Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německo neupsalo dluhopisy... denní přehled Trhy, data, výsledky

Německo neupsalo dluhopisy... denní přehled Trhy, data, výsledky

23.11.2011 18:04
Autor: Research, Patria Finance

ČR:
Komerční banka oznámila, že mezi 11. a 22. listopadem nakoupila celkem 42.590 vlastních akcií za 131,13 mil. při průměrné ceně 3.079 Kč/akcie KB těmito nákupy navázala dřívější zpětný odkup vlastních akcií, který probíhal od konce srpna. Celkem banka zatím nakoupila 181.402 vlastních akcií s průměrnou cenou 3.112 , což představuje 0,48 % podíl z celkového počtu. Valná hromada v dubnu udělila oprávnění odkoupit až 3.800.985 ks vlastních akcií banky v průběhu 18 měsíců a v cenovém rozmezí nejméně 500 až 6.000 za akcii. Zpětný odkup akcií může být bankou částečně využit k řízení kapitálové vybavenosti.

Evropa:
Maďarsko zahájí vyšetřování sedmi velkých v zemi působících bank kvůli podezření na kartelovou dohodu u poskytování hypoték domácnostem, uvedl tamní antimonopolní úřad. Vedle domácích OTP Bank a Fundamenta-Lakaskassza je podezření dále směrováno na maďarskou pobočku Erste Group, Intesa Sanpaolo, Unicredit či Bayerische Landesbank. Úřad uvedl, že banky významně zvýšily úroky na hypotečních úvěrech, poskytnutých domácnostem, počínaje 22. srpnem, tedy pouhé tři dny poté, co parlament schválil zákon o možnosti předčasného splacení hypoték za administrativně stanovených měnových kurzů HUF/EUR a HUF/CHF, výhodných pro dlužníky a znamenajících ztráty pro banky. „Pravděpodobným vysvětlením shodného kroku bank je kartelová dohoda,“ uvedl úřad.

Index nákupních manažerů v průmyslu klesl v eurozóně na 46,4 bodu z 47,1 v předchozím měsíci. Počítalo se s o něco menším poklesem. Za horšími čísly stojí největší dvě ekonomiky. V Německu PMI klesl na 47,9 bodu, ve Francii na 47,6 bodu. Posun indexů hlouběji pod 50 zvyšuje pravděpodobnost recese v dalším kvartále.

Průmyslové objednávky v eurozóně rovněž zklamaly, když za září vykázaly propad o 6,4 % namísto očekávaného poklesu o 2,7 %. Meziročně jsou objednávky o 1,6 % výš.

Aukce německých desetiletých dluhopisů skončila neúspěchem, když se pro nabízený objem 6 mld. EUR nenašla dostatečná poptávka. Prodáno bylo 3,6 mld. EUR. Výnos dosáhl stále nízkých 1,98 %, aukce ale vyslala negativní signál, který následně poslal německé výnosy celkově vzhůru. Jestliže se investoři začínají odvracet už i od bundů doposud považovaných za bezpečné, je to vážné varování. Na důvěryhodnosti Německa z velké části stojí například plán eurobondů. Směrem vzhůru opět mířily i výnosy dalších zemí - dnes lze zmínit hlavně prudký nárůst u Belgie.

Evropská komise přišla s návrhy na zavedení společného dluhopisu. Národní emise by mohly být "svázány" garancemi, vydávání společného dluhopisu a nahrazování národních by ale bylo možné až po změně smluv, což je příliš zdlouhavý proces. Další plány se týkaly schvalování rozpočtů v Bruselu, dozoru nad plněním rozpočtových kritérií a snazšího sankcionování.

Deutsche Bank zvažuje budoucnost své globální divize správy aktiv. Úvahy se netýkají aktivit podílového fondu DWS v Německu, Evropě a Asii. Prodej divize by mohl vynést kolem 4,5 mld. EUR a zlepšit kapitálovou pozici banky. Akcie obchodují kolem včerejších závěrečných úrovní.

Ztrátový joint-venture Nokia Siemens Networks propustí do roku 2014 17.000 zaměstnanců, což by mělo snížit roční provozní náklady o 1 mld. EUR.

USA:
Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby se v říjnu snížily o 0,7 %, bez dopravních prostředků rostly o 0,7 %. Čísla jsou mírně lepší než odhady, dojem ale kazí revize směrem dolů za minulý měsíc.

Osobní spotřeba rostla v říjnu o 0,1 %, tedy méně než očekávaných 0,3 % Naproti tomu příjmy se zvýšily o 0,4 %, když se čekalo 0,3 %. Počet žádostí o dávky v nezaměstnanosti ani tentokrát výrazněji nepřekvapil. Nových žádostí bylo 393 k, celkový počet vzrostl na 3,691 M. Jde o mírně horší čísla oproti předpokladům, v posledních měsících jsou však tyto indikátory víceméně stabilní.

Listopadový index spotřebitelské důvěry sestavovaný Michiganskou universitou byl revidován mírně dolů na 64,1 bodu, zatímco trh předpokládal revizi směrem vzhůru. číslo sice znamená růst oproti říjnu, v delším pohledu je ale relativně nízké.

Fed chystá nové kolo zátěžových testů pro 31 největších bank, hotové budou v lednu 2012. Výsledky budou oznámeny v březnu 2012. Předmětem testů budou především úvěrová portfolia a kapitálová přiměřenost bank, 6 největších bank s velkými obchodními operacemi bude navíc testováno vůči šoku na globálních finančních trzích. Klíčové předpoklady zahrnují až 7procentní pokles reálného HDP v eurozóně, 8procentní (anualizovaný) pokles HDP v USA v 1Q12, 13procentní nezaměstnanost a 50procentní pokles na akciových trzích (měřeno indexem Dow Jones). Banky musejí i za těchto předpokladů udržet jádrový Tier 1 poměr nad úrovní 5 %. Vzhledem k přísnosti požadavků je kredibilita testů o poznání vyšší než v Evropě. Se zvyšováním dividend a zpětným odkupem akcií bude však nejspíš na nějakou dobu utrum, týká se to zejména Citigroup a Bank of America. Akcie bank obchodují v červeném.

Farmaceutická společnost Merck zaplatí pokutu ve výši 950 mil. USD za protiprávní marketing svého léku Vioxx. Akcie ztrácejí 1 %.

Apple údajně přesouvá velkou část zakázek na dodávky displejů od korejského Samsungu k japonskému koncernu Sharp.

Ostatní:
Index nákupních manažerů v čínském průmyslu klesl za listopad na 48 bodů, zatímco se čekalo setrvání na úrovni 51 bodů. Pokles pod zlomovou padesátku značí očekávaný pokles sektoru.

Očekávaná data následujícího dne:

 

Událost

konsensus

předchozí

10:00

DE - Index podnikatelského klimatu Ifo

105,2

106,4


Očekávané firemní události:

B/Mkt

Pegas

Výsledky za 3Q11

Oček. čistý zisk 5,55 mil. EUR

07:30

Raiffeisen Bank

3Q11

0,877 EUR

08:00

Thomas Cook

FY11

0,158 GBP

Antofagasta

3Q11


Celý denní přehled doplněný o souhrnný komentář o dění na devizových trzích a přehled očekávaných událostí následujícího dne si mohou klienti Patria Plus stáhnout ve formátu PDF v sekci Ekonomika - Výzkum -> Analýzy. Navíc lze nastavit také automatické zasílání této analýzy e-mailem.

Tip: T.O.P. – Trhy o páté z Patria.cz

Denní komentované shrnutí událostí na finančních trzích u nás i ve světě, odesíláno v pracovních dnech mezi 17. a 18. hodinou. Přihlaste se k odběru nového souhrnu ZDE!


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data