Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Francie představuje úsporný plán - dle Sarkozyho

Francie představuje úsporný plán - dle Sarkozyho "hop nebo trop", dle Fillona "udeřila hodina pravdy"

07.11.2011 15:07
Autor: ČTK

Francouzská vláda chce novým balíkem rozpočtových opatření v příštích dvou letech ušetřit nebo získat celkem 18,6 miliardy eur. Plán by měl zajistit snižování rozpočtového deficitu a podpořit prestižní francouzský úvěrový rating před dopady dluhové krize eurozóny. Nová opatření vláda prezidenta Nicolase Sarkozyho přijímá jen půl roku před prezidentskými volbami.

Plán předpokládá pro příští rok dodatečné úspory či nové příjmy v sumě sedmi miliard eur a v roce 2013 to má být 11,6 miliardy eur. Vláda navrhuje rychlejší zvýšení důchodového věku, vyšší daň z přidané hodnoty a dočasný nárůst daně ze zisků velkých firem.

Premiér François Fillon označil nové kroky za součást celkového plánu získat do roku 2016 úsporami a zvýšenými příjmy celkem 65 miliard eur, a splnit tím vytyčený cíl dostat za pět let deficit veřejných financí na nulu. "Je načase, aby země definitivně ukončila období 30 let přemrštěných výdajů," řekl Fillon s narážkou na trend nastolený socialistickým prezidentem François Mitterandem. "Musíme se z této nebezpečné spirály vymanit," dodal premiér podle agentury Reuters.

Vláda koncem minulého měsíce snížila odhad růstu domácí ekonomiky pro příští rok na jedno procento z dříve očekávaných 1,75 procenta. To ohrozilo dosavadní plány snižování schodku, a Paříž se tak rozhodla přijít s dalšími úsporami.

Jeden plán úspor už Francie oznámila na konci srpna, kdy mimo jiné navrhla vyšší zdanění bohatých. Paříž usiluje o to, aby ji nepotkal osud Spojených států a nepřišla o nejvyšší úvěrový rating na stupni AAA.

Dnešní balík zahrnuje zvýšení věku odchodu do důchodu na 62 let z dosavadních 60 let už v roce 2017, tedy o rok dříve, než se původně plánovalo. Snížená sazba DPH se s výjimkou některých položek zvýší na sedm procent z 5,5 procenta a pro firmy s obratem přes 250 milionů eur se sazba daně ze zisku zvýší "dočasně" o pět procentních bodů.

Podle pozorovatelů je nový plán úspor od Sarkozyho sázkou "hop nebo trop". Jeho popularita je na minimu a v dubnu a květnu 2012 se přitom konají prezidentské a v červnu parlamentní volby. Rozsáhlé a dlouhé demonstrace a stávky už ve Francii vyvolal krok Sarkozyho vlády zvýšit věk odchodu do penze, byť jen na úroveň, která je stále pod úrovní řady jiných zemí EU.

Sarkozyho snahou je ukázat se v nynější bouři dluhové krize v eurozóně jako zodpovědný hospodář a hlavně nepřipustit ztrátu nejvyššího ratingu. Ratingové agentury naznačují, že by jej mohly snížit v důsledku slabého ekonomického růstu a potenciálních nákladů na sanaci francouzských bank v důsledku dluhové krize.

Vláda má v plánu snížit rozpočtový deficit příští rok na 4,5 procenta hrubého domácího produktu z letošních 5,7 procenta. Tříprocentní hranice chce dosáhnout v roce 2013.

"Rozpočet na rok 2012 bude jedním z nejtvrdších, jaké Francie od roku 1945 zažila," řekl Fillon v sobotu. Pro Francii podle něj "udeřila hodina pravdy".


Váš názor
  • NO TOTO JE FAKT UŽ NEMOC
    07.11.2011 20:48

    DEBILŮ,Dělat reformy.je to jako když hledám doma poslední desetikoruny v hrníčku a přikazuji každému v domácnosti at dá své prasátko,na zaplacení splátek obrovského dluhu.danit-z toho tolik kolik dluží stejně reformou nezískají-všechny prachy jsou v Číně a u šejků.Prostě tolik obježiva co dluží nenajdou v republice,ani Italové ani Francouzi
    prorok
    • Re: NO TOTO JE FAKT UŽ NEMOC
      07.11.2011 20:55

      Nevím jak ty, ale já jsem si lepší mínění o těchto politicích nedělal. Poslední století v dějinách lidstva je význačné jednou věcí - čím větší blb, tím rychleji se dostane do čela státu :-))
      Jesse
      •  
        07.11.2011 21:08

        nekdo by temto lidem mel odebirat dna a zkoumat, na kterem miste se jejich genom shoduje a identifikovat jednou pro vzdy polohu toho blbstvi.
        Azb
        •  
          07.11.2011 21:17

          Kdysi jsem na jednom předvolebním mítiku, kde rozdávali buřty a kyselé pivo za 2,- kačky položil řečníkovi za pultem otázku, jestli je ochoten zveřejnit své IQ, protože se chce vecpat do veřejné funkce a lidé by to měli mít právo vědět. Za 5 minut mě už policajti vyváděli pryč. Tito tupci umí používat pouze hrubé násilí. Už se těším na příští volby, budu mnohem tvrdčí.
          Jesse
  • Francouzi šetří
    07.11.2011 15:20

    No to jsem se rozesmál až jsem si poprskal monitor. Tihle lupínci už dávno měli ztratit rating AAA.
    tk69
    • Re: Francouzi šetří
      07.11.2011 22:48

      úžasné rozpočet v deficitu 5,7% vůči HDP a minimálně 15% vůči příjmům. Dle renomovaných agentur 100% jistota dluhu. Zkusil jsem přijít do banky a žádat o hypotéku a na návrh jsem napsal příjmy 30 000 a výdaje 40 000 s tím že zastavím i jinou nemovitost. Jak myslíte, že jsem dopadl? Dostal jsem odpověď že banka není žádná vymáhací agentura ale pouze správce peněz. Cože ? Banka je ten kdo spravuje nikoli kdo za něco ručí. Krásný příklad najdete třeba u zajištěných fondů. Když si koupíte zajišťák (jako já) tak si přečtěte hlavně poznámku (jako jsem to udělal dodatečně i já), že vklad a výnos je zajištěn a bude vyplacen jen v případě že protistrana dosáhne svých závazků. Hoops, to je ale panečku jištění. No a tak je to se vším. Svět je jenom slovo a lidi jsou jen pasivní posluchači autorit, kteří hlásají jen to co se jim hodí.
      Rv
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data