Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Merkelová a Sarkozy plánují radikální kroky proti krizi: Pakt stability již příští rok, pravidla EFSF toto úterý

Merkelová a Sarkozy plánují radikální kroky proti krizi: Pakt stability již příští rok, pravidla EFSF toto úterý

28.11.2011 8:45, aktualizováno: 28.11. 9:14
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy plánují radikálnější kroky v boji proti dluhové krizi v eurozóně, včetně rychlého zavedení nového Paktu stability, uvádí německý Welt am Sonntag. Země eurozóny by se podle listu pomocí dohody na novém Paktu stability měly vyhnout prodlevám, které by si vyžádaly změny ve smlouvách o Evropské unii. Nový Pakt stability zahrnující přísná pravidla pro rozpočtové schodky by údajně mohl vstoupit v platnost již začátkem příštího roku, oznámen pak být možná ještě v tomto týdnu.

Podle Welt am Sonntag by změna současných smluv o Evropské unii trvala příliš dlouho; země eurozóny by se však měly prodlev vyvarovat a dohodnout se na novém Paktu stability. Ten by mohl být implementován již od počátku roku 2012. Fungovat by mohl podobně jako Schengenská dohoda, která umožňuje neomezený přeshraniční pohyb osob mezi zeměmi, které ji uzavřely. Státy, které by se staly součástí Paktu stability, by mezi sebou uzavřely dohodu, která by obsahovala přísná pravidla týkající se rozpočtového deficitu a práva kontroly národních rozpočtů.

Výraznější roli v boji s krizí by měla hrát ECB. Ta je nezávislá a vlády jednotlivých zemí jí nemohou říkat, co má dělat. Očekávání jsou ale podle Welt am Sonntag jasná: „Na základě nových opatření by v ECB měl převládnout názor podporující silnější intervenci na kapitálových trzích.“ Podle citace jednoho z centrálních bankéřů ECB skutečně pomůže, pokud se politici dohodnou na rozumných opatřeních.

Francouzská ministryně rozpočtu Valerie Pecresseová v rozhovoru pro televizi Canal+ uvedla, že eurozóna směřuje k nové dohodě o vládnutí zahrnující přísnější regulaci rozpočtů a skutečné sankce při porušování pravidel. Takováto dohoda by podle ní měla podpořit důvěru finančního trhu v eurozónu. "Německo, Francie a Itálie chtějí být motorem Evropy, která je integrovanější, solidnější a má regulační mechanismy zabraňující podvodům," řekl Pecresseová. "Eurozóna bude progresivně směřovat k silnější integraci," dodala.

Na otázku, zda Francie, Německo a Itálie připravují přísnější verzi dosavadního Paktu stability týkající se rozpočtových pravidel, Pecresseová uvedla, že nejde o pakt, který by se vztahoval pouze na tyto tři největší ekonomiky eurozóny. "Jde o nový pakt o způsobu kontroly pro všechny členské země eurozóny. O kontrolu s reálnou regulací a reálnými sankcemi, které přinesou skutečnou důvěru," uvedla ministryně.

Z dokumentů, které získala agentura Reuters, vyplývá, že ministři financí eurozóny budou mít již pro toto úterní zasedání připravena ke schválení podrobná provozní pravidla pro Evropský fond finanční stability (EFSF). Dokumenty dle Reuters objasňují pravidla pro intervence fondu na dluhopisových trzích, poskytování úvěrových linek vládám, zvyšování efektivity fondu i pro jeho investiční strategie.

Schválení pravidel podle agentury Reuters otevře cestu tomu, aby EFSF přilákal peníze od soukromých i veřejných investorů, což by mohlo znásobit jeho zdroje. Ministři financí by měli na úterním zasedání jednat rovněž o uvolnění další částí úvěrové pomoci pro Řecko.

Evropská komise ve středu navrhla posílení svých pravomocí, aby mohla schvalovat rozpočty zemí eurozóny dříve, než budou předány ke schválení parlamentům. Efektivně by tento krok znamenal omezení národní suverenity v rozpočtové oblasti. Pak by mohlo přijít vydání společného dluhopisu, kdy by země navzájem ručily za dluhy ostatních. Německo však tuto myšlenku striktně odmítá. Obává se totiž, že by se tímto nástrojem některé ze zemí přiživovaly na nízkých německých sazbách.

(Zdroj: čtk, Welt am Sonntag, CNBC, Reuters, Bloomberg)


Váš názor
  • pakt stability
    28.11.2011 13:13

    vyvolá rychlý rozpad EU, tentokrát ovšem stabilně.
    Muff
  • tajtrdlíci :-))
    28.11.2011 12:31

    a já blbec jsem si myslel, když jsem byl 20 let masírován, že pakt stability v Evropě je samotná Unie a další rozšíření EU :-))) Může mi prosím někdo sdělit součet IQ těch politiků, co lijou do ohně benzín?:-))))
    Jesse
    • Re: tajtrdlíci :-))
      28.11.2011 14:59

      Promiň ctěl jsem tě říci něco ohledně toho í kve , ale když já nevím co to je, tak mi poraď ,jak to spočítat.
      karel marx
    • Re: tajtrdlíci :-))
      28.11.2011 14:56

      Nebojte , politici to maj pevně v rukou. Posral se pevný svazek EU , tak jej upevníme pevným paktem stability . Až se posere upevněný pakt stability tak Anžela Šárkozy ( rozuměj EU ) nastartují superpakt superstabilyty . Až to konečně popraská tak , že už to nepůjde stabilizovat , přijede buldozer , dokončí demolici a začne se budovat další MEGA nebo GIGA uskupení , které bude konkurovat světu. K.r.a , dost jsem ci ale neuvědomil , že makat se nikomu nechce , tak nevím co s tím . V příštím článku vám povím , na čem jsme se dohodli s Vladimírem Iljičem. Čest práci.
      karel marx
  •  
    28.11.2011 12:23

    Merkozy dělají stejnou chybu jako naší bojovníci proti korubci. Krizi mají řešit ti, kteří ji zavinili. Stejně tak u nás řeší korupci ti ........... Ale je to zbytečné musí se to po.... uplně a totálně.
    Homo
    •  
      28.11.2011 12:34

      To se spolehni,. Ono se to opravdu posere :-) Jeden sociologický průzkum hovoří, že 82% obyvatel EU věří, že se to neposere :-))) Je vždy dobré věřit vlastnímu úsudku. Kolektivní myšlení to nedovoluje.
      Jesse
  • Řešení problému?? :o))))))))))
    28.11.2011 11:01

    Stávající pakt stability není dodržován a ti kdo ho porušují nejsou efektivně postiženi. "Nový" pakt stability neřeší současné gigantické-nesplatitelné dluhy ale pouze způsob dalšího zadlužování. Problém Evropy (a nejen eurozony jako takové) je daleko hlubší a předlužení evropských zemí je pouze jeho nejvíce viditelným příznakem. Pravidla nastavená těmi kdo nedodržují ani ta současná jsou pouze komickým předstíráním řešení pro ty kdo nevědí o co jde. Nikde se nemluví o implementaci základního očistného prvku při krizi - odstranění shnilého, nefunkčního nebo zkrachovalého. Je to jen snaha jak dát alkoholikovi s kocovinou po flámu flašku rumu jako "vyprošťováka". Problém se tím NEŘEŠÍ ve svém základní dlouhodobé podobě ale pouze v té akutní.
    nugisek
    • Re: Řešení problému?? :o))))))))))
      28.11.2011 11:12

      Pokud bude schválen "Nový pakt stability", Merkelová kývne na evropské kvantitativní uvolňování = natištění eur. A to by byla dobrá zpráva pro acie :-). Problém ovšem je, jestli bude "Nový pakt stability" schválen a v jaké podobě.
      _RaS_
Aktuální komentáře
24.04.2024
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m