků a snížením peněz v oběhu, které reguluje CB. Oddlužnění totiž může nastat i za předpokladu neměnného objemu peněz v ekonomice při neměnné rychlosti oběhu. Pokud by tato situace vedla k zvýšení významu alokační funkce trhu, ekonomiku by to naopak mohlo uzdravit. To jsou ovšem dvě úplně jiné věci. Pokud měl autor článku na mysli snížení objemu peněz v ekonomice a snížení rychlosti jejich oběhu, potom lze souhlasit, že to povede i ke zpomalení růstu cenové hladiny a tím i růstu HDP. To s oddlužením ovšem nemá nic společného. Váha veřejného dluhu lze snížit pomocí monetizace, která naopak zvyšuje objem peněz v ekonomice. Takže oddlužnění zde nehraje vůbec žádnou roli. Záleží pouze na tom, co se s vypůjčenými penězi bude dít. Pokud budou vynaloženy na investice, které zvýší zaměstnanost a ta následně zvýší i spotřebu, bude zadlužení nadevše vítáno...
    Nyk Lísn
    • Re: Hlavní omyl článku
      01.11.2011 0:51

      Bohuzel nemate pravdu, je to presne tak jak si myslite ze to neni. Penize se do elonomiky proste nafoukly ne ze ne. Vypliva to z principu tvorby penez. Nestoji tu proti sobe longar a shortar, ale clovek nebo subjekt, ktery si pujcuje a druhou stranou je vetsinou banka, ktera mu pujcuje penize, ktere vygenerovala temer z niceho nikdy pred tim je nemela a nikdo si je k ni neulozil proste je vycvakaji do pocitace.
      Nero
    • Hlavní omyl článku tohoto komentáře
      27.10.2011 18:57

      Na jednu celkem zásadní věc evidentně poučky z VŠ a musím říci, že i u studia MBA zcela zapomínají. Na to, jakým způsobem peníze vznikají. Jestli to víte, jistě víte, že oddlužit stát přes inflaci znamená zničit si měnu a předpokládá totální nevědomost věřitele a jeho velkou ochotu znehodnocující se měnu přijímat. Hlavním problémem dluhové krize nejsou pouze nadnárodní banky a korporace sedící na hotovosti , ale skutečnost, že při tvorbě peněz banky nikdy nevytváří úrok. Proto se dluhu snadno vytvoří mnohem více než je peněz a to je problém současnosti. Jen platba úroků je mimo schopnosti států a jednotlivců a tím je jednoznačně určen zánik systému, který spoléhá na exponenciální tvorbu peněz a nekonečný růst.
      Martin
      • Re: Hlavní omyl článku tohoto komentáře
        27.10.2011 19:27

        Přesně. Problém bude taky, že centrální banky stanovují úrokovou míru s ohledem na politické zájmy a banky pak musí svou politiku upravovat tak, aby nepřišly na buben, kdyby půjčily každému subjektu, který na cestě k nim neodradí vysoký úrok. Takže raději investují do nových vehiklů značky CDO, CDS či do zlata...
        Kalka.
        • Milá dámo
          28.10.2011 14:08

          Centrální banky jsou politické instituce a jejich hlavní úkol je tudíž držet mír a klid ve společnosti. A do žádných vehiklů neinvestují, ani žádné peníze netisknou. Pouze provádějí swaps, což teoreticky by mělo fungovat. Správné by asi bylo nechat banky krachnout. Ale neodnesli by to pouze akcionáři.
          Dan
          • Re: Milá dámo
            28.10.2011 14:16

            A kde jsem něco takového, milý pane, napsala?
            Kalka.
  • Titanic ktery doplul
    21.10.2011 21:01

    To by byl kasovy trhak?! A vite jak to stemi vsemi dluhy nakonce dopadne. S matematicku presnosti je skoupi Cina,Spolecnost s Rucenim Neomezenym. Pan Zabza ma s matematicou presnosti as na malou matematickou odchilku se kterou se pocita ma pravdu. Ale i pan pisatel Dan ma dobry nazor. To vite, oni financni inzenyri prijdou na kapitalovy trh z cela novym, fantastickym, jedinecnym, genialnim financnim produktem s nazvem "buy one debt and get second one free" No nekupte to....!? Uz stradam penizky. Preji pekny vikend.
    Martin
  • Pan Žabže je bohužel opět mimo
    21.10.2011 16:10

    Dluh totiž úplně klidně dál růst může. Není vůbec nutné ho splácet, alespoň ne nijak překotně. Na Times Square straší už 30 let horentní neustále rostoucí suma a neděje se nic. Vydají se úpisy, pak se přefinancují (roll over) a tak to vesele jede do nekonečna. Časem se buď inflací umoří nebo záhadně získají na ceně (třeba přes opakovaný swap) a prodají se, perpetual bond není nic nového. Jedná se spíš o to, aby se ty peníze točily. Světovou ekonomiku neohrožuje dluh, ale skepse a strach, vyvolávaný miskoncepcemi šířenými médii a odborníky, kteří vidí sotva na špičku svého nosu. (A film Titanic mimochodem vydělal přes miliardu USD.) Paradoxně dnes největšími škůdci nejsou dlužníci, ale frimy jako Microsoft, Google nebo Oracle, kteří sedí na stovkách miliard v hotovosti.
    Dan
    • Re: největší škůdci sedí na hotovosti
      24.10.2011 15:19

      tak to je "snadné" ušmudlanou hotovost jim "znárodněte" a je po problému no nééé ??? Nevím jak funguje státní rozpočet ale jako drobný škudlil jsem si něco naškudlil... Stejně to asi vidí šéfové firem, které "sedí" na hotovosti. Takže asi není každý "jakovšichni" a nemá dluhy... a v tom je právě ta krásná svoboda, že si můžu SÁM vybrat jak a kudy a s kým se vydám......
      Clusó
      • Myšlenka levičáků,
        26.10.2011 0:30

        že okradením (znárodněním majetku) bohatých se budou chudí mít lépe je tou nejpatetičtější iluzí lidstva. Ale jistě velmi populární a prodejnou. Která ovšem ještě nikdy nefungovala, jen přinesla desetimiliony obětí.
        • Re: Myšlenka levičáků,
          26.10.2011 19:49

          Ovšem dohnala je k tomu myšlenka pravičáků (nebo těch, co se za ně vtipně vydávají), že socializací svých ztrát a privatizací svých zisků se budou mít líp. Jelikož takových vykuků vždycky bylo daleko míň, byly taky nominální ztráty velmi různé. Jj, co bylo dřív, vejce nebo slepice? ;-)
          Kalka.
          • Kalko
            27.10.2011 18:00

            Vejce bylo dřív. Mám napsat důkaz nebo si ho najdeš na google?
            Dan
            • Re: Kalko
              27.10.2011 18:16

              Ale vzhledem k tomu, že to byla prázdninová kachna minulý rok, tak na svém příspěvku nehodlám nic měnit. Jenom snad připomenout, že označení pravice a levice jako politické směry tu máme až z konce 18. stol. (fr. rev), potažmo až z 1848. Ti Francouzi... ;-)
              Kalka.
              • The lunatic French
                28.10.2011 14:19

                Socializace ztrát je nutnost. Jinak by nikdo nepodnikal. Riziko investice je vysoké, šance na úspěch malé. Jsou to ti lidé, kteří dluží a vydělávají miliony a často nemají ani na benzín.
                Dan
                • Re: The lunatic French
                  28.10.2011 14:28

                  :-) Taky tady dřív takový byl - Dan...
                  Kalka.
            • Re: Kalko
              27.10.2011 18:14

              Ještě před pár týdny totiž ekonomové předpokládali, že ekonomika může zamířit zpět k recesi.:) píšou dnešní deníky. A zas se nám ekonomové pletli:)
              ?
  • Ten obrázek u titulku
    21.10.2011 16:06

    to je nové logo EU ? :-)
    H.B.
  • omyl pane Žabžo
    21.10.2011 15:55

    Já čtu zásadně jen nadpisy a výjimečně čtu obsah, pokud tuším dobrou informaci. Jinak obsah nečtu, abych si nepokazil vkus :-))
    Jesse
  • A proto to všechno nefunguje
    21.10.2011 13:08

    konec článku:"Politici se mohou tuhle plechovku snažit odkopnout o kousek dál"......třeba do dalšího volebního období, kdy už tam nebudou !!! Je-li jedinou pojistkou kvality politických strategických rozhodnutí (v řádech biliónů CZK,USD, EUR) o budoucnosti lidí, zemí, ekonomik možnost, dát tam v dalším volebním období jiné politiky, tak to efektivně nebude fungovat nikdy, protože je to vůči jejich zodpovědnosti neadekvátní až směšné....
    Abé Faria
    • Re: A proto to všechno nefunguje
      21.10.2011 14:09

      Celá argumentace je postavena na chybném předpokladu. Objem peněz (=objem dluhů) do nekonečna růst může. Jen se možná nachvíli zastaví na kapacitě numerických polí v datazích bankovaních systémů (to je dnes napr v Oracle: The NUMBER datatype stores zero as well as positive and negative fixed numbers with absolute values from 1.0 x 10 na -130 to (but not including) 1.0 x 10na126.
      Ondrej
      • Přesně tak
        26.10.2011 0:36

        Je třeba vyřešit polohu prvočísel v rovině a další věci. Dluh? Hihihi....
        Dan.
    • Re: A proto to všechno nefunguje
      21.10.2011 13:36

      http://www.youtube.com/watch?v=iZWkNNzeo9k&feature=player_embedded
      ?
  •  
    21.10.2011 12:52

    To je všechno pravda, ale kardinální otázka je, jak se ty dluhy "vyřeší". Inflace nebo stagnace/recese? Nebo že by stagflace? navíc lidi jsou už hodně naštvaní a hledají chyby všude, jen ne u sebe. (Někteří) politici nechtějí přestat krást a (někteří) lidé se nechtějí vzdát spotřeby, která neodpovídá jejich výkonu).Nechci malovat čerta na zeď s dalším "-ce" = revoluce.
    M
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.