Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecko chce údajně odepsání dluhu až do roku 2035, bez umazání 60 % může zemi chybět 250 mld. EUR

Řecko chce údajně odepsání dluhu až do roku 2035, bez umazání 60 % může zemi chybět 250 mld. EUR

25.10.2011 10:14, aktualizováno: 25.10. 11:56
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Řecko požaduje, aby se nové rozhodnutí ohledně odpisu části dluhového břemena týkalo všech dluhopisů se splatností až do roku 2035, sdělil vládní zdroj agentury Reuters. Uniklá zpráva mezinárodních inspektorů v Řecku uvádí, že druhý balíček pomoci na úrovni 109 miliard eur již není dostačující, pokud soukromí držitelé neodepíšou až 60 procent pohledávek. Bez této účasti by Řecko k zajištění solventnosti prý potřebovalo více než 250 miliard eur.

„Sledujeme celý řecký dluh se splatností do roku 2035. Tento model nekončí s rokem 2020 jako ten předchozí,“ uvedl zdroj Reuters v Bruselu, kde probíhají jednání mezi představiteli Řecka a Unie. K dohodě, v tomto i ostatních bodech plánu pro záchranu eurozóny, musí dojít do zítřejšího dalšího summitu Evropské rady, která má podle slibů politiků přijít s finálním řešením.

Možnost vzniku další patové situace si zřejmě zcela uvědomují evropští vyjednávači, kteří podle listu Financial Times zaujali v otázce seškrtání řeckých dluhů soukromým sektorem tvrdý postoj. Po bankách chtějí, aby namísto v červenci dohodnutých 21 procent odepsaly 60 procent dluhů. Mezinárodní institut pro finance (IIF), sídlící ve Washingtonu a patřící ke klíčovým globálním asociacím v sektoru finančních služeb, přitom podle zdrojů agentury Bloomberg za banky nabídnul jen 40% odpisy řeckého dluhu.

Podle zdrojů FT byl o víkendu italský ministr financí a také vyjednávač eurozóny Vittorio Grilli pověřen, aby bankám tlumočil pozici počítající se seškrtáním o 60 procent. Podle listu je to vítězstvím "severní koalice" v čele s Německem, které prosazovaly mnohem zásadnější zapojení soukromého sektoru do druhého záchranného balíku pro Řecko.

Navzdory nesmlouvavosti evropských vyjednavačů nejsou nyní banky zcela beze zbraní. Pro úspěch restrukturalizace řeckého dluhu je totiž bezpodmínečně nutné, aby Evropská centrální banka (ECB) odpisy posvětila. Představitelé ECB se přitom již několik měsíců opakovaně vyjadřují, že nepodpoří odpisy, které by pro soukromé věřitele nebyly zcela dobrovolné. „Souhlas ECB je podmínkou, bez toho se nedá nic udělat. Jsme proti jednostrannému kroku, který by se dal interpretovat jako rekonstrukce dluhu,“ potvrdil bruselský zdroj.

Právě na tuto notu přitom již při vyjednávání za 450ku největších světových banky zahrál IIF. „Jsou zde limity ohledně toho, co ještě může být považováno za dobrovolné pro investorskou základnu i účastníky širšího trhu,“ uvedl k probíhajícím jednáním Charles Dallara, výkonný ředitel Mezinárodního institutu pro finance. Podle zdroje agentury Reuters nyní soukromý sektor drží řecký dluh v objemu zhruba 200 miliard eur

„Strategie IIF říci, že zátěž je sdílena nerovnoměrně a existuje zde riziko řetězové reakce,“ uvedl průběhu jednání Klaus Fleischer, profesor bankovních financí na Univerzitě aplikovaných věd v Mnichově, s tím, že jde o pochopitelnou pozici na obranu zájmu bankovního sektoru.

Evropští lídři, diplomaté a experti dnes mezitím horlivě pracují na dokončení komplexní strategie pro řešení krize, která se zabývá právě i otázkou budoucnosti řeckých dluhů. Původně se zvažovalo, že by se dnes mělo uskutečnit i jednání ministrů financí eurozóny, zatím se ale zdá, že bude spíš až ve středu. To je v Bruselu plánováno i jednání ministrů financí celé EU.

(Zdroj: Financial Times, MediaFax, ČTK, Bloomberg, Reuters)


Váš názor
  • Nejsem dobrý počtář
    25.10.2011 10:39

    a ani nemám k dispozici relevantní data. Vysvětlete někdo zmatenému čtenáři. 1) Tahle akce z odlužením bude znamenat, že Řecko na tom bude lépe nebo stejně jako Itálie? Pokud lépe - tak jak k tomu přijde např. právě Itálie? Pokud stejně, tak co to pro EU vlastně řeší? 2) Budou stačit na odlužení nebo alespoň kontrolu výše dluhů zemí Evropy jejich deficitní rozpočty, které kromě Estonska všichni už tak nějak ze zásady dodržují? 3) Rozumím tomu dobře, když si myslím, že deficitní rozpočet znamená navýšení a ne umazání dluhu?
    josef_spejbl
    • Re: Nejsem dobrý počtář
      25.10.2011 11:16

      Co do toho furt rejete s nějakou aritmetikou a připomínáním deficitů ? :-) Jediné co se řeší je zametení problémů pod koberec tak hluboko, aby se znovu nevyvalily dokud budou současní Eurohujeři ve funkcích.
      H.B.
      • H.B.,
        25.10.2011 11:22

        prosím pěkně, je to ten H.B., kterého si pamatuji z dob Nimroda, Vaška, Babičky, Nully, Lynxe ... ? A pokud ano, co říkají EV nyní? Častokrát jsem si na Tebe vzpomněla, když jsem viděla na monitoru rudou a čísla jako -15,9% :-)). Pěkný den!
        Marťanka
        • Re: H.B.,
          25.10.2011 11:49

          teda co já vím, tak zpětně fungují EW stoprocentně, tzn. lépe než všechny ostatní metody TA. Směrem dopředu je to vždycky takhle: Tak teď se nám tam jasně vyformovala 3. vlna UP, pokud tedy už to není 4. vlna, protože to by znamenalo DOWN. :)
          josef_spejbl
          • 3.vlna
            25.10.2011 14:16

            jo, je to asi občas trošičku jako věštění z kávové sedliny, pro nás nezasvěcené, nicméně musím říct, že před nějakými cca 3-4 lety, sem jistý uživatel s nickem H.B. vytrvale psal, jak poletí akcie dolů. V době, kdy se například ČEZ obchodoval dosti nad hodnotou tisíc korun a vedli jsme dlouhatánské diskuse o tom, zda se někdy ještě podívá na hodnoty okolo osmi nebo sedmi stovek se komentáře od H.B. typu čekejte ČEZ za 500 a ERSTE za 300 zdály nesmyslé... No a když koukneš na grafy, tak ČEZ na pětistovku kouknul a Erste jsem nakupovala pod třemi stovkami ...
            Marťanka
            • Re: 3.vlna
              25.10.2011 15:02

              no vida, tak člověk vlastně ani nemusí bedlivě sledovat, co se kolem něj děje. K čemu nějaké informace. Stačí zatáhnout okenice, zamknout se pěkně do sklepa a vyčíst to všechno z grafu ;-) Euro, neuro, cypřiš necypřiš, teď se blíží 2. vlnka! :)
              josef_spejbl
Aktuální komentáře
24.04.2024
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m