Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Moody's: Eurozóna neodolá bankrotům a snižování ratingů, pokud rychle nenajde lék na dluhovou a bankovní krizi

Moody's: Eurozóna neodolá bankrotům a snižování ratingů, pokud rychle nenajde lék na dluhovou a bankovní krizi

28.11.2011 10:06
Autor: Redakce, Patria.cz

Prudká eskalace dluhové a bankovní krize v Evropě hromadně ohrožuje ratingová hodnocení států a může vést k bankrotům. Pokud Evropa nenajde opravdu rychle lék na uklidnění trhů, kreditní riziko poroste, varovala ve zprávě ratingová agentura Moody’s Investors Service.

Pokud země eurozóny nebudou rychle řešit svou dluhovou krizi, začne se podle Moody’s zvyšovat pravděpodobnost většího počtu státních bankrotů. Agentura by mohla snížit ratingy všem zemím v eurozóně i některým dalším členům Evropské unie.

"Přestože náš hlavní scénář nadále předpokládá, že se podaří eurozónu udržet i bez toho, aby došlo na další státní bankroty, i tento 'pozitivní' scénář v sobě ve střednědobém výhledu zahrnuje velmi negativní dopady na ratingové známky," uvedla agentura. Eurozóna se podle ní blíží křižovatce, kde se musí rozhodnout pro větší integraci, nebo pro rozpad.

„Při trvající absenci zásadních politických kroků, které by přišly již v blízké budoucnosti a dokázaly stabilizovat finanční trhy, vidíme jako nutnou změnu celkové architektury ratingových hodnocení ze strany Moody’s a to jak pro země eurozóny, tak pro některé další země EU mimo ni. Takové kompletní přehodnocení očekáváme v průběhu prvního čtvrtletí roku 2012,“ uvedla Moody‘s.

Moody's poznamenala, že politici možná budou ochotni sáhnout po účinném řešení krize až ve chvíli, kdy eurozónu potká více závažných šoků. To by podle Moody's mohla být například situace, kdy se větší počet zemí nedostane kvůli vysokým dluhům na trh, a nebudou si tedy mít kde půjčit. Pak nebude jiná možnost než zorganizovat pro takové země finanční pomoc.

"To by velmi pravděpodobně vedlo k tomu, že ratingové známky takových zemí by byly přeřazeny do spekulativního pásma, vzhledem ke zkoušce solventnosti, která by patrně byla nutná," uvedla agentura. Pokud by navíc bylo nutné poskytovat ohroženým zemím podporu delší dobu, musely by se členské země zřejmě také podělit o společnou zátěž, což by agentura musela vzít v úvahu.

„Bankrot země eurozóny už není tabu. Toto riziko roste tím rychleji, čím déle trvá krize likvidity. Případné vícenásobné bankroty členských zemí prudce zvýší riziko jejich odchodu z eurozóny. Takový scénář, jinými slovy rozpad eura, negativně dopadne na ratingová hodnocení všech členů eurozóny i členských zemí EU, dodala Moody’s.

Právě o rychlé přípravě plánu na a) záchranu eurozóny b) pomoc Itálii dnes spekulují média, což vyvolává růst finančních trhů i eurodolaru, aktuálně již nad 1,3350 USD/EUR. Podle německého tisku připravují francouzský prezident Sarkozy a německá kancléřka Merkelová nový pak stability, který má platit již od příštího roku a jeho kontury se můžeme dozvědět již tento týden. Ministři financí eurozóny pak mají již zítra projednat podrobnosti půjček z fondu EFSF.


(Zdroj: Moody’s, Bloomberg, čtk)


Váš názor
  • BUĎ?! ALEBO....???!!!
    28.11.2011 19:08

    Aby som "neeuromachroval"-tak len laicky ako europrduch 2011. EUROkapitalizmus, ako protipól komunizmu 1945-1989 VEDOME a krátkozrakovinou "ukradol" Sovietom perestrojku a s "GORBAČOVOU KARTOU" rozbehli hru tak chlapci USAboys - že "pád komunizmu 1989" bol vnútornou záležitosťou ZSSR a jeho BLOKU?! KEBY TAK, ako v auguste "68 Johnson, i Busch zaujal STANOVISKO k východnému bloku na konci roka 1989, DNES BY BOLA "eurozóna " v neporovnateľne inej i europrijatelnejšej situácii. A MYŠLIENKA spoločného EURODOMU podľa Gorbačova 1985-89, ako aj formálny súhlas USA "86-89 by boli dali k tejto méte aj reálny politicko-ekonomický smer i potenciál! BERLÍNSKY MÚR padol len euforicko-mechanicky a hlavne vinou špekulatívno -MMFiškálnej politiky a "diplomacie USA" -v tejto dobe "padá skutočný BERLÍNSKY MÚR" - ktorý akotak držia poslanci Bundestagu a VŠETCIA, bez rozdielu....lebo MUSIA a viac kvôli "ostatnému svetu" ako kvôli samotnému NEMECKU. Prečo je tomu tak , popýtajte sa Nemeckých lídrov 1985-1989 -a budete vedieť a už nielen LAICKY 2011, ďaleko viac, ako som tlmočil svoj názor ako 68 ročný komunista "68 v roku 2011. Práci česť. Janiga 28.11.2011 19.08
  • zástupný problém
    28.11.2011 18:55

    mluví se o evropské dluhové krizi, přitom je to globální problém systému; Evropa je socialistická, přesto byla doposud konkurenceschopná, projekty typu CERN, Galileo apod. kromě Číny by nikdo sám neutáhl a tyto dlouhodobé strategické investice některým nahánějí hrůzu - Čína to zatím není, ta je stále ještě 10 let zpět; Marshallův plán se tak nakonec otočil proti USA v globálním obchodním vyjádření; toto není žádná konspirace, stačí se podívat na world factbook; tedy jedinou možností vrátit se do role hegemona je oslabit konkurenci. Bohužel ekonomická síla EU byla taková, aby vykrmila evropské politiky do stavu přežrání a neschopnosti a nacionalistické tendence s ruským bubákem rozsévané tupému davu podobnými jako VK nacházejí stále víc úrodnou půdu. Hyperinflace vyřeší systémový problém, ale za cenu právě těch sociálních nepokojů. Zástupné problémy, záměny důsledků za příčiny, prostě stále stejné mediální ozvěny, hrůza, děs.
    Mudrc
    • Re: zástupný problém
      28.11.2011 19:17

      Pamatuji hyperinflaci v Polsku... nedávej si naděje. Když pokrátíš měnu o 3 nuly, tak tunelářům a politikům zbude z jedné miliardy milion, ale tobě hovno :-)) A jakmile se spustí výměnný obchod, tak za ten jeden milion hlady neumře, ale ty můžeš... problém budou mít daňoví poplatníci a státní pokladna. Jediná výhoda bude, že už nebude z eráru co krást.
      Jesse
  • Rychlý lék neexistuje
    28.11.2011 11:01

    Rychlý lék neexistuje. Léčba potrvá nejméně deset let, ale spíše celou generaci, než si uvědomíme, že jsme žili na dluh. Musejí se odepsat nedobytné pohledávky, zmrazit vklady a odvrátit run na banky, zavést přebytkové veřejné rozpočty a snížit tak výrazně veřejné výdaje a pokusit se překonat sociální nepokoje s tím spojené. Přečkat recesi a nechat trh nastartovat zdravý ekonomický růst na nižší hladině. Podobně jako v Německu 1948.
    Pracovitý Prosecký
    • Re: Rychlý lék neexistuje
      28.11.2011 11:10

      Jak toho chceš docílit? Jedna věc je správný názor - který máš a já s ním souhlasím. Druhá věc je, že přemnožené socialistické voličstvo volí převážně jen slibotechny, kteří stav veřejných financí systematicky devastují... Myšlení davu, jenž dává tupý kolektivizmus na první místi, nikdy nezměníme. ONI se musí sežrat navzájem sami... takže musíme pouze čekat... hlad... bída... nepokoje... rudý svrab... genocida... a tak dále... To všechno nás čeká, protože viníci nejsou soudní a odmítají ukončit své kariéry.
      Jesse
      •  
        28.11.2011 17:29

        Vse zajisti hyperinflace.
        VSE LIMITED
        • kéž by
          28.11.2011 19:08

          ale obávám se, že hyperinflace zloděje od koryta neodežene. Dokonce jsou tak sprostí, že to svedou na spotřebitele, daňové poplatníky a ještě na tom vytřískají politické body. Ne ne, vyřešila by to kolektivní výměna tlustých střev v dutinách lebečních za mozky :-)) A to asi nepůjde, budha žel...
          Jesse
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data