Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Online rozhovor o korupci: David Ondráčka, ředitel české Transparency International, dnes od 13 hodin na Patria.cz!

Online rozhovor o korupci: David Ondráčka, ředitel české Transparency International, dnes od 13 hodin na Patria.cz!

05.12.2011 17:20
Autor: Redakce, Patria.cz

Více než 0,5 procenta svých tržeb odvádějí úředníkům tuzemské podniky, zapojené do veřejných zakázek, podle odhadů Světové banky či Transparency International. Je to číslo příliš opatrné? Čerstvý žebříček TI posouvá Českou republiku ve vnímání korupce třetím rokem níže, ze zhruba 180 zemí na dělené 57.-59. místo, po bok s Namibií a Saúdskou Arábií.

Kabinet premiéra Petra Nečase má boj s korupcí stanoven jako jeden z hlavních cílů působení. Dnes již bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek se stal třetím členem vlády, mající boj proti korupci stanoven jako jeden z klíčových pilířů, který ji musel opustit, když pochyby vzbudily jeho „odkloněné“ finance. Korupce se vznáší kolem dalších klíčových členů vlády – vyšetřována je kauza Promopro či zbrojařské tendry.

Tuzemská ekonomika chladne, tváří v tvář útlumu eurozóny. Vláda nasazuje úsporná opatření k udržení českých veřejných financí. Některé odhady rozsahu korupce přitom hovoří o tom, že kdyby nebyla, není ani zadlužení… Průzkum společnosti SC&C ukazuje, že téměř dvě třetiny Čechů považují současnou politickou garnituru za více zkorumpovanou, než byli komunisté vládnoucí před rokem 1989. To je alarmující.

Horší časy, které lidé i podnikatelé vnímají na chodu svého byznysu, domácnosti, vlastních peněženkách i jinde kolem sebe, bývají obvykle obdobím, kdy ustupuje tolerance vůči korupci, nejméně jejím do očí bijícím případům. Rok 2011 se stal i rokem nových protikorupčních iniciativ. Absurdistánem a místem pro korupci nazval ČR podnikatel Andrej Babiš, který spustil protikorupční tažení ANO2011, které je odhodlán podporovat a prosadit i ve volbách. Zdeněk Bakala se nechal slyšet, že v ČR se stává takřka nemožné obchodovat, korupce ohrožuje investice a vede k postupnému omezování tuzemských aktivit. Pokleslé morální hodnoty v naší společnosti, na které má vliv komunistická minulost a činnost politiků, označil za hlavní důvody korupce v tuzemsku v říjnovém online rozhovoru na Patria.cz šéf RSJ a zakladatel Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček. Je ale přesvědčen, že korupci v České republice odstranit lze. „Já za sebe dokonce tvrdím, že do 5 či 10 let u nás korupce v dnešním velkém měřítku nebude,“ uvedl Janeček.


„Česko není zkorumpovanější než ostatní země v regionu. Co je ale unikátní, je skutečnost, že politická patronátní síť je v Česku velmi dobře zavedena," říká David Ondračka, který stojí v čele české pobočky nevládní organizace Transparency International. Korupce v ČR podle něj ale sahá do nejvyšších pater. Na úrovni politiky to jsou vláda, vlivní poslanci a senátoři, vysoce postavení úředníci. Za ještě vyšší patro ale označil byznys.

Jak vážným problémem tuzemské ekonomiky korupce je? Kde jsou její kořeny a co je potřeba zlomit k jejímu omezení? Znamená důležitý impuls a prostor pro změnu vlna protikorupčních iniciativ? Ptejte se na vše, co Vás zajímá kolem korupce v České republice i jejího mezinárodního srovnání šéfa tuzemské Transparency International v online rozhovoru – David Ondráčka dnes 6. prosince od 13 hodin na Patria.cz!

Ondracka_David_Transparency

David Ondráčka absolvoval politickou ekonomii na Středoevropské univerzitě v Budapešti, po předchozím studiu mezinárodních vztahů na UP v Olomouci, politologie na UK v Praze a politické filozofie na NYU v New Yorku. V TIC působí od roku 2001, od ledna 2008 na pozici ředitele, dříve působil ve veřejné správě. Specializuje se na problematiku politické korupce, veřejných zakázek a investic a veřejné správy a reformy veřejných politik. Působí jako expert a konzultant pro mezinárodní instituce a organizace v řadě zemí od Evropy, přes Kavkaz až po Mongolsko. Přednáší související témata na českých vysokých školách (UK a MUP v Praze, MU v Brně). Mluví anglicky, francouzsky a polsky. V roce 2009 získal cenu Alice Gariggue Masaryk.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.