Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Se záchranou Evropy na nás nespoléhejte, říká dosud nejvýrazněji Čína. Faber vidí recesi v některých sektorech ekonomiky

Se záchranou Evropy na nás nespoléhejte, říká dosud nejvýrazněji Čína. Faber vidí recesi v některých sektorech ekonomiky

02.12.2011 10:12, aktualizováno: 2.12. 10:24
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Evropa nemůže očekávat, že Čína použije výraznou část ze svých devizových rezerv v objemu 3,2 bilionu amerických dolarů, na záchranu zadlužených evropských zemí. Strukturu a použití čínských rezerv Evropané hrubě nechápou. Čína není schopna jich využít na řešení domácích problémů, například s chudobou, a nebude tak ve značném rozsahu činit ani směrem k Evropě. Tato slova pronesla náměstkyně čínského ministra zahraničí Fu Ying a jedná se zatím o nejzřetejnější NE očekáváním, že Čína bude velmocí, která výrazným finančním podílem pomůže řešit dluhovou krizi Evropy.

„Argument, že Čína může zachránit Evropu, stojí podle našeho názoru na mylném chápání Evropy našich devizových rezerv a způsobu jejich řízení. My nemůžeme tyto zdroje využít ani na řešení našich domácích problémů s chudobou a stejně tak je nemůžeme nějakou zásadní měrou poskytnout na řešení problémů ve světě,“ uvedla náměstkyně.

Ekonomové odhadují, že Peking má v různých formách v eurech denominovaných aktiv investovánu již zhruba pětinu svých rezerv. Přestože čínské rezervy jsou celosvětově nejrozsáhlejší, až jejich dvě třetiny jsou „uzamčeny“ v dolarových aktivech, která nemohou být prodána. To Číně dává reálnou šanci ročně investovat zhruba 470 milionů dolarů z jejich celkového objemu. „Naše rezervy jsou podobné úsporám. O jejich klíčovosti a nezbytnosti pro zemi nás přesvědčila asijská finanční krize roku 1997,“ citovala vystoupení Fu Ying na ekonomické konferenci agentura Reuters.

Ministerstvo zahraničí nemá přímý vliv na nakládání s čínskými devizovými rezervami, je ale oprávněno tlumočit politiku Číny ohledně nich. Slova náměstkyně jsou dosud nejotevřenějším odmítnutím „evropského očekávání“, že od Číny přijde na pomoc mnohem zásadnější suma, než dosud. „Čína se nikdy nestranila globální snahy pomoci Evropě. Jsme účastníkem aktivním a zdravým. Myšlenka, že Čína zachrání Evropu, je ale chybná. Naše zdroje (devizové rezervy) takto být použity nemohou,“ uvedla.

Zastánci myšlenky o záchraně Evropy Čínou argumentují zejména diverzifikací rezerv z amerického dolaru (ale viz výše) a posílení jednoho z klíčových exportních trhů Číny. Velmoc ale k těmto návrhům zůstává rezervovaná a dosud v žádné formě nepřislíbila účast na evropském záchranném fondu. Bezesporu s vědomím výše uvedených faktů, a také možných obtíží vlastní ekonomiky.

Pesimismus ohledně čínské ekonomiky a jejího příspěvku k vývoji globálních trhů vyjádřil věhlasný investor Marc Faber. Čínské hospodářství podle něj rychle nabírá sestupnou tendenci a ono „tvrdé přistání“, jak se v médiích označuje očekávané výrazné zpomalení největší asijské ekonomiky, je již realitou. A budí podle Fabera větší obavy, než recese v Evropě.

„Čínská ekonomika se skládá z mnoha sektorů, z nichž některé jsou již pravděpodobně v recesi. Tempo růstu bude výrazně nižší a v úvahu přichází i tvrdé přistání s umazáním veškerého růstu,“ řekl investor v rozhovoru pro CNBC. Problémem čínské ekonomiky je podle něj velká závislost na kapitálových výdajích, které jsou značně volatilní a nesou silný multiplikační efekt.

Pokles čínské ekonomiky zasáhne celé globální hospodářství, přičemž největší břímě dopadne na komoditní trhy, pro něž by mohl být drtivý, varuje Faber. „Jestli čínská ekonomika roste o 10, 5 nebo 0 procent, má klíčový dopad na ceny železné rudy, mědi, niklu a tak dále…“ V souvislosti s předpokládaným dopadem na komodity Faber radí zbavit se komoditních akcií i komoditních měn, resp. australského a kanadského dolaru. Lepší naději dává zlatu vzhledem k očekávání, že centrální banky v Evropě a Spojených státech budou tisknout další peníze, což dodá žlutému kovu určitou podporu v krátkém až střednědobém horizontu.

(Zdroj: CNBC, AP, Reuters, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university