Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Účelem rozpadu koalice v Praze odstavení primátora Svobody?

Účelem rozpadu koalice v Praze odstavení primátora Svobody?

22.11.2011 16:13
Autor: ČTK

Na pražském magistrátu je možných hned několik koaličních variant. Ačkoli pražská ODS chce vyjednávat o nové koalici s TOP 09, vyloučena není ani opětovná spolupráce s ČSSD. TOP 09 již ohlásila, že chce jednat s občanskými i sociálními demokraty. Situaci komplikuje vnitřní rozštěpenost ODS na dvě frakce.

Zastupitelstvo má 63 členů. Ve volbách nejvíce křesel získala TOP 09, a to 26. ODS má 20 zastupitelů, ČSSD 14 a komunisté tři. Současná koalice tak má v zastupitelstvu 34 hlasů. Ne vždy se ale může spolehnout na hlas Jiřího Dienstbiera (ČSSD), který vznik této koalice nepodpořil.

Pražská ODS avizovala, že se bude snažit o uzavření dohody s TOP 09. Pravicová spolupráce by měla v zastupitelstvu pohodlnou většinu. Povolební vyjednávání o koalici TOP 09 a ODS ztroskotala a někteří členové TOP 09 jsou k této možnosti skeptičtí. Podle spekulací, které kolují po magistrátu, je totiž vypovězení koaliční smlouvy pouze taktický manévr. Jeho účelem má být sesazení primátora Bohuslava Svobody (ODS), který má vadit některým vlivným zákulisním hráčům. Sám Svoboda dnes připustil, že některým lidem kolem ODS může překážet.

Pokud by ODS a ČSSD chtěly opravdu uzavřít novou koalici s jiným personálním složením rady, musely by řešit každý hlas. V případě, že by s ní Svoboda a lidé kolem něj nesouhlasili, chybělo by koalici několik zastupitelů. Ty by mohla hledat buď u komunistů nebo u části TOP 09. Nejsilnější opoziční strana ale tvrdí, že její zastupitelský klub je jednotný.

Možností by byl i vznik koalice mezi TOP 09 a pouze částí ODS. TOP 09 by se buď mohla přiklonit ke křídlu šéfa pražské ODS Borise Šťastného, nebo k lidem v okolí Svobody. První varianta je málo pravděpodobná. Z tábora TOP 09 totiž zaznívají hlasy, že s lidmi spojenými s bývalým vedením metropole okolo exprimátora Pavla Béma (ODS) si spolupráci neumějí představit. V případě druhé varianty by TOP 09 stačilo přesvědčit pouze šest z občanských demokratů, kteří podporují Svobodu.

TOP 09 by se mohla na koalici také dohodnout s ČSSD. Možnost, že by TOP 09 mezi sociálními demokraty získala pouze část zastupitelů, kteří by nebyli spokojeni se současnou situací ve straně, se nejeví jako pravděpodobná.



Sám primátor Bohuslav Svoboda dnes prohlásil, že snaha o změnu poměrů na pražské radnici může souviset s miliardovým tendrem na nakládání s odpady. Poznamenal také, že postup šéfa pražské ODS Borise Šťastného při jednání regionální rady, která v pondělí navrhla vypovězení koaliční smlouvy s ČSSD v Praze, považuje za nestandardní.

"Může to být i tak, že třeba ten primátor překáží, ale můžu také říkat, že třeba problém je v tom, že máme na stole velikou zakázku na čistění města, my tomu říkáme pražský ekotendr, a může to být i ten problém, že s tím ekotendrem v té podobě, jak jsou podané ty nabídky, nesouhlasím, nebo nesouhlasíme," řekl Svoboda. Dodal, že nabídky jsou podle něj předražené.

Praha letos vyhlásila tendr na desetileté nakládání s pražským komunálním odpadem. Vítěz tendru by se měl starat o veškerý komunální odpad na území hlavního města od roku 2012 do konce roku 2021. Jeho hodnotu Praha odhadovala na 13,2 miliardy korun. Nejlevnější nabídka, která do tendru přišla, ale byla asi o 3,2 miliardy vyšší. Podalo ji sdružení firem, ve kterém je společnost Pražské služby, která se o odpady v Praze už nyní stará. Podle opoziční TOP 09 navíc nabídky vzbuzují dojem, že jsou jednotliví uchazeči mezi sebou domluveni.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data