Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Omezení ani prodej českých aktivit nechystáme, odmítá spekulace FTD česká Telefónica i skupina

Omezení ani prodej českých aktivit nechystáme, odmítá spekulace FTD česká Telefónica i skupina

02.12.2011 13:26, aktualizováno: 2.12. 15:10
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Španělská telekomunikační skupina Telefónica potřebuje doplnit finanční zdroje a jejich získání zvažuje realizovat prodejem svých aktiv v Brazílii a České republice, uvedl německý Financial Times Deutschland. České vedení firmy i vedení celé skupiny tyto spekulace pokud jde o české aktivity jednoznačně odmítlo.

Součástí cesty španělské Telefóniky ke zdrojům mají být vedle prodeje byznysu v ČR a Brazílii odprodeje podílů v Portugal Telecom, Zon Multimedia, Hispasa či Amper, o kterých se v současnosti rozhoduje, uvedl německý list. Telefónica soupeří v ostré konkurenci s dalšími telekomunikačními operátory. I na úrocích jejího dluhu se logicky podepisuje krize v Evropě. FTD uvedl, že skupinu čeká do příštího roku refinancování zhruba 4 miliard eur.

Pokud jde o české aktivity skupiny, jakékoli plány na ústup jednoznačně odmítlo jak české vedení Telefóniky, tak i skupina jako celek. „Telefónica neplánuje omezení ani prodej svých aktivit v České republice. Naopak, společnost investuje v zemi miliardy korun ročně. Mezi chystané investice patří například nové datové centrum ve středočeském kraji za stovky milionů korun nebo připravovaný inkubátor pro začínající firmy. Rozhodně se chceme zúčastnit i tendru na frekvence LTE,“ uvedl pro Patria.cz šéf komunikace tuzemského operátora Hany Farghali. Za prvních devět měsíců letošního roku Telefónica v ČR proinvestovala zhruba 3,7 miliardy korun. Je to podobný objem, jako loni. Česká republika je navíc základnou, ze které se řídí správa části sítí v Německu.

"Vedle tuzemské Telefóniky samotné záměr setrvat v regionu potvrdil, a to již počátkem listopadu, i finanční ředitel celé skupiny Telefónica Angel Vila na konferenci v Barceloně. Tam vyloučil prodej německé, mexické i české pobočky, stejně tak jako odprodej minoritního podílu v China Unicom," dodal Farghali pro Patria.cz 

Spekulace pro ČTK dnes odmítl i mluvčí španělské Telefóniky Miguel Garzon. "Stejně jako na podobný dotaz uvedl finanční ředitel skupiny Angel Vila, musím zopakovat, že neuvažujeme o prodeji podílu v české pobočce," řekl.

Vedení španělské Telefóniky včera uvedlo, že v roce 2012 počítá na domácím trhu ve Španělsku s oživením tržeb a jako dno v hospodaření firmy označila třetí čtvrtletí roku 2011. Již nyní firma dle svých slov registruje u tržeb oživení. Na celoroční úrovni má pak hospodaření roku 2012 předčit rok 2011.

Tuzemská Telefónica CR představila za třetí čtvrtletí roku 2011 sadu čísel na či mírně nad očekáváním jak na provozní tak čisté úrovni hospodaření. Čistý zisk ve třetím čtvrtletí roku dosáhl 2,21 miliardy korun a skončil tak mírně nad očekáváním 2,16 miliardy korun (před rokem 6,01 miliardy korun vlivem výrazné jednorázové položky -zrušení ztráty ze snížení hodnoty aktiv). V konsolidované plně srovnatelné podobě čistý zisk meziročně klesl o 9,7 % (za devět měsíců o 10,8 %).

Tržby operátora dosáhly ve 3Q11 hodnoty 13,1 miliardy korun a zcela tak vyrovnaly očekávání trhu na úrovni 13,12 mld. Kč. Celkové tržby za devět měsíců roku dosáhly 39 miliard korun při 41,7 mld. Kč za stejné období před rokem. Meziroční pokles konsolidovaných výnosů ve 3Q dle Telefóniky zpomalil na -5,4% při 6,3% tempu poklesu za devět měsíců roku zejména díky lepšímu vývoji mobilních výnosů.


Mateřská španělská Telefónica SA ve 3Q vykázala čistou ztrátou 429 milionů eur při očekávané ztrátě (Bloomberg) 213 mil. EUR. Společnost uvedla, že pracuje na splnění letošních cílů. Tržby za čtvrtletí na úrovni 15,8 mld. EUR mírně překonaly konsensus 15,7 mld. EUR. Pro Telefóniku SA to byla první čtvrtletní ztráta za posledních devět let. Částečně jsou za ní vysoké náklady na výplatu odstupného pro 6,5 tisíce zaměstnanců, které firma propustila ve Španělsku kvůli dlouhodobě špatným výsledkům.

Za první tři čtvrtletí kumulovaně vykázala španělská Telefónica čistý zisk 2,73 miliardy eur, což je meziroční propad o 69 procent, a zklamání pro trh (Reuters), který očekával zisk 3,04 mld. EUR. Tržby operátora za 9M nicméně vzrostly o 5,4 procenta a dosáhly 46,67 mld. EUR, čímž překonaly průměrný odhad 46,54 mld. EUR. Firma uvedla, že podmínky na trhu jsou teď velmi náročné, management chce ale udržet původní vyhlídky, včetně dividendové politiky. Podle kritiků se ale firmě všechny sliby splnit nepodaří.


Váš názor
  • kdyby to byla pravda
    02.12.2011 14:09

    Tak nakoupím ranec akcií, protože je to do důsledku vynikající informace. Zájemci o majoritní podíl by jistě nenabídli současnou tržní cenu, ale cirka za 800,./1.000,- což by cenu na trhu poslalo tím směrem. Tak to totiž v mnoha případech bývá :-)) A že by španělé cenu vytlačili nahoru, o tom není sporu. Zvláště když potřebují prachy jako sůl.
    Jesse
  •  
    02.12.2011 13:59

    Takové fámy by nemohli vzniknout kdyby v dozorčí radě byla nejlepší česká ekonomka Klauzová.
    Homo
  • .a budou chtít vrátit vyplacené úplatky politikům??
    02.12.2011 13:30

    :-))
    lenka
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m