Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vláda nadále ztrácí podporu veřejnosti, nejméně důvěryhodný je ministr školství Dobeš

Vláda nadále ztrácí podporu veřejnosti, nejméně důvěryhodný je ministr školství Dobeš

10.11.2011 16:10
Autor: mediafax

Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) ztrácí nadále podporu veřejnosti, ukázal průzkum společnosti SANEP zveřejněný ve čtvrtek. Nejdůvěryhodnějším ministrem je šéf rezortu spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), nejméně podpory získal ministr školství Josef Dobeš (VV).

Jiří Pospíšil svou pozici v žebříčku důvěryhodnosti členů kabinetu obhájil z letošního jara. Důvěřuje mu 38,6 procenta dotázaných lidí. Ve srovnání s výsledky průzkumu z letošního března si pohoršil o 9,9procentního bodu. Úbytek důvěry respondentů je patrně důsledkem celkové nedůvěry v nynější vládu, ale i narůstající kritikou stavu české justice, uvádí SANEP.
 
V závěsu za Pospíšilem se drží v pomyslném žebříčku ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), získal důvěru 35,3 procenta respondentů. Oproti letošnímu březnu si pohoršil o 8,4procentních bodů.

Na třetím místě se umístil nezávislý ministr Jan Kubice, který řídí ministerstvo vnitra a ve funkci nahradil šéfa VV Radka Johna. Kubicemu důvěřuje 32 procent lidí i z řad levicových voličů.

Předseda vlády Petr Nečas (ODS) obsadil v žebříčku důvěryhodných členů vlády čtvrté místo. Získal si sympatie 25,4 procenta dotázaných. Ve srovnání s březnem letošního roku si pohoršil o 3,1procentního bodu. Na žebříčku důvěryhodnosti členů vládního kabinetu si polepšil o jednu příčku.

Pátá pozice náleží po zisku 24,1 procenta kladných hlasů ministru zdravotnictví za TOP 09 Leošovi Hegerovi, který momentálně čelí počínající druhé vlně nátlaku ze strany zdravotnických odborů. Leoš Heger si proti březnu tohoto roku pohoršil o jednu příčku a 5,1procentního bodu.

Šestou příčku obsadil současný ministr financí za TOP 09 Miroslav Kalousek, kterému důvěřuje méně než pětina respondentů (19,5 procenta). Kalousek, který v rámci vládního kabinetu patří mezi nejhorlivější obhájce reforem a vládních škrtů si ve srovnání s březnem letošního roku pohoršil o 1,9procentního bodu. V jeho kladném hodnocení se odráží důvěra v podstatě již výhradně pravicově orientovaných voličů, pro něž je ministr financí garantem realizace úsporných opatření.

Za Kalouskem se umístil s 18,3 procenta ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS), důvěryhodnost 18 procent respondentů získal ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Ministr kultury Jiří Besser z TOP 09 si získal podporu 17,8 procenta lidí, ministrovi průmyslu Martinu Kocourkovi (ODS) důvěřovalo v listopadu 17,6 procenta dotázaných. V hodnocení odstupujícího šéfa resortu průmyslu a obchodu Kocourka, který obsadil desátou pozici pomyslného žebříčku důvěryhodnosti, se neprojevila jeho aktuální kauza, která se týká pochybného obchodu jeho matky, která nakoupila v roce 2008 dluhopisy za 16 milionů korun.

Nejnovější člen kabinetu Petr Bendl (ODS), který v říjnu tohoto roku vystřídal v čele ministerstva zemědělství Ivana Fuksu (ODS), prozatím získal důvěru 17,3 procenta dotázaných.

Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) získal důvěru 16,1 procenta lidí, ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) získal 15,6 procenta kladných hlasů. Jako předposlední je v žebříčku důvěryhodnosti ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV) s 15,2 procenta kladných hlasů.

Nejméně důvěryhodným politikem je ministr školství a poslanec za VV Josef Dobeš, který byl v posledních měsících terčem časté kritiky, a to nejen z řad politiků, ale i odborné veřejnosti. Důvěřuje mu 13,8 procenta respondentů.

Ve vztahu k hodnocení důvěryhodnosti vládního kabinetu premiéra Petra Nečase lze říci, že se z pohledu veřejnosti stále prohlubuje celková nedůvěra v celý vládní kabinet stávající vlády. Deset ministrů Nečasovy vlády totiž dostalo v souhrnu méně než dvacet procent kladných hlasů. Vládu podporují převážně příznivci ODS a TOP 09. Vedle pravicového voličského spektra se těší podpoře voličů a příznivců ČSSD pouze ministři Pospíšil, Schwarzenberg a Kubice, kteří mají u veřejnosti kredit přesahující vazbu na jejich stranické sekretariáty.

Průzkum provedla společnost SANEP ve dnech 30. října až 6. listopadu letošního roku na vybrané skupině 14 221 dotázaných od 18 do 69 let.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data