Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
OKD chtějí rozšířit těžbu pod Karvinou, městu se to nelíbí

OKD chtějí rozšířit těžbu pod Karvinou, městu se to nelíbí

27.10.2011 12:12
Autor: ČTK

Firma OKD chce výrazně rozšířit těžbu pod Karvinou. Vedení města s tím nesouhlasí, protože by to podle něj některé části zcela zničilo. OKD chce těžit uhlí pod Starým Rájem, Darkovem a Starým Městem. Představitelé Karviné to dnes v Ostravě řekli novinářům. Mluvčí OKD Vladislav Sobol ČTK sdělil, že v současné době se důl nerozšíří, zatím jde o záměr. Pod Starým Městem by firma podle něj mohla vytěžit zhruba 20 milionů tun koksovatelného uhlí. Pod Darkovem a Starým Rájem by šlo asi o 23 milionů tun. Loni firma vytěžila zhruba 11 milionů tun uhlí.

"V té maximalistické variantě by to znamenalo v podstatě devastaci města," řekl primátor Tomáš Hanzel (ČSSD). Uvedl, že Starý Ráj je nedílná, hustě obydlená součást zdravého jádra města a v Darkově jsou poslední historické památky, které Karviné zbyly, například staré lázně a okolní park. "To je věc, která je pro nás absolutně nepřijatelná a o které odmítáme s OKD jednat," řekl Hanzel.

Těžební společnost své požadavky zahrnula do připomínek k novému územnímu plánu města, o němž s městem jedná. "Jedinou přijatelnou možností je těžba pod částí Starého Města, ale výhradně za podmínek, které jsme už těžařům také předložili," uvedl Hanzel. Město chce, aby lidé, kteří tam mají domy, si mohli v Karviné postavit domy nové, a to na hezkém místě, které zajistí OKD. "Ještě lepší by bylo, kdyby domky postavili přímo těžaři. Kdo bude chtít dům vykoupit, musí dostat tržní cenu," uvedl Hanzel.

Sobol uvedl, že doly by místním lidem nabídly odkup nemovitostí, výstavbu nového bydlení nebo průběžné odstraňování následků hornické činnosti, pokud by jejich domy byly na okraji těžebního prostoru. "Aby těžba v některé z těchto lokalit začala, musíme se nejprve dohodnout s městem, s obyvateli a majiteli nemovitostí v konkrétním území, se státem, který bude posuzovat studii EIA o vlivu na životní prostředí," uvedl mluvčí OKD.

"My jsme jim řekli, že o té maximalistické variantě jednat nebudeme. Ale jsme ochotni jednat o možném pokračování těžby směrem na Staré Město," řekl Hanzel. Důvodem je především skutečnost, že doly řadu obyvatel města zaměstnávají. "Na šachtách je zaměstnaných 3500 lidí z Karviné, živí své rodiny, přímo závislých na výdělcích z šachet je 14.000 obyvatel," vysvětlil primátor. Dodal, že další lidé pracují u dodavatelů OKD, a pokud by za těžbu nebyla žádná náhrada, přišly by o živobytí desítky tisíc lidí.

Město chce také jasné záruky ochrany investic v průmyslové zóně Nové Pole ve Starém Městě. Mluvčí Karviné Šárka Swiderová uvedla, že zónu vybudovalo město z vlastní iniciativy a pracuje tam přímo 1600 lidí převážně z Karviné. "Naším cílem je, abychom průmyslovou zónu neovlivnili, samozřejmě budeme jednat se všemi firmami, které v zóně působí," sdělil mluvčí OKD.
Následky těžby ve Starém Městě by se podle něj projevily různě. "Někde by měla těžba za následek až několikametrové poklesy, jinde by šlo jen o desítky centimetrů," popsal Sobol.

Swiderová řekla, že z 56 kilometrů čtverečních, které Karviná zaujímá, už 27 bylo těžbou zasaženo. Těžba zničila například celou městskou část Solca. Z dřívějšího historického centra zůstal stát jen kostel sv. Petra Alkantary, který ale kvůli poddolování poklesl o 37 metrů a je výrazně nakloněný. Zničené byly honosná radnice, Larischův zámek s unikátním parkem a pivovar.

Obnova území, které bylo poničeno při důlní činnosti firmy OKD, od roku 1991 stála více než 3,5 miliardy korun. V Karviné se podle Sobola obnova týká dvou třetin plochy města, přičemž lidé obývají jen zhruba třetinu karvinského území.


Váš názor
  • Tam v Karviné
    27.10.2011 12:24

    Primátor nemůže nic jiného říct. Karvinou mám rád jako jiná města. několikrát jsem byl v Darkově, i na obchodní fakultě naší univerzity. Ale bohužel: - práce na ostravsku není a už nikdy jí nebude tolik, co před rokem 1989, - demografický vývoj reaguje s generačním zpožděním. Výsledkem je únik mladých, - při vší úctě jsme zničili za posledních 70 let mnohem historičtější města, než je Karviná.
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.