Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Berlusconi ztrácí většinu v italském parlamentu. Akcie klesají, dluhopisy na rekordu, ECB hrozí

Berlusconi ztrácí většinu v italském parlamentu. Akcie klesají, dluhopisy na rekordu, ECB hrozí

07.11.2011 9:30, aktualizováno: 7.11. 10:49
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Vláda italského premiéra Silvia Berlusconiho postupně v italském parlamentu přichází o svou většinu a nemusela by přežít nejbližší hlasování o důvěře kabinetu. Obavu v italské televizi vyslovil ministr Roberto Maroni. „Obávám se, že již v tuto chvíli nemáme v parlamentu většinu,“ uvedl v TV v neděli pozdě večer. Podle odhadů Berlusconiho koalice ztratila během víkendu 21 poslaneckých hlasů. To by jí prozatím dávalo většinu o 7 hlasů celkovým počtem 323 poslanců z celkem 344 poslanců před víkendem. Maroni, který je členem koaliční Severní Ligy ve státní televizi Rai uvedl, že preferuje vypsání voleb.

Podle nedělního vydání listu La Reppublica, bez uvedení zdroje, vládní koalici již pevně opustili tři poslanci, další dvacítka se tak chystala učinit. Parlament má přitom zítra hlasovat o uzavření rozpočtu za rok 2010, které vládě premiéra Berlusconiho již jednou zamítl a té tak definitivně může chybět většina. Tu ale především potřebuje k prosazení nezbytných reforem.

Italské akcie dnes zahájily poklesem o 1,4 procenta při sestupu 37 titulů ze 40členného indexu v čele s akciemi Eni, Enel a Generali. Výnos na italském desetiletém dluhu znovu vystoupal na nový rekord za dobu eurozóny 6,639 procenta a dokonce jej předčil výnos 5letého dluhu úrovní 6,645 spread vůči 10letému německému dluhu se roztáhl o dalších více jak 10 bps na 470 bazickým bodům. Výnos na dvouletém italském dluhu vzrostl o 24 bps na 5,7 procenta, 30letý dluhopis poprvé od roku 1997 vystoupal nad úrověň 7 procent.

O víkendu Evropská centrální banka (ECB) zahrozila, že pokud Itálie brzy nepřijme potřebné reformy, mohla by ECB zastavit nákup italského dluhu a tím také prudce zastavit stabilizaci výnosů na italských dluhopisech. Uvedl to člen Rady guvernérů Yves Mersch.

ECB nakupuje italské vládní dluhopisy ve snaze zabránit rostoucím nákladům Itálie na obsluhu jejího vládního dluhu a v úsilí o zabránění šíření dluhové krize eurozóny do dalších zemí. ECB nákup dluhopisů zemí zasažených dluhovou krizí před časem ukončila, ale nakonec jej byla nucena obnovit, protože situace v eurozóně se opět zhoršila. V posledních třech měsících ECB nakoupila dluhopisy za zhruba 100 miliard eur (téměř 2,5 bilionu Kč), přičemž většina z nich byla údajně italských. "Když vidíme, že naše intervence jsou podkopávány nedostatkem úsilí národních vlád, pak jsme postaveni před problém, zda to přináší zamýšlený efekt," uvedl podle agentury Reuters Mersch v rozhovoru pro italský list La Stampa.

"Pokud rada ECB dojde k závěru, že podmínky, které ji vedly k přijetí rozhodnutí k nákupu dluhopisů, již neexistují, může své rozhodnutí změnit v každém okamžiku. Řešíme to po celou dobu," upozornil Mersch. Podle Mersche ECB nechce, aby se stala věřitelem poslední instance v eurozóně. "Naším úkolem není napravovat chyby politiků," dodal Mersch

V pátek Itálie odsouhlasila dohodu, aby na její postup při zavádění série reformních opatření dohlížela monitorovací mise Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Oficiální italské zdroje popřely formulaci, podle které by země k takovému kroku byla donucena. Údajně si takový postup sama přeje.


(Zdroj: Bloomberg, AP, AFP)


Váš názor
  •  
    07.11.2011 12:55

    Paroubka nechte na pokoji....je to chudak chlap....Vajicka na drzku,odstup z funkce....knizku nikdo nekupuje....mezi nama,chtel bych videt magora,kterej by za to vyhodil penize....a jeste ty slinty pak mel cist....,alekde ma ten chudak brat love pro tu svoji chot,ktera ho tak miluje...kdo z Vas panove....
    Vata
  •  
    07.11.2011 10:50

    Sperminátor to zvládne a ECB bude dále nakupovat.To chce hlavně klid.
    kaulyy
  • Paróbek říkával
    07.11.2011 10:48

    že dluhy se nelatí... prostě neplatí :-)))) Pamatujete? A máme to tady :-))))
    Jesse
  • Referendum
    07.11.2011 10:44

    Italove by taky meli usporadat referendum - dokud je cas. Stejne jako Recko by meli dostat moznost rozhodnout se. Volba v referendu by byla: 1) Chci pracovat alespon 45h tydne, v prumyslu na 3 smeny, naucim se dva jazyky, abych uspel na globalnim trhu, budu mit stejnou pracovni a danovou disciplinu jako Nemecko a vyrazne snizim svoje vydaje, abych splatil dluh meho statu. 2) Nechce se mi splacet dluhy, malo utracet a hodne pracovat. Ale zavidim tem co to delaji, ze se maji lip. Necham se jeste vyzivovat od ostatnich v EU dokud to pujde. 3) Uznavam, ze nedokazu drzet krok ve vykonu a produktivite s temi nejlepsimi a proto souhlasim s tim, ze od ted nebudu mit stejne vysokou zivotni uroven. A nebudu proti tomu protestovat.
    pmx
  •  
    07.11.2011 10:20

    ECB nakupuje italské dluhopisy. To je prostě psina. Přece musí být jasné, že to půjde do kytek a že celý takto uměle hnaný systém, se jednoho krásného dne složí do kolen. Evropa jasné vyhrává - v odsouvání problému. - Ať si to řeší někdo jiný.
    Carlos
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data