Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Areva lobuje za svoji nabídku: Velké 3300MW reaktory v Temelíně by byly ekonomicky výhodnější

Areva lobuje za svoji nabídku: Velké 3300MW reaktory v Temelíně by byly ekonomicky výhodnější

02.11.2011 17:11
Autor: ČTK

Velké reaktory s celkovým instalovaným výkonem kolem 3300 megawattů, které francouzská společnost Areva nabízí pro dostavbu Jaderné elektrárny Temelín, by byly ekonomicky výhodnější než menší zařízení nabízené konkurencí. V rozhovoru s ČTK to dnes řekl regionální ředitel Arevy pro střední a východní Evropu Thomas Epron. Ostatní uchazeči chystají dvojici reaktorů s výkonem kolem 2200 MW. Areva se uchází o dostavbu Temelína a v tendru proti ní stojí americký Westinghouse a rusko-české konsorcium Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexport.

"Využití dvojice velkých reaktorů EPR je ekonomicky výhodnější, protože náklady na jeden megawatt se sníží. Staveniště v Temelíně je navíc dostatečně velké, aby je pojalo," řekl Epron. Někteří energetici ale upozorňují, že příliš velké reaktory by mohly způsobit problémy v energetické soustavě.

Podle Eprona se Areva poučila z problémů při stavbách svých jaderných reaktorů ve Finsku a Francii, které se potýkají s překročením původně stanovené ceny a termínu dokončení.

"Máme jisté problémy, protože jsme jediní, kteří staví reaktory tříapůlté generace v Evropě, kde jsou přísné standardy. Naši konkurenti zde v Evropě nestaví, proto tyto problémy nemají," uvedl Epron. Při stavbě nové jaderné elektrárny v Číně se již podle něj Areva ze svých chyb poučila a tento projekt běží podle plánu. Hladký průběh předpokládá i v případě dostavby Temelína, pokud by zvítězila v tendru. Na konci příštího roku chce mít Areva v provozu reaktor ve Finsku jako referenci pro Temelín.

Areva nyní studuje zadávací dokumentaci pro dostavbu Temelína, kterou v pondělí společně s konkurenty v tendru obdržela od provozovatele elektrárny ČEZ. "Čekáme, že v dokumentaci budou požadavky pro vysoké bezpečnostní standardy, a věříme, že je splníme," řekl Epron. Zatím je však podle něj předčasné hovořit o ceně reaktorů. Uchazeči mají předložit své nabídky na dostavbu v červenci příštího roku, o rok později má být vybrán vítěz tendru. Temelín má být dostavěn nejpozději v roce 2025.
 
Jelikož tendr nyní vstupuje do rozhodující fáze, všichni účastníci se snaží zviditelnit a informovat o svých plánech. Například ruský Rosatom, jehož součástí je člen česko-ruského konsorcia Atomstrojexport, podepsal minulý týden smlouvy o spolupráci s 15 českými výrobci a dodavateli služeb pro jadernou energetiku. Českým firmám v případě získání dostavby slibuje zakázky za více než sto miliard korun.

"My můžeme českým podnikům nabídnout stejný počet zakázek jako konkurence, možná více. V tomto směru nemáme žádnou nevýhodu," řekl Epron. Areva podle něj již našla 145 potenciálních partnerů mezi českými společnostmi, se kterými u Temelína nebo při jiných projektech může navázat spolupráci. S některými již uzavírá smlouvy o spolupráci. Možná je podle Eprona také spolupráce se Škodou JS, která je v tendru nyní členem konkurenčního konsorcia.

Epron poukázal také na časté komentáře v českých médiích o tom, že Areva má za sebou ve srovnání s ruskou a americkou konkurencí nejslabší politický lobbing. Francouzská iniciativa v prosazování Arevy podle něj není nijak okázalá, ale je častá a efektivní. "Francie je partnerem České republiky na evropské úrovni a mezi politiky probíhají v Bruselu neustále různá jednání... a samozřejmě často přijde řeč i na Temelín," uvedl. "Myslíte snad, že by (francouzský prezident) Nicolas Sarkozy neměl dostatečnou vůli se v něčem takovém (jako je dostavba Temelína) prosadit?," dodal.


Váš názor
  • Dostavba Temelínu nebude
    03.11.2011 12:28

    Dříve než se podaří vybrat dodavatele technologie pro dostavbu Temelína, dojde k celosvětovému rozšíření OverUnity technologií. Parametry budou natolik přesvědčivé, že i nejnatvrdlejší a nejzkorumpovanější politici a obdivovatelé Temelína hodí ručník do ringu.
    Detective
    • Re: Dostavba Temelínu nebude
      03.11.2011 12:33

      Obdiv za vytrvalost.
      Velkamedvědice
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m