Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Singer: Sazby by mohly jít vzhůru, pokud bude koruna dál oslabovat

Singer: Sazby by mohly jít vzhůru, pokud bude koruna dál oslabovat

06.12.2011 9:58, aktualizováno: 6.12. 12:05
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Pokud bude kurz koruny dál klesat a začne vytvářet tlak na růst inflace, Česká národní banka (ČNB) by mohla sáhnout ke zvýšení základních úrokových sazeb. V rozhovoru pro hudební časopis Rock & Pop to řekl guvernér ČNB Miroslav Singer.

"Když bude koruna dál oslabovat, lze zvážit, zda růst cen neutlumíme tím, že se zvednou sazby, které máme na rekordně nízké úrovni. Takže prostor je tam pořád velký," řekl v rozhovoru Singer. Zároveň dodal, že nevidí žádný důvod k opačnému kroku, tedy snížení sazeb. "Nemáme problém s likviditou ani klesajícími inflačními očekáváními, není tedy důvod pro ještě nižší sazby," podotkl.

Také podle včerejších slov Lubomíra Lízala z ČNB je koruna největší hrozbou pro naplnění inflačního cíle, a pokud bude dál oslabovat, centrální banka by "pravděpodobně měla reagovat".

Klíčová sazba ČNB je nyní na historickém minimu 0,75 procenta, zatímco úrok v eurozóně je na 1,25 procenta. Již ve čtvrtek však bude Evropská centrální banka (ECB) o nastavení měnové politiky opět rozhodovat a s ohledem pokračující obavy z recese analytici očekávají, že pravděpodobně opět dojde k jejich snížení na rovné procento. Další měnové jednání ČNB proběhne až 21. prosince.

(Zdroj: ČTK, Reuters, Rock & Pop, Bloomberg)


Váš názor
  • kalka
    06.12.2011 13:50

    Vyváželo by se ladas tak do pr-de-le a ne na východ. Naše zboží bylo před dvaceti lety z velké většiny k ničemu. Ty chytrolínko, myslíš, že by nám někdo pustil zadarmo solvenstní trhy? Naše značky zničily bolševici a v 90 letech jiná šance nebyla. Žádní noví podnikatelé bez kapitálu nevzniknou a když vzniknou, tak to zaměstná jenom pár lidí. Bez kapitálu se moc podnikat nadá, rozhodně ne v průmyslu, možná tak ve službách. Buďme rádi, že nám zůstala naše koruna. Minulý týden jsem byl na Slovensku a tam to jde o 9 k 5. Naše jediná šance je držet se Německa, i když i s ním možná budeme kulhat na obě nohy, ale lepší kulhat než se plazit. Žádný východ nás nespasí a nikdy by nás nespasil. To byl jen výmysl profesorů přežívajících z minulé doby.
    tk69
    • Re: kalka
      06.12.2011 14:23

      Jůůva, vy jste chýtrej. A hoodně toho víte.
      Homo
    • tk
      06.12.2011 14:00

      Zdá se mi, že máš ty zkušenosti z předpřevratové doby jen z vyprávění. Právě proto, že konkurence bývala možná (neříkám že třeba u Javy hned, ale kdyby se začalo s inovací okamžitě, tak se ještě podařilo některé asijské trhy zachránit), byl takový převrat právě vhodnou chvílí pro zničení konkurence a její nahrazení vlastními vývozy 'zefektivněnými' pomocí levné pracovní síly.
      Kalka.
      • Re: tk
        06.12.2011 14:08

        Javu odrovnali komanči jako světovou tovtární značku v jpadesátých letech
        Velkamedvědice
        • VM
          06.12.2011 14:14

          Nepopírám. Automobilky Java určitě taky bylo škoda. Ale zakrnění a nemodernizace motocyklů nastoupily až koncem sedmdesátých let. A čím to bylo způsobenpo? Vědomím, že Rusáci odeberou všechno, co se vyrobí. To je velmi podobné situaci dnes, kdy exportéři trvají na slabé kačce, protože se vyveze všechno, co vyrobí...
          Kalka.
          • Re: VM
            06.12.2011 14:22

            Blbneme z té Javy - samozřejmě JAneček WAnderer
            Kalka.
  • Silná koruna, slabá koruna
    06.12.2011 12:21

    už je to jedno. Celá tahle ekonomika se řítí do pr-de.le. Od začátku to podělali. Tato země nemá koncept ekonomiky. Stát vlastní většinu lesů - dřevo by mělo dával lidem práci. Státní zelenokabátníci prodají surovinu několika nadnárodním společnostem a nechají padnout celý český dřevařský průmysl. Tisíce lidí přijde o práci a existenci. Na Šumavě nechají shnít v lese dřevo za miliardy a pily v okolí nemají surovinu na výrobu. Nikdo není zodpovědný za škodu na majetku státu, který nám zanechali generace našich předků.Potom vezme za své sklářský průmysl. Mléko sváží auta neměckých mlékáren. Stát provádí doslova hon na živnostníky. Státní peníze si v republice rozděluje několik rodin, kteří rozkradou prostřednictvím státních zakázek nejen daně vyždímané z živnostníků ale rozkradou i peníze půjčené. Vietnamci celé roky prodávají padělané, neproclené, nezdaněné hadry a tím pomáhají do rakve našim textilkám. Nemá cenu o všem psát vždyť to všichni víme. O tom co udělala silná koruna je taky zbytečné psát. Takže ať si pan guvernér nechá ty nesmyslné žvásty, které už stejně nikoho nezajímají. tato republika má jen jednu cestu a to pád rovnou přímo a těžce na držku. Dokud k tomu nepřijde není co řešit
    oradapoisson
    • Re: Silná koruna, slabá koruna
      06.12.2011 12:48

      Ono kdyby ta silnější koruna byla zůstala od počátku, tak jsme měli jako země prakticky bez surovin levnější jejich dovoz, což by tehdáž bývalo mohlo podpořit růst těch odvětví, o nichž píšete, i dalších, kde v době uvolňování koncem osmdesátých let byla provedena modernizace. Pod vedením MMF a nešťastného příkladu J.Ameriky jsme se proměnili v montovnu a subdodavatele (tehdy) exportní velmoci. Představte si, že by se takovýmto příkladem řídil váš germánský vzor. Pořád ale doufám, že není vše ztraceno a ta silnější kačka může přispět k probuzení a zásadní proměně.
      Kalka.
      • Kalka
        06.12.2011 13:22

        Slušná demagogie ala Komárek.Vekslácký kurs možná pro lidi omámené statistikou RVTHP.Silnější koruna by totálně zlikvidovala vývozní ekonomiku.Hezký den!
        Velkamedvědice
        • Re: Kalka
          06.12.2011 13:30

          Vývozní ekonomiku? Vyváželo se přece na východ. Tuto 'vývozní ekonomiku' zlatokopové ze západu za podpory domácích veksláků ala Pitter zlikvidovali a vytvořili zde po německém vzoru levnou pracovní sílu. Máš plnou hlavu dnešní propagandy, která se mi nelíbí o nic víc než jak se mi nelíbila ta tehdejší. Čas ti pomůže nahlédnout. Hezký den.
          Kalka.
          •  
            06.12.2011 13:37

            Vznikající vývozní ekonomiku.Slovtáci,my,atd nemůžeme mít jinou.Otázkou je optimální počet čistých montoven.
            Velkamedvědice
      •  
        06.12.2011 13:13

        Slná kačka by měla smysl jen tehdy, kdyby úspory obyvatelstva, živnostníků a podnikateů ještě existovaly. Ale ty prostě už nejsou !! To je jedna velká souvilsost, kterou pán guvernér odmítá vidět a jeho zastánci jakbysmet.... Dnes silná koruna tyto významné sociální skupiny zlikviduje dodatečně, protože zdroje nejsou, jak se nás snažil kdysi přesvědčit jeden naivka z levice :-))
        Jesse
      • máte pravdu
        06.12.2011 13:06

        mě už k probuzení pomohla,už jsem skončil s výrobou, zaměstnance jsem už dávno poslal domů a dlabu na to. Až se probudí i ten zbytek co ještě tady maká, tak potom se konečně začnete probouzet i Vy
        oradapoisson
  • silnější koruna
    06.12.2011 12:13

    Ale taky zvýší tlak na inovace, modernizaci a hledání efektivnějších řešení. Velká chyba se stala po převratu s devalvací koruny na úroveň veksláckého kurzu. (To je jako teď se legalizuje korupce ve zdravotnictví zavedením nadstandardu.) Výsledkem byl rozprodej podniků za hubičku cizákům (i místním vykukům), kteří je kupovali hlavně kvůli jejich distribuční síti, a tak je taky následně vybrali a nechali zkrachovat, jakož i nebývalé rozšíření montoven.
    Kalka.
    • Re: silnější koruna
      06.12.2011 13:33

      tenkrat nebyl zadny koordinovany postup, pro byvalou garnituru zrejme bylo prioritou nahnat sem vnejsi kapital za jakoukoliv cenu. takze tomu by neslo predejit ani kdyby jsi jim to tehdy nastinila. vzdyt jeste v roce 2005 paroubek chvalil a podporoval montovny. proste spatna vize, nulova komunikace planu smerem k populaci, nezajem o zpetnou vazbu populace nebylo a jeste uplne neni na poradu dne.
      Azb
      • Re: silnější koruna
        06.12.2011 13:45

        Jj, vykukové tehdy zavedli naprostou hysterii nutnosti mít joint venture a západního partnera bez ohledu na momentánní potřeby podniku. Nemyslím, že by předpřevratová garnitura měla takovou (nebo vůbec nějakou ;-) prioritu. Spíš ti, kdo v tom za všech režimů uměli chodit. Ti, kdo nyní neustále připomínají SVÉ tehdejší heslo, "kdo neokrádá stát, okrádá rodinu".
        Kalka.
        •  
          06.12.2011 13:55

          Ale to je nesmysl.Kapitál zvenčí jednoznačně byl potřebný.. Jiná věc je právní rámec viz. Azb.Dále bylo nutno vytvořit odbyt díky jzahraničním hráčům.
          Velkamedvědice
          • VM
            06.12.2011 14:07

            Jj, kapitál byl potřebný. Ale přoč hlavně? Protože fabriky před převratem odevzdávaly do státní pokladny až 95% zisku. Na nové stroje se jim poskytovala jakoby půjčka od bank (ČSOB, KB, ČS), kterou ale brali čistě formálně, když přece odváděly veškeré zisky státu. A po převratu najednou vykuky napadlo tyhle "půjčky" vymáhat zpět, čímž se veškerý průmysl dostal do platební neschopnosti a levnou kořistí zlatokopů.
            Kalka.
  • ???
    06.12.2011 11:47

    Slabá koruna je proexportní, zbavit se této výhody není dobrý nápad. Je to snad boj s inflací pomocí růstu nezaměstnanosti a snížením koupěschopnosti?
    lime
    • Re: ???
      06.12.2011 11:54

      Já ti povím co to je. Je to servilní výpomoc věřitelům, protože naše dluhy budeme splácet dražší korunou. Když nás totiž politici zadlužovali prodejem státních dluhopisů, tak tito kupci platili levnou korunou. Je to státem podporovaná lichva v neprospěch vlastního obyvatelstva !! A ještě k tomu přidávají omáčku, že si můžeme za drahou korunu levněji koupit videa a mikrovlnky. To je panečku cynizmus !!! btw: RWE už plyn nezlevní, i kdyby byl kurz k usd za 15.
      Jesse
      • Jesse
        06.12.2011 13:27

        Servtilní pomoc koho komu??Ty fakt bereš.Takové kraviny píší děcka.
        Velkamedvědice
        • Re: Jesse
          06.12.2011 13:36

          Já beru, ale ty jsi ještě neotevřel oči :-)) Vůbec nemáš přehled, kdo nakupoval české státní dluhopisy za levnou korunu. V expiraci se mu vrátí slušný zisk a ty to zaplatíš.
          Jesse
          • Jesse
            06.12.2011 13:46

            o))) Jsi totální demagog.Nikdo na světě nedokáže určit kurs měnového páru za pět let,pokud bude kč existovat!!Proč tvrdíš,že český invtestor nekupoval dluhopisy ,lžeš.A mimochodem.Myslíš,že když byla Kč za 30,dluhopisy neexistovali?Ty jsi žvanil..
            Velkamedvědice
            • Re: Jesse
              06.12.2011 14:56

              To mi teda prozraď, čím tě ten Kalousek imponuje :-)) Nechápu, že po něm opakuješ dogmata - na jedné straně o české společnosti tvrdí, že jsme ekonomičtí negramoti a ve stejné větě se chlubí, že nám nabídl výhodnou investici a potvrdí svou demagogii větou, že venku by tak výhodně dlohopisy neprodal :-)))) Neskákej tolik na špek oslíkům, bylo by tě škoda :-))
              Jesse
    • Re: ???
      06.12.2011 11:51

      Centrální banka má bojovat s inflací a ne s nezaměstnaností. To je úkol vlády a parlamentu. Ty mají vytváře prostředí, kde se bude dobře podnikat a tím se budou vytvářet nová pracovní místa.
      M
      •  
        06.12.2011 11:57

        A jak to udělají, kdyžý bude koruna silná? Nechejme to na trhu. Politici, zvláště naši, neumí pohyb koruny v praktické politice akceptovat, takže s nezaměstnaností nepohnou. A malé upřesnění - zvýšení sazeb nezavede inflaci, ale způsobí tlaky na zvýšení inflace, což je pro puntičkáře rozdíl.:-))
        Jesse
        • Měnový kanál
          06.12.2011 12:13

          Ajajaj, tady se obávám, že vzniklo nějaké nedorozumění. Zvýšení sazeb zvýší atraktivitu měny z důvodu vyšší návratnosti investic v daný zemi, což má tlak na posílení kurzu domácí měny. A posílení kurzu domácí měny zlevní import, takže to má tlak na snížení cenový hladiny...snížení sazeb funguje opačným způsobem. A to je pouze měnový kanál, ovlivňujou to ještě další 3, který jsou zrovna tak důležitý. :)
          paf
Aktuální komentáře
23.04.2024
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů