Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Aféra odposlechů v SR se šíří, monitorována prý byla i premiérka

Aféra odposlechů v SR se šíří, monitorována prý byla i premiérka

23.11.2011 18:12
Autor: ČTK

Aféra s odposlechy slovenských novinářů vojenskou kontrarozvědkou se zřejmě dotýká i dosluhující premiérky Ivety Radičové. Slovenský list Nový čas dnes informoval o existenci složky s názvem Dáma, podle níž tajná služba monitorovala také Radičovou. Bývalý ministr obrany Ľubomír Galko, který kvůli odposlechům dnes přišel o vládní funkci, nasazení agentů na premiérku popřel. Nevyloučil ale, že kvůli odposlechům některých osob mohla vojenská zpravodajská služba zaznamenat i hovor premiérky.

Zmíněný dokument o monitorování Radičové je údajně souhrnem zpravodajských informací a hodnocení názorů premiérky zejména na Martina Chrena. Tento někdejší státní tajemník ministerstva hospodářství musel loni post kvůli střetu zájmů opustit. Vyšlo totiž najevo, že jako spolumajitel firmy Hayek Consulting a zároveň vládní úředník vyjednával pro tuto společnost státní zakázku. Firma Hayek Consulting poté podepsala kontrakt za 8100 eur (asi 206.000 korun) s Národní agenturou pro rozvoj malého a středního podnikání.

Sledování premiérky Galko popřel. "Pouze v případě, že byl nasazen odposlech na nějakého člověka, který byl povolen soudcem, a tento člověk si s paní premiérkou telefonoval, taková situace mohla nastat," řekl dnes Galko na tiskové konferenci.

O křeslo ministra přišel odpoledne poté, co mu prezident Ivan Gašparovič odebral ministerské pověření. Galko stejně jako ostatní členové dosluhujícího kabinetu jsou výkonem svých funkcí od říjnového pádu vlády pouze pověřeni. Prezident totiž formálně odvolal kabinet už poté, co vláda nezískala důvěru sněmovny při hlasování o posílení pravomocí záchranného fondu eurozóny. Nástupce Galka v čele ministerstva není známý, rozhodnout by se mělo do konce týdne. Bývalý ministr se vrátí do parlamentu jako poslanec, kterým byl zvolen v loňských volbách.

Sama premiérka neuvedla, zda o údajném monitorování své osoby věděla. "Jsem zklamaná, to je nejlepší slovo. Je jedno, zda mluvíme o premiérce Slovenské republiky nebo o jakémkoliv jiném občanovi," řekla Radičová novinářům po dopoledním setkání s prezidentem Gašparovičem. Zdůraznila, že hlavním úkolem vojenské tajné služby je ochrana rezortu obrany a bezpečnosti státu. "Jakékoliv jiné odposlechy nemají opodstatnění," dodala.

Slovenští politici by se podle ní měli dohodnout na opatřeních pro kontrolu tajných služeb. "Je zřejmé, že (tajné služby) dělaly všechno možné jen ne to, k čemu byly určeny a co je jejich hlavní účel," uvedla premiérka. Dodala, že podobné případy odposlechů jako nejnovější sledování novinářů se vyskytly i za předchozích vlád.

Informace o Radičové agenti podle Nového času získávali patrně od sítě informátorů. Dokument se také zmiňuje o telefonátu mezi Radičovou a předsedou koaliční Svobody a Solidarity (SaS) Richardem Sulíkem. SaS přitom Chrena během sporu s premiérkou podporovala. Existenci složky Dáma podle Nového času potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje. Ty rovněž uvedly, že souvisela s firmou Hayek Consulting.

Jedna z největších afér s odposlechy ve slovenské historii propukla v pondělí poté, co tisk zveřejnil informace o sledování tří redaktorů listu Pravda a šéfa zpravodajské televize TA3 Michala Gučíka. Z dostupných informací vyplývá, že redaktory listu nechala vojenská kontrarozvědka odposlouchávat kvůli úniku informací z této tajné služby. Gučíka zase sledovala v souvislosti s údajně podezřelými aktivitami jeho reklamní agentury; šéf TA3 nařčení z nezákonného jednání odmítl.

Galko pak tvrdí, že zveřejnění informací o odposleších sloužilo k jeho diskreditaci, protože se mu dařilo odhalovat machinace na ministerstvu obrany v období bývalé vlády.

Odposlechy organizované vojenskou kontrarozvědkou se patrně netýkaly jen novinářů. Média kromě údajného monitorování premiérky informovala také o sledování některých pracovníků ministerstva obrany. Rovněž prý nešlo o jednorázovou akci agentů. Jednu ze sledovaných redaktorek Pravdy podle tisku odposlouchávala vojenská kontrarozvědka už v roce 2007 za předchozí vlády premiéra Roberta Fica, a to také kvůli úniku informací z vojenské tajné služby. List Hospodárske noviny dnes napsal, že novinářku agenti před čtyřmi lety zřejmě sledovali i v jejím bytě. Redaktorka tehdy za zveřejnění utajovaných informací dostala pokutu, přestupkové řízení ale podle deníku není dosud uzavřeno.

Nejnovější aféru ohledně sledování novinářů označili šéfredaktoři pěti celostátních deníků za zásah do svobody tisku. "Jde nám o ochranu soukromí každého jednotlivce, jakož i o ochranu našich zdrojů a informátorů, bez nichž by nezávislý a svobodný tisk nemohl existovat," uvedli v společném prohlášení.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data