Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Wyplosz o eurozóně: Možná už jim to došlo

Wyplosz o eurozóně: Možná už jim to došlo

07.12.2011 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Pro ty z nás, kteří již několik měsíců tvrdí, že eurozóna potřebuje fiskální disciplínu a rázné kroky ze strany ECB, znějí poslední slova Angely Merkelové a Maria Draghiho jako rajská hudba. Na radost je ale brzy, protože jsme již několikrát viděli, jak vágní prohlášení skrývají neschopnost pochopit podstatu krize.

Fiskální disciplína je v dlouhém období důležitá pro samotné přežití eura. A v krátkém kvůli tomu, aby se trhy mohly uvolnit. Model navrhovaný v současnosti má však centralizovanou povahu a ani v Německu příliš dobře nefunguje. K tomu se přidávají požadavky na výraznou ztrátu suverenity, což je z demokratického hlediska rozporuplné. Mnohé země nebudou s těmito návrhy souhlasit. Alternativou je obejít nesouhlas bilaterálními dohodami mezi těmi, kteří návrh podporují. Tato možnost se evidentně zvažuje, její implementace by ale Evropu hluboce rozdělila.

Je tu ale ještě jedna alternativa a tou je decentralizovaná disciplína. Tento model dobře funguje ve Spojených státech, kde má každý stát svá vlastní pravidla fiskální disciplíny. Můžeme namítnout, že například Kalifornie je blízko bankrotu, její dluh ale dosahuje jen 7 % HDP, takže by nešlo o příliš významnou událost. Podobně můžeme namítat, že Spojené státy mají velký federální rozpočet, který představuje významný proticyklický nástroj. To ale neznamená, že decentralizaci fiskální disciplíny nelze aplikovat na eurozónu. Její národní pravidla musí být jen propracovanější. Například podobně, jako je tomu ve Švýcarsku. A i v decentralizovaném systému lze zvyšovat motivaci k dodržování pravidel. ECB by například mohla přijímat jako kolaterál pouze dluhopisy zemí, které dodržují vhodně navržená pravidla.

Pro ukončení krize musí být také obnoven přístup všech zemí eurozóny na trhy. Debaty o insolvenci jsou bezpředmětné, protože když trhy dostanou strach, návrat do původního stavu není pravděpodobný. Současné snahy o jejich uklidnění s použitím programů úspor jsou evidentně neúčinné. Trhy totiž správně usoudily, že snahy o snižování deficitů budou podkopány nedostatečným růstem. Je tak pravděpodobné, že některé země budou mít opětovný přístup na trh až poté, co restrukturalizují své dluhy. Opět je zde namístě decentralizovaný přístup – každá vláda by měla začít vyjednávat se svými věřiteli. Pravděpodobně nepůjde o organizovaný proces, nemusí ale jít o katastrofu.

Restrukturalizace dluhu poškodí mnoho bank. Tragédií je, že bankovní lobby efektivně drží své vlády pod kontrolou. Je to podobné jako v Japonsku před 20 lety. Na počátku krize eurozóny banky přesvědčily vlády, aby poskytly peníze zadluženým zemím. Dalo se čekat, že tato strategie fungovat nebude. A když se to potvrdilo, banky si vynutily dohodu, v jejímž rámci by nesly jen minimální ztráty. Požadují eurodluhopisy, které by na úkor daňových poplatníků ochránily velkou část jejich aktiv. A nyní hrozí „úvěrovou stávkou“ – tvrdí, že oddlužení povede k zamrznutí trhu s úvěry. Je načase, aby vlády prohlédly toto blafování a připravily plány na jejich převzetí v případě, že přestanou fungovat jako banky.

To, že by ECB fungovala jako věřitel poslední instance, bylo doposud tabu. Její ujišťování, že každý nákup vládních dluhopisů je jen výjimkou, poškodil jejich dlouhodobou efektivitu. Současné plány mohou toto tabu zničit. ECB by mohla nakupovat vládní dluhopisy ve velkém, to by ale významně nafouklo její rozvahu a rizika, která podstupuje. Efektivnější a bezpečnější je částečná garance veřejných dluhopisů eurozóny. Její krása spočívá v tom, že pokud bude důvěryhodná, neponese v podstatě žádný náklad. Částečná musí být proto, že ECB nesmí zachraňovat dluhopisové investory a záruka nesmí stát v cestě restrukturalizaci.

Vedení eurozóny už vyzkoušelo všechna špatná řešení, nyní se může zaměřit na to, co bude fungovat. Velmi záleží na detailech. Ale možná už jim to došlo.

Uvedené je výtahem z „Do Eurozone leaders finally ‘get it’? Not quite yet“ od Charlese Wyplosze.

(Zdroj: VOX)


Váš názor
  • Analogie
    07.12.2011 8:19

    Analogie s USA je sice kacířská, ale dobrá. Tamní dělba veřejných zdrojů mezi státy a federál je daleko za rámcem toho, co může dosáhnout Evropa.
    Pracovitý Prosecký
    • Re: Analogie
      07.12.2011 9:31

      Upřesnil bych - ..."za rámcem toho, co může dosáhnout Evropa"... ani tak ne, jako co může pochopit Evropa. POCHOPIT !! Evropští politici mi totiž připadají dost natvrdlí a nechápaví.
      Jesse
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m