Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Výnos italského 10letého dluhopisu opět nad krizovými 7 %. Vyvede Monti Itálii z problémů?

Výnos italského 10letého dluhopisu opět nad krizovými 7 %. Vyvede Monti Itálii z problémů?

15.11.2011 12:08, aktualizováno: 15.11. 13:39
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Výnos dluhopisu italské vlády s desetiletou splatností je znovu nad 7% hranicí, považovanou odborníky při současném slabém růstu italské ekonomiky za dlouhodobě neudržitelnou. Krátce před polednem už byl výnos na 7,09 procenta. Děje se tak navzdory zprávám z trhu dluhopisů, že dnes znovu intervenuje Evropská centrální banka (ECB), která italské obligace dále nakupuje. Několika denní uklidnění italské krize, které přineslo odstoupení premiéra Silvia Berlusconiho a nástup Maria Montiho, je dnes minulostí. Radost trhů vyprchala spolu s protahujícími se jednáními o sestavení nové italské vlády. Šéf italského sdružení zahraničních bank (AIBE) zároveň varoval před katastrofou, pokud nový italský premiér Mario Monti nebude schopen sestavit vládu. Euro dnes oslabuje pod 1,36 USD/EUR až na 1,3517 USD/EUR a evropské burzy včetně té pražské jsou opět pod tlakem prodejců. Investoři naopak utíkají k bezpečným německým dluhopisům, když výnos 2letého poprvé v historii padá pod 0,3 procenta.

Vývoj výnosu italského 10letého dluhopisu za posledních 10 seancí

it 10 yield.jpg

zdroj: Bloomberg

"Dopady jsou mizivé, vlastně jsme rádi, že je (ECB) tady. Aspoň můžeme prodávat," poznamenal jeden z obchodníků k intervencím ECB, jehož citovala agentura Reuters. Naznačil tak, že snaha ECB se zatím míjí účinkem. Každého růstu cen, který se dostaví po intervenci ECB, obchodníci využívají k prodeji. Výnosy tak už od pondělí vytrvale rostou.

Nový italský premiér Mario Monti, kterého v neděli prezident Giorgio Napolitano pověřil sestavením dočasné vlády, včera zahájil jednání o novém kabinetu, který má zemi vyvést z krize. Monti se sešel s vedením dvou parlamentních stran - Jihotyrolské lidové strany (SVP) a separatistické Ligy severu (LN). Snaží se je přesvědčit, aby daly důvěru jeho vládě, která má být složená hlavně z politicky neangažovaných odborníků. Podle prvních agenturních zpráv z jednání ale zatím jasná podpora nečiší. Obtížné jednání je pak hlavně s šéfem Ligy severu Umbertem Bossim, který dal najevo, že jeho poslanci nehodlají nový kabinet podporovat.

Monti tal zatím nemá sestavenou vládu, která zemi povede do příštích voleb. Na trzích se s takovým zpožděním nepočítalo. "Pokud Montiho snaha k ničemu nepovede, pak z hlediska postoje, který má vůči Itálii mezinárodní finanční komunita, to bude znamenat katastrofu," podotkl šéf asociace AIBE Guido Rosa.

To, jak úspěšný nakonec bude Mario Monti při stabilizaci italské krize, bude podle Gavyna Daviese záviset na třech faktorech. Prvním z nich je stabilizace veřejného dluhu. Očekávaný rozpočtový deficit roku 2011 je 4 % HDP, což znamená primární přebytek kolem 0,5 % HDP. Problém spočívá v tom, že dědictvím 90 let je vysoký poměr dluhu k HDP - na úrovni 120 %. To znamená, že udržitelnost veřejných financí velmi závisí na výši sazeb.

Průměrná durace italského dluhu je sedm let, což je více než u jakékoliv další vyspělé ekonomiky. Znamená to, že zhoršení situace kvůli sazbám nemusí přijít rychle. I když je rok 2012 výjimečný, protože Itálie musí refinancovat až 350 miliard eur dluhu, vyšší sazby v příštím roce pravděpodobně zvýší roční dluhovou zátěž o méně než 1 % HDP. Trhy se ale dívají dopředu a mohou se rozhodnout, že prostředky na refinancování neposkytnou. Střednědobý růst nominálního HDP se totiž bude pravděpodobně držet na 2 % ročně. Se sazbami na 6,5 % by to pro stabilizaci poměru dluhu k HDP znamenalo nutnost dosažení dlouhodobého primárního rozpočtového přebytku ve výši 5,5 % HDP.

Nová vláda tak pravděpodobně bude muset vytvořit důvěryhodný plán na dosažení primárního rozpočtového přebytku převyšujícího po několik let 5 %. Historie ukazuje, že pouze Irsku (1988-2000), Belgii (1995-2007) a samotné Itálii (1995-2002) se v porovnatelné situaci povedlo udržet takové přebytky po dobu několika let a snížit tím výrazně poměr zadlužení. V letech následujících po roce 1995 ale italská ekonomika slušně rostla, což pro příští rok není příliš pravděpodobné.

Druhý klíčový faktor představuje dostatek krátkodobé likvidity. V tuto chvíli je jediným pravděpodobným zdrojem kombinace financí z MMF a EFSF, které by byly zapáčeny úvěry od ECB. Nedají se ale vyloučit problémy s ortodoxním přístupem ECB; zdroje MMF i EFSF by se tímto poskytováním likvidity značně vyčerpaly.

Nakonec je tu nutnost zvýšení dlouhodobé konkurenceschopnosti Itálie. Problémy na straně nabídky jsou hluboce zakořeněny. Seznam nutných reforem na zvýšení tržní flexibility a omezení role státu v ekonomice vyvolává svou délkou deprese. V krátkém období mnohé reformy s jistotou zvýší nezaměstnanost a prohloubí recesi. Rozpočtové problémy to ještě zhorší.

(Zdroj: Blog Gavyna Daviese, čtk, Bloomberg)


Váš názor
  •  
    15.11.2011 13:46

    Nepolitická vláda odborníků bez politické podpory svých spolustraníků v parlamentu žádné reformy neprosadí. Je to slepá ulička.
    Hans
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.