Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Otevřený dopis šéfovi Bundesbanky: ECB musí jednat, nebo přijde pohroma

Otevřený dopis šéfovi Bundesbanky: ECB musí jednat, nebo přijde pohroma

23.11.2011 7:58, aktualizováno: 23.11. 8:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Drahý Jensi

Stále větší počet kompetentních ekonomů je toho názoru, že dluhová krize neskončí, pokud ECB nebude jednat jako věřitel poslední instance. Vy ovšem zastáváte opačný názor a já se ptám: Proč? Zdá se, že Váš nesouhlas je založen na třech bodech - právní status pomoci od ECB, morální hazard a nezávislost ECB.

Právní status pomoci

Článek 123 má podle Vás zabránit ECB v podpoře vlád a já s tím souhlasím. ECB ho ale již porušila v květnu 2010, což byla historická chyba, která však doposud nemá žádné právní důsledky. Tím, že se ECB rozhodla pro přímý nákup řeckých obligací, porušila ducha Smlouvy o fungování Evropské unie, ale změnila i způsob, jak eurozóna funguje.

Uvedená smlouva byla od začátku omylem, ne ovšem fatálním. Implikovala totiž, že země bez fiskální disciplíny budou nakonec čelit důsledkům svých činů samy tím, že dojde k jejich defaultu. To by podpořilo disciplínu ostatních. Tím, že byl se tento nástroj odstranil, by ECB efektivně poevropštila národní dluhy zemí eurozóny. Ke škodě již ale došlo a věci nelze vrátit zpět. ECB musí jít dál dosavadním směrem. Rozumím tomu, jak trpké je pro Vás tuto realitu přijmout, alternativou je ale rozpad eurozóny, který by byl potenciálně destruktivní.

Morální hazard

Rozhodnutí z května 2010 samozřejmě vytvořilo obrovský morální hazard a s důsledky se budeme muset vypořádat. V současnosti k tomu ale není vhodná doba, protože krize vyžaduje urgentní řešení. Trestání nedisciplinovaných států je ve Vaší zemi evidentně populární, fungovat ale nebude, protože u zemí v recesi úsporné programy pouze prohloubí deficity.

Vhodným krokem by byl pečlivě promyšlený nový režim, který by zajistil fiskální disciplínu s respektováním národní suverenity. Řešení je více, mnohá ale závisí na ECB. Není například nutné měnit dohody na to, aby ECB přijímala jako kolaterál pouze dluhopisy vlád, které zajistí adekvátní fiskální disciplínu.

Nezávislost

Vytvoření nezávislé centrální banky eurozóny je zřejmě jedním z největších evropských úspěchů posledních dvaceti let. Květnové rozhodnutí o participaci na záchraně Řecka budí obavy, fatální ale není. ECB měla dobrý fundamentální důvod. ECB se musela alespoň implicitně domnívat, že nemůže dojít k defaultu u veřejného dluhu, což byla chyba. Byla to ovšem zároveň demonstrace toho, že věci nejsou vždy černobílé. Německá zkušenost ukazuje, jakou pohromou může být monetární financování veřejného dluhu. Poučení je ale složitější, než jen prosté „ne“. Hyperinflace znamenala důsledek dlouhodobého monetárního financování, které nebralo konce. Nyní se bavíme o řešení existujícího dluhu, který již nemůže být refinancován na trhu. Potřebujeme jednorázovou garanci ECB. Ta stanoví minimum pro ceny dluhopisů. Ve skutečnosti by velké nákupy pravděpodobně nebyly zapotřebí a mohly by být sterilizovány.

Musíme chápat, že nastávají situace, kdy se centrální banka nemůže distancovat od vývoje rozpočtu veřejného sektoru a musí jednat jako věřitel poslední instance. V první řadě musí být vytvořeny instituce, které zajistí fiskální disciplínu. Pak musíme přijmout možnost, že může nastat pohroma a podle toho musíme jednat. Řešení nebude černobílé. Jednou z možností je rozpad eurozóny v případě, že ECB odmítne jednat jako věřitel poslední instance. Tou druhou je přijmutí této role a naplnění některé z Vašich obav.

Uvedené je výtahem z „An Open Letter to Dr Jens Weidmann“ od Charlese Wyplosze.

Zdroj: VOX


Váš názor
  •  
    23.11.2011 12:01

    Milý Jene, kdyby ty dluhopisy, které Ti všichni radí, aby jsi nakupoval, byly vytištěny na papíře, mělo by smysl aby jsi je vykupoval za cenu paliva - takže 1 kg za kilogram. Protože jsou však v elektronické podobě, tak jsou naprosto bezcenné. Nejlepší by bylo, aby jsi banky a státy nechal vykoupat v tom co si napustili sami do rybníka. Problém bude se zamrznutím finančního systému, ale to se za pár měsíců vyřeší. Taky asi několik bank zbankrotuje, ale to je problém akcionářů, neměli si najímat za velké peníze pitomce, co kupují řecké, italské, španělské a další dluhopisy. Ale buď v pohodě, u nás, a to nemáme euro, jsou v politice stejní pitomci. Bankéři jsou o něco chytřejší a o něco opatrnější, ale taky si trochu namočili prstíky.
    Aleš Müller
  • TERMINATOR
    23.11.2011 11:10

    Je třeba spustit SKINET /ECB/ ten jediný to napravý.Soudný den je neodvratitelný
    prorok
  • Bezva rada
    23.11.2011 10:06

    Takže pokud jsem pochopil správně tak řešení je zlegalizovat morální hazard a zgajšlajchtovat dluhy..... Ale takové heslo "každému dle jeho potřeb a každý přispívá dle možností" jsem znal velmi dobře z minula a vůbec nikdy a fatáně NEFUNGOVALO!!! Takže za sebe si myslím, že radící idiot je jasně falešný krysař s flétnou co se snaží zavézt Evropu na konečný sráz... protože je asi sám v prdeli.... tak se snaží získat pomoc druhých zadáčo.... FAKT NECHCI!!!!KDO to podepsal je grázl grázlů...nebo blb.
    TOM
    • Re: Bezva rada
      23.11.2011 11:12

      slovni lobyismus. hystericka zadost o povoleni pokracovani porusovani pravidel. ve stejnem gardu jako hysterie ve slovenske narodni rade pri prosazovani zmeny pravomoci efsf. cim min duvery bude ecb mit, tim vic svinstev si bude moct dovolit, protoze se zacne rikat, ze uz je to stejne jedno, kdyz je ecb tak uspinena. zadne matematicke reseni nenabizi, takze me to nema cim zaujmout..
      Azb
  • Selský rozum
    23.11.2011 9:13

    Nevím, co si myslí stále více kompetentních ekonomů. Já (také ekonom) si myslím, že dluhová krize neskončí, dokud dluhy nebudou splaceny nebo odepsány. Kompetentní ekonomové, o kterých hovoří článek, jsou hlásné trouby těch, kdo hledají jakékoli cesty, aby dluh nemuseli odepsat k tíži vlastních chlebodárců - tj. bank, makléřů nebo národních vlád.
    • Re: Selský rozum
      23.11.2011 12:30

      Ale pokud jsi ekonom, tak je ti přece jasné, že ty dluhy (a to všech větších zemí) nemohou být nikdy zaplaceny jedině vytištěním nových peněz. A nebo zbývá pokračovat v rolování dluhu jako dosud , ale tento systém se právě porouchává. Zbývají tedy dvě možnosti bankrot nebo tisk jiná cesta není.
      Nero
      •  
        23.11.2011 12:38

        Ještě je třetí možnost - konfiskace majetků všech pijavic, které se na dluzích napakovali. A že jich je !!
        Jesse
  • proč jen si vždycky
    23.11.2011 8:21

    při čtení/poslechu takovýchto názorů vzpomenu na scénu s "mostem" z filmu "Bílá Paní" ?
    H.B.
    • most pres komonici (jiz zitra skutecnosti) - duverou k dalsim cilum
      23.11.2011 12:35

      (hrusinsky) "sesli jsme se tady vsichni, abychom zhodnotili vysledky nasi prace.. koukejte, je spravny rikat si pravdu.. a proto si ji ted tady musime rict. nikdy jsme nemohli pocitat s tim, ze bychom dostali neco zadarmo." -- (dedecek v davu) "at zije soudruh predseda!" -- (kopecky) "lidi prosimvas.. kazdej z vas prece vite naramne dobre jak veci nakonec jsou. my muzeme mit dneska jenom to, co jsme si sami udelali.. a tak to teda taky mame!" -- (lid plovajici ve vode) "at zije novy most!" -- (brodsky) "zdyt tady zadny most neni!" -- (chramostova) "furt s tou pravdou.. drz hubu a plav!"
      Azb
      • Re: most pres komonici (jiz zitra skutecnosti) - duverou k dalsim cilum
        23.11.2011 12:51

        krásné a sedí to jak ulité - což je docela hrůza ...
        Marťanka
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.