Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tlak na Írán roste: Ropné embargo EU pravděpodobně v lednu. Americký Kongres požaduje ještě tvrdší kroky

Tlak na Írán roste: Ropné embargo EU pravděpodobně v lednu. Americký Kongres požaduje ještě tvrdší kroky

02.12.2011 17:06
Autor: Redakce, Patria.cz

Írán se dostává pod stále větší tlak Západu. I když na včerejším zasedání ministrů zahraničí EU ještě nebyl schválen zákaz importu íránské ropy, zasvěcení diplomaté a manažeři ropných společností tvrdí, že na příštím, lednovém, zasedání Rady ministrů již embargo s největší pravděpodobností uvaleno bude.

Podle zdrojů deníku Financial Times se proti embargu přestaly stavět i největší evropští importéři íránské ropy – Itálie, Španělsko a Řecko. Jejich zástupci pouze požádali o dodatečný čas na nalezení alternativních dodavatelů. „Řecko vyjádřilo určité výhrady a my je vezmeme v úvahu,“ prohlásil po včerejší schůzce francouzský zástupce Alain Juppé, jehož země patří mezi zastánce nejtvrdších opatření vůči Teheránu.

Írán je třetí největší vývozce ropy na světě. Spojené státy, které s Teheránem nemají už přes 30 let diplomatické styky, uvalily zákaz na dovoz íránské ropy v roce 1987 a kvůli jejich nátlaku ze země odešly i velké evropské koncerny jako Total a Royal Dutch Shell. V poslední době své průzkumné licence prodal i ruský Lukoil. Minulý rok nicméně země EU dovážely z Íránu v průměru 450 tisíc barelů denně, tedy 5,7 % celkových ropných importů. Většina íránského dovozu (70 %) připadala na Itálii a Španělsko.

Podle západních diplomatů bude klíčovou otázkou nadcházejících týdnů to, jestli Saúdská Arábie a další státy Perského zálivu zvýší těžbu, aby tak pokryly výpadek íránského exportu. Rafinerie teď budou vést jednání s blízkovýchodními těžaři o dodatečných dodávkách. Řada evropských zemí by mohla v překlenovacím období využít strategické rezervy.

Negativní dopad by zákaz mohl mít hlavně na cenu ropy na světových trzích. Kotace ruského Uralsu s vyšším obsahem síry, který je využíván řadou středomořských států EU, a je tedy částečným substitutem podobně syrnaté íránské ropy, se již po několik týdnů drží nad severomořským Brentem, což se zatím nikdy nestalo. Dražší ruská ropa ohrožuje i ziskovost středoevropských rafinerií, jejichž situace teď není právě nejlehčí. Urals ale zdražuje i kvůli nižší produkci v Rusku a větší poptávce ze strany rafinerií, jelikož je pro ně nyní výhodnější vyrábět topné oleje, jichž se dá z Uralsu vydestilovat větší množství, než benzín nebo diesel, jejichž marže se propadly a k jejichž výrobě je vhodnější Brent.

Dostat Írán do maximální izolace se pokouší i Americký Senát, který v noci na dnešek schválil návrh nového zpřísnění sankcí proti Teheránu. Podle senátorů by měly být od amerického finančního systému odstřiženy všechny instituce, které uskuteční nějakou transakci s íránskou centrální bankou. Prezident Barack Obama, který o sankcích nakonec rozhodne, se ale k senátnímu návrhu staví zdrženlivě.

Návrh sankcí vzešel ze společné iniciativy republikánů a demokratů a získal podporu všech 100 senátorů. "Chování Íránu je nepřijatelné a představuje nebezpečí pro Spojené státy i pro celý svět," prohlásil šéf demokratických senátorů Harry Reid.

Spojené státy už podle současných sankcí zakazují svým finančním institucím obchodovat s íránskou centrální bankou. Navržené opatření by znemožnilo provádět finanční transakce s Íránem i zahraničním institucím, které chtějí udržovat obchodní vztahy s USA, což by zkomplikovalo postavení řady bank, jejichž mateřské státy jsou americkými spojenci boji proti íránskému jadernému programu.

Experti ale upozorňují, že úplné embargo na vývoz íránské ropy se Západu prosadit nepodaří. Teherán vždy bude moct přistoupit alespoň k výměnnému obchodu ropy za jiné zboží.

(Zdroj: FT, ČTK, KBC Securities)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data