Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden v Praze: Mezník v životě firmy. KIT digital po obratu k čistému zisku +40 %!

Týden v Praze: Mezník v životě firmy. KIT digital po obratu k čistému zisku +40 %!

11.11.2011 18:22
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Pokračování italsko-řecké ságy na mezinárodní scéně a výsledkové sezóny na té tuzemské udávaly takt pražské burze v právě uplynulém týdnu. Jako vítěz z něj jednoznačně odcházejí akcie KIT digital, která za sebou má historický milník v životním cyklu firmy – ve třetím čtvrtletí roku se propracovala do čistého zisku, navíc nabídla agresívní růstový výhled. Odměnou bylo dvojí pozastavení obchodování a celkový růst akcií v rámci týdne o 41,4 procenta na 222 korun za akcii. Podpořit rostoucí stranu spadového spektra dokázaly ještě akcie Telefóniky CR, které ale zisky paradoxně nastřádaly spíše před nad- až průměrnými výsledky za třetí čtvrtletí. V mírném 0,5% plusu končí také akcie ČEZ a to přes středeční výsledky, které za očekáváním silně zaostaly. Na opačné straně spadového pole stojí akcie Komerční banky s týdenní ztrátou 6,6 %. Část investorů znepokojily rozsáhlejší odpisy řeckého dluhu, z nemalé části se ale jednalo o výběr zisků z týdne předchozího, což podtrhuje bezmála 5% pondělní pokles. Na provozní úrovni byly výsledky KB silné. Výraznějším poklesem doprovodily v týdnu akcie KB ještě NWR s bezmála 5% ztrátou a akcie VIG s odpisem 3,4 procenta. Ale postupně…

Týden na pražské burze - Vítězové a poražení
Růsty % změna Závěr Kč Poklesy % změna Závěr Kč
KITD 41,4 222,0 KB -6,59 3203,00
Telefonica CR 5,0 397,2 NWR -4,86 138,90
ČEZ 0,5 764,1 VIG -3,43 733,90
CETV -1,61 188,90
Orco -1,57 98,00
Unipetrol -1,10 171,10
AAA -0,88 18,04
Erste -0,74 374,10
Fotuna -0,42 95,60
Pegas -0,30 425,71
PM ČR -0,26 11370,00

Do samého úvodu týdne Praha vstoupila nevýrazně. Mírně červené dopoledne vyvažovaly akcie ČEZ, které šly proti mírně prodejní náladě trhu před středečními výsledky za třetí čtvrtletí roku. Zcela opačně se před těmi úterními ubíraly akcie Komerční banky, které v pondělí ztratily na dosah 5 procent. Investoři se jednak rozhodli realizovat zisky z předchozího týdne, negativně přispělo k tlaku na finanční tituly dění v Itálii, kde se výnosy dluhopisů začaly zvolna přibližovat úrovni 7 procent. Na té další země PIIGS žádaly o externí finanční pomoc. Ministr spravedlnosti Pospíšil opět připustil plán, podle kterého by anonymní akcie mohly skončit již v příštím roce, v zájmu boje proti korupci.

Úterní ráno se neslo na výsledcích Komerční banky. Ta za 3Q ukázala silnou provozní výkonnost, její čistý zisk ale stáhl za očekávání vyšší odpis řeckého dluhu (v souladu se SocGen 60 % celkové řecké expozice). Pozitivním překvapením je dravý růst úvěrů a efekt řeckého odpisu v podobě snížení rizik. Nejasno zůstává, až do února příštího roku, kolem dividendy. Investory „postrašilo“ rozhodnutí SocGen z letošního výsledku dividendu nevyplatit. Generální ředitel Komerční banky Henri Bonnet v online rozhovoru na Patria.cz alespoň uvedl, že „dividendová politika KB a SocGen i v minulosti byla odlišná“, nicméně potvrdil, že dividendu se dozvíme dne 16. února 2012, společně s celoročními výsledky. Trh akcie KB za výsledky odměnil až 3% růstem, což přispělo k dopolednímu růstu celého trhu o procento. Šéf ECM oznámil, že se firma po rozhodnutí soudu o procesních chybách a tím zrušení konkurzu již týden a zatím marně snaží získat zpět své pravomoci nad vedením společnosti. Jaderná elektrárna Temelín kvůli poruše na prvním bloku snížila jeho výkon na 50 %, následovalo rychlé vyřešení. V celodenní bilanci se Praze podařilo udržet mírný růst, byť na nízkém objemu. Před výsledky ale klesaly akcie ČEZ.

Odpověď na toto správné očekávání daly výsledky ČEZ za 3Q11 před trhem ve středu ráno. ČEZ překvapil meziročním poklesem čistého zisku o 78 % na 2,5 mld. (očekávání 7,4 mld. Kč), který vysvětlil několika jednorázovými položkami: zejména podílu v dolech Mibrag, ztráty z kurzových pohybů a darovací dani z emisních povolenek. ČEZ mírně ustoupil ze svého celoročního cíle produkce, potvrdil ale celoroční cíl hospodaření. Odpovědí byl pokles akcií ČEZ o 1,5 procenta, pražská burza mazala zisky ale nadále kvůli dění v Itálii, kde gradovaly později potvrzené spekulace o tom, že premiér Silvio Berlusconi odstoupí, protože ztratil většinu v Parlamentu. V zemi se rodí nová vláda, demise má přijít po schválení klíčové reformní legislativy, zřejmě v příštím týdnu.

Výsledkový trhák ale přišel ve středu odpoledne, to když KIT digital oznámila rekordní zisk jako milník ve vývoji firmy a meziroční růst výnosů o 124 %. Následovalo dvojí pozastavení obchodování – to po růstu o 20 % a následně dalších 10 % přesvědčivě nad 200 Kč/akcie. Výhled pro 4Q11? Ztrojnásobení čistého zisku z 0,11 USD/akcie na nejméně 0,33 USD/akcie. V celodenní bilanci Praha úvodní růst neudržela, přesto končila nejlepší v regionu, s akciemi KITD o více jak 30 % výše…

Ve čtvrtek byl očekáván červený úvod Prahy, ta ale výprodejům v Evropě odolávala. Akciím KB a ČEZ byla série doporučení a cílových cen analytiků, které přes určitou korekci zůstávají vysoko nad aktuálními obchodními hladinami. Goldman Sachs na ČEZu a GS a Citi na akciích Komerční banky očekávají nižší dividendu, stále je považují za atraktivní, u Citi přímo s nákupním doporučením. Výsledky ve čtvrtek reportovala také ČSOB. I na ni dolehly odpisy řeckého dluhu, které přiměly čistý zisk k meziročnímu poklesu o 13 procent. Do výsledků se „netrefil“ bezprostředně před nimi pokles akcií Telefóniky CR. Ta na provozní i čisté úrovní naplnila či mírně předčila očekávání a potvrdila celoroční cíl EBITDA (pokles o 1 až 5 % meziročně) a CAPEX. V samém závěru dne Komerční banka oznámila další odkup svých akcií v rozsahu 54 milionů korun.

Páteční ráno by pro pražskou burzu bylo růstové, nebýt 2% poklesu akcií Erste. Telefónica opět předváděla 1% pokles, apetit ale neztratily akcie KITD, které předvedly další růst. NWR oznámila, že od zahájení vytěsnění zbývajících akcionářů, kteří nesměnili akcie staré NWR NV za akcie nové NWR Plc zvýšila podíl směněných akcií na 99,78 procenta a hodlá pokračovat až do dosažení směněných 100 % akcií. Šéf Komerční banky Henri Bonnet poskytl Patrii rozhovor, ve které okomentoval jak výhled Komerční banky, tak vývoj v Evropě. Rozpad eurozóny by podle něho přinesl extrémní náklady a evropští politici mu budou chtít za každou cenu zabránit. Vlády problémových zemí mají ale svázané ruce: potřebují nastartovat uvadající ekonomiku fiskální expanzí, trhy ale od nich chtějí vidět úsporná opatření. Zadlužení mnoha z nich je ale dlouhodobě neudržitelné a musí volit úspory. Bude to velmi bolestivé a může přinést sociální tlaky a pnutí ve společnosti, uvedl v rozhovoru pro Patria.cz Bonnet. Jeho očekáváním je růst tuzemské ekonomiky v příštím roce o 0,5 procenta. Právě situace ekonomiky, regulace a výhled růstu samotné Komerční banky podle Bonneta rozhodnou o dividendě ze zisku roku 2011. Verdikt o ní padne až s celoročními výsledky – 16. února příštího roku.

V příštím týdnu pokračuje tuzemská výsledková sezóna: v úterý se dozvíme čísla VIG, ve středu výsledky NWR a v pátek výsledkový trojlístek doplní AAA Auto.


Read more::

Přehled jednotlivých zpráv k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie ČR - ZDE.

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data