Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kalousek: Česká ekonomika v roce 2012 kvůli eurozóně mírně klesne

Kalousek: Česká ekonomika v roce 2012 kvůli eurozóně mírně klesne

05.12.2011 13:04, aktualizováno: 5.12. 13:37
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

České hospodářství podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP09) v roce 2012 s největší pravděpodobností zaznamená mírný pokles. Kalousek v souvislosti s dluhovou krizí eurozóny zmínil v rozhovoru pro Český rozhlas - Radiožurnál tři možnosti, které českou ekonomiku čekají. Nyní ale podle něj nikdo neví, jaký scénář nás čeká.

"Scénář, který pokládám za realistický je ten, že se eurozóna s krizí bude potýkat ještě poměrně dlouho, několik let, ale nedojde k systémovému kolapsu. V takovém případě předpokládám v příštím roce mírnou recesi, to je ten scénář malé minus," uvedl pro Radiožurnál v pondělí Kalousek.

Ten zmínil ale i další dva scénáře - "optimistický a silně pesimistický". Ten optimistický by podle něj znamenal, že "eurozóna vybere zatáčku a zvládne svoji krizi, pak není vyloučeno, že můžeme mít i mírný hospodářský růst, i když jen v desetinkách".

"Nicméně když nějaký systém čelí krizi, může také přijít systémový kolaps, kdy se téměř zastaví krevní oběh organismu, tedy peněz v ekonomice, a to by pak znamenalo hluboký propad hospodářství se všemi sociálními i rozpočtovými důsledky. Pevně doufám, že takový scénář nenastane, nicméně bylo by nezodpovědné se na něj nepřipravovat, protože není vyloučen," řekl dále v rozhovoru pro Radiožurnál Kalousek.

Podle mluvčího ministerstva financí Jakuba Haase budou všechny tři scénáře zveřejněny v lednu. 
 
Dluhová krize až donedávna zasahovala jen menší okrajové země jako Řecko, Irsko a Portugalsko, v poslední době se ale pozornost zaměřila i na Itálii či Francii. Ministr financí Miroslav Kalousek v této souvislosti nedávno v tisku uvedl, že pokud padne euro, čeká Česko boj o přežití. Krach eurozóny si Kalousek nepřeje, ale není podle něj "vůbec nereálný" a měl by osudný dopad na ČR a musela by padnout všechna ideologická tabu - ať už daňová, nebo týkající se sociálního státu.

Předseda vlády a ODS Petr Nečas věří, že se eurozóna kvůli současné dluhové krizi nerozpadne. "Jsem přesvědčený, že k tomuto krizovému scénáři nedojde a na úrovni eurozóny mu bude zabráněno," řekl Nečas na víkendové programové konferenci ODS v Ústí nad Labem. Podle premiéra ale v politice platí, že "je lépe být překvapený pesimista, než zklamaný optimista", proto je třeba počítat s nějakými negativními jevy. Podle Nečase by ale i určité strašení mohlo situaci ještě zhoršit. "Měli bychom být s poplašnými zprávami velmi opatrní a nestrašit s nějakou apokalypsou," prohlásil premiér.

Řešení případného výpadku příjmů státního rozpočtu Nečas vidí ve zvyšování daní. "Za situace, kdy hrozí výpadek příjmů, je třeba příjmovou stránku rozpočtu posílit. A je lepší zvyšovat nepřímé daně, nedusí tolik ekonomický růst," řekl Nečas na dotaz novinářů.

Národní ekonomická rada vlády (NERV) a ministerstvo financí pracují na scénářích opatření při různém vývoji ekonomiky. Zatím mají ekonomové z NERVu a MF asi třicet návrhů, které mají posoudit na začátku příštího týdne spolu s ministrem financí a premiérem. Mimo jiné uvažují o přísné dlouhodobé kontrole zadlužování státu, zvýšení některých daní včetně DPH nebo zkrácení pracovního týdne ve firmách.



Podle poslední oficiální makroekonomické prognózy ministerstva financí by přitom tuzemská ekonomika měla v roce 2012 růst o jedno procento. V letošním roce by podle poslední prognózy ministerstva financí měla česká ekonomika vzrůst o 2,1 procenta.

Pro rok 2012 je plánován státní rozpočet se schodkem ve výši 3,2 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Ten ale počítá s růstem ekonomiky o 2,5 procent.

(Zdroj: čtk, ČRo, mediafax)


Váš názor
  • to mi něco připomíná
    05.12.2011 15:03

    jak v zemi na východ od nás, kde zítra znamená včera :-)) Kalouskových 15% pokles znamená mírně, hecht, to je srandista ten Míra. V komédii by mu lidé tleskali, ale smůla je, že ten ekonomický oslík dělá momentnálě ministranta financí. Prostě smolík :-((
    Jesse
  •  
    05.12.2011 14:42

    Kalousku,Kalousku ty jeden filuto.Jak dlouho už to ,připravuješ a kdo na tom zase vydělá
    Homo
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m