Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co já se těžkých břemen nanosím: Sindibád námořník a příjmová nerovnost

Co já se těžkých břemen nanosím: Sindibád námořník a příjmová nerovnost

27.10.2011 17:28
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

„Jsme oněch 99 %“ je asi nejčastější a nejznámější heslo, které lze spatřit na transparentech demonstrantů obléhajících už několik týdnů řadu měst po celém světě. Požadavky protestujících se místo od místa liší a kvůli jejich vágnosti se často dají jen stěží přesněji definovat, jejich manichejské dělení populace - na 1% menšinu a zbytek - má nicméně podklad v reálné ekonomice.

Nová zpráva Rozpočtového úřadu amerického Kongresu zkoumající změny v rozdělení příjmů domácností za posledních zhruba 30 let považuje prudký růst průměrného reálného příjmu 1 % nejbohatších Američanů za „podstatný důvod zvyšování nerovnosti v rozdělení příjmů domácností mezi lety 1979 a 2007“. Od začátku sledovaného období se inkriminovanému hornímu procentu celkový reálný příjem zvýšil o 275 %. Nejchudším 20 % Američanů ve stejné době reálný příjem vzrostl o 18 %.

Rychlejší bohatnutí v nejvyšších patrech příjmové pyramidy vedlo k značnému posunu v relativní distribuci příjmů amerických domácností. Jak je patrné z grafu, který dělí domácnosti na kvantily (po 20 %), nejzámožnější pětina zvýšila svůj podíl na celkových příjmech po zdanění ze 43 % na téměř 53 %. U ostatních skupin došlo k relativnímu poklesu příjmů. Na zbylých 80 % domácností tedy dohromady připadá méně, než vydělává nejbohatších 20 % obyvatel v zemi.

Income US

Autoři zprávy identifikují dvě příčiny rozvírání příjmových nůžek ve Spojených státech. Zaprvé podle nich došlo v posledním čtvrtstoletí k růstu koncentrace zdrojů jednotlivých složek příjmu (ten se ve zprávě skládá z mezd, příjmů z podnikatelské činnosti, kapitálových výnosů a kapitálových příjmů). Laicky řečeno to třeba znamená, že stále větší počet akcií, obligací a jiných cenných papírů drží čím dál užší skupina lidí. Z nedávného průzkumu Zaida Jilaniho z think tanku ThinkProgress.org plyne, že jedna setina amerických občanů (zhruba 3 miliony lidí) vlastní polovinu všech akcií, obligací a podílových fondů. Většina dividend a zhodnocení akcií tak připadá jen na mizivý podíl populace. Stejná situace panuje ve vzdělání, kde elitní univerzity, jejichž školné roste raketovým tempem (kolem 50 000 USD semestr) a jež otevírají cestu ke skvěle placeným místům, zůstávají výsadou velmi dobře zaopatřených dětí.

Dalším důvodem rostoucí příjmové nerovnosti je změna složení celkového příjmu obyvatelstva. Zatímco mzdy jsou dnes rovnoměrněji rozptýlené než kapitálové příjmy a příjmy z podnikatelské činnosti, zcela nejvíc k nerovnosti přispívají kapitálové výnosy (do těch se počítá pouze prodej, tedy (v případě růstu hodnoty) realizované zhodnocení aktiv; dividendy a úroky patří do kapitálových příjmů). Za posledních třicet let vzrostl podíl příjmů z podnikatelské činnosti a kapitálových výnosů, zatímco u mezd a kapitálových příjmů podíl na celkovém příjmu populace klesl. Co z toho plyne pro rozvášněné davy před Wall Street? Že byznysmeni a spekulanti se mají nejlépe.

Rozpočtový úřad se nebál podívat na zoubek i nejbohatšímu procentu a pokusit se osvětlit příčiny toho, proč se za posledních 30 let jeho podíl na celkových příjmech obyvatelstva zvýšil z 10 na 20 %. Částečnou vypovídací hodnotu má skutečnost, že podílově nejvíc v celkových příjmech horního procenta populace rostly mzdy a příjmy z podnikatelské činnosti. Jinými slovy, na vrchol se dnes nedostávají zazobaní dědicové s balíky akcií, lány polí a kupou nemovitostí, ale spíše podnikaví workoholici, kteří se vyšvihli díky vlastní píli, nebo geniálním nápadům. Ne každý může být Mark Zuckerberg (zakladatel Facebooku, nejbohatší člověk pod 30 let) - nebo vymyslet Harvardské fondy či tajemnou a „renomovanými zahraničními investory“ zaštítěnou skupinu Appian…

Jinak je ale zpráva ohledně hlubších příčin rostoucí nerovnosti rezervovaná. „Přesné důvody rychlého vzestupu příjmů v nejvyšších patrech nejsou příliš dobře známy, “ píší autoři. Možná by si místo grafů a čísel lépe posloužili starou básní z Tisíce a jedné noci:

„Co já se těžkých břemen nanosím, co já se o kus chleba naprosím a jiný ani pírko nezvedne a má vše, všechno, nač jen pohlédne. Je jiný než já, a přece není jiný, jsme totiž oba z téže prosté hlíny a oba stejně umřeme nakonec. Kdo rozsoudí tu jednoduchou věc? Jak to, že já se stále mám jen dřít, a on má dům a dobré jídlo, klid?“

(Zdroj: CBO, Bloomberg)


Váš názor
  • kruh
    27.10.2011 23:38

    Vždy se budeme pohybovat v kruhu? Nejdříve si budeme myslet, že bohatství patří všem. Pak to obrátíme do druhého extrému. A to až tak, že většina lidí si myslí, že jsou otroci toho 1% nejbohatších. Bohatí lidé si myslí, že každý má v demokracii stejné šance. Chudí lidé si myslí, že si bohatí ty peníze stejně nakradli. Přitom dědictví chudoby začíná být současná realita. Všechno nakonec zase změní nějaká ta revoluce. Jsem-li bohatý, mám větší odpovědnost za společnost, ve které žiji. Z přehlížení, arogance a nadřazenosti nikdy nic dobrého nevzniklo.
    magnus
    • Darwin: přirozený výběr
      28.10.2011 12:39

      Neandrtálci a Homo sapiens byli také jen s prosté hlíny a také museli nakonec umřít. Lišili se jen tím, že Homo sapiens měl efektivnější mozek. Přirozený výběr pak způsobil, že Zemi ovládl Homo sapiens. Pokud chce naše sociální západní společnost potlačit přirozený výběr, pak je to cesta jen ke stagnaci a poklesu. Je pozoruhodné, jak čínské vedení otevřelo beze skrupulí cestu přirozenému výběru a jak se selektuje a obohacuje vrstva těch schopných a inovativních. Samozřejmě na úkor těch méně schopných. Ale tak to přece funguje v celé přírodě. Bez toho by nebyl další pokrok. Kdo se byl na jaře podívat v Muzeu na výstavu o Zemi, tak mohl vidět, že za ten úžasný vývoj můžeme vděčit jen katastrofám, po nichž přežívaly a dále se vyvíjely jen ty neschopnější druhy živočichů i rostlin.
      Lam
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.