Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vůdce řecké opozice odmítl referendum, požaduje předčasné volby. Výnos 2letého dluhopisu skoro 85 %!

Vůdce řecké opozice odmítl referendum, požaduje předčasné volby. Výnos 2letého dluhopisu skoro 85 %!

01.11.2011 12:56, aktualizováno: 1.11. 17:06
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Situace na řecké politické scéně nabírá na obrátkách, které nepřejí jakémukoli zklidnění finančních trhů. Vůdce konzervativní opozice v Řecku Antonis Samaras jednoznačně odmítl referendum o pomoci od eurozóny a vyzval k předčasným volbám. „Jsou národní nutností," prohlásil Samaras po schůzce s prezidentem Karolosem Papouliasem a požadavek premiéra Papandrea na referendum označil za rozvratný a vyděračský.

Ratingová agentura Fitch uvedla, že požadavek referenda je hrozbou pro stabilitu evropských finančních trhů.

„Je mou historickou povinností, aby země a jeho perspektiva vůči Evropě nebyly uvrženy do dalších dobrodružství,“ uvedl Samaras s tím, že je zřejmé, že plány Papandrea na politické scéně nemají spojence, v žádném případě pak jeho stranu.

Hlasování o vyslovení důvěry vládě se má od této středy stát středobodem jednání parlamentu, zatímco všechna ostatní agenda se odsouvá, píší řecké Kathimerini. Samotné hlasování se dle očekávání uskuteční v pátek pozdě večer či v noci. Uspořádání referenda má být dle premiéra Papandrea zorganizováno v následujících několika týdnech.

„Rozhodnutí o referendu přijal Papandreu proto, aby řeckému lidu bylo umožněno vyjádřit svůj názor k dohodě o řeckém dluhu,“ uvedl v řecké Skai TV ministr obrany panos Beglitis. „Řeky nerozdělí,“ dodal ministr kultury a turismu Geroulanos s tím, že to, co zemi dělí, je úzkoprsá politika. „Odpověď na transformaci Řecka do evropské země není možné zúžit do slov ‚ano‘, nebo ‚ne‘,“ uvedl dále ministr.

Socialistický premiér Řecka George Papandreu v pondělí překvapivě oznámil, že Řecko bude rozhodovat o pomoci eurozóny v referendu. Schůzka eurozóny minulý týden schválila pomoc předluženému Řecku za 130 miliard eur a padesátiprocentní odpis jeho dluhu. To znamená, že Řecku mají být seškrtány dluhy za 100 miliard eur. Papandreu ale na summitu prohlásil, že s plánem na záchranu Řecka souhlasí a podmínky pomoci jeho země dodrží.

Oznámení záměru uspořádat referendum poslalo v úterý dolů evropské akcie. Vyvolalo obavy o záchranu eura. Průzkumy ukazují, že Řekové by unijní plán v referendu odmítli. Ze sond vyplývá, že by proti němu hlasovalo 60 procent Řeků.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy bude o chystaném referendu a jeho možných dopadech v úterý odpoledne telefonicky mluvit s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Papandreův postoj vyvolal v zahraničí rozezlení, největší právě v Německu a Francii, klíčových státech eurozóny, které tlačily na řecké oddlužení a nové půjčky Řecku.

"Zpráva o referendu mě rozčílila," řekl Rainer Bruederle, parlamentní vůdce německých Svobodných demokratů, kteří jsou součástí vládní koalice. "Zní mi to, jako když se někdo chce vykroutit z toho, co bylo dohodnuto. Je to opravdu zvláštní," prohlásil německý ministr hospodářství Rainer Brüderle. "Můžeme dělat jen jedno: připravit se na eventualitu státní insolvence v Řecku, a pokud země nebude plnit své závazky, nastane okamžik, kdy jí peníze dojdou," dodal. 

"Situace je napjatá, referendum by fakticky bylo hlasováním o setrvání Řecka v eurozóně," prohlásil finský ministr pro evropské záležitosti Alexander Stubb.

"Je těžké předvídat, co se stane s Řeckem, pokud dohodu eurozóny odmítne. Bude to dost zlé pro Evropskou unii a zvláště pro eurozónu, ale ještě mnohem horší pro Řecko samo," míní nositel Nobelovy ceny za ekonomii Christopher Pissarides. "Pokud v případě negativního výsledku referenda Řecko vyhlásí ihned úpadek, okamžitě finančně padne. Podle mého názoru nemůže bez eura přežít," dodal.

Řecký ministr financí Evangelos Venizelos varoval občany, že v sázce je členství země v eurozóně. "Je to zlomová záležitost. Občané budou muset zodpovědět otázku: Jsme pro Evropu, eurozónu a euro?" řekl. Vystupňování dlouhodobého tlaku Venizelos zřejmě neunesl zdravotně. Dnes ráno byl dopraven do aténské nemocnice s velkými bolestmi žaludku, mluví se o prasklém žaludečním vředu. Vládní kruhy ale očekávají, že večer už bude moci být z nemocnice propuštěn.

Pokud občané Řecka v referendu odmítnou pomoc, kterou si jejich vláda vyjednala se zahraničními partnery, nelze vyloučit státní bankrot Řecka. V rozhlasové stanici RTL Radio to řekl šéf takzvané euroskupiny Jean-Claude Juncker. "Řecký premiér toto rozhodnutí učinil, aniž by je projednal se svými evropskými kolegy. To je něco, co přináší velkou nervozitu a co dodává velkou nejistotu k už tak dost velké nejistotě. My si musíme s klidnou hlavou promyslet, co s tím budeme dělat," poznamenal k nečekanému kroku Řecka Juncker.

„Bereme na vědomí záměr řecké vlády uspořádat referendum. Jsme přesvědčeni, že dohoda je v nejlepším zájmu Řecka. Věříme, že Řecku bude ctí své závazky přijaté vůči eurozóně a mezinárodnímu společenství,“ klidnily emoce ve společném prohlášení předseda Evropské komise José Barroso a prezident EU Herman Van Rompuy. Oba dva dnes prý telefonicky hovořili s řeckým ministrem financí Papandreem a zůstanou v kontaktu i v rámci probíhající dvoudenní schůzky zemí G20.

Euro k americkému dolaru pohybuje pod hladinou 1,3700 USD/EUR, evropské akcie obchodují v až 5% ztrátě, ke které má blízko německý index DAX , 4% u CAC a 3% u britského FTSE. Náladu na trzích nejlépe vystihuje dnešní růst "indexu strachu" na o 15 procent na 34,5 bodu. Výnos dvouletého řeckého dluhopisu dnes vylétl o 692 bazických bodů až na rekordních 84,66 procenta. Výnos jednoletého dluhopisu se dnes vyšplhal až na 206 procent.

(Zdroj: AP, AFP, DPA, Kathimerini, Bloomberg, mediafax, RTL Radio)


Váš názor
  •  
    01.11.2011 13:50

    jen další figurka ,která chce ke korytu aby mohla vodit EU za nos a vytáhla dalši prachy a aby si prodloužili čas blahobytu :D
    Deny:-)
  • Dobře oni...
    01.11.2011 13:29

    ...tak to máme v UK požadavek na referendum (a to nemají euro), v Řecku požadavek na referendum... Nějak ten sen o jednotnosti, jedné evropské měně a jedné evropské vládě dostává na frak...
    Berounskej
    • Re: Dobře oni...
      01.11.2011 13:36

      Trefa. je to pořád jen sen a vidno že někoho stále neopustil. Co si naši předkové pamatují, tak v Evropě nikdy, upozorňuji NIKDY jakási jednota neexistovala a existovat nebude. Vždycky se najde nějaký sebestředný nenažranec, ideolog, vůdce, nebo narcista a ten už nějakou intriku vždycky praktikuje.
      Jesse
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.