Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecký parlament schválil rozpočet 2012 a otevřel si cestu k pomoci EU a MMF, irský návrh počítá s miliardou eur z vyšších daní

Řecký parlament schválil rozpočet 2012 a otevřel si cestu k pomoci EU a MMF, irský návrh počítá s miliardou eur z vyšších daní

07.12.2011 9:16
Autor: Redakce, Patria.cz

Nová řecká koaliční vláda premiéra Lukase Papadimose získala v parlamentu dostatek hlasů ke schválení rozpočtu na rok 2012, obsahujícího nepopulární úsporná opatření. Díky schválení rozpočtu, o které se zasloužili socialističtí, konzervativní a krajně pravicoví zákonodárci, se Řecko dostane k další tranši financí z fondů Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu.

Papadimos před hlasováním vyzval všechny poslance, aby pro rozpočet zvedli ruku. "Naše činy určí ekonomickou budoucnost naší země. Ne jen v roce 2012, ale v celé dekádě," prohlásil nový premiér.

Irská vláda předložila návrh dalšího úsporného rozpočtu, který pro příští rok předpokládá zvýšení daní o celkem miliardu eur. Spolu s již oznámenými úsporami v celkové výši 2,2 miliardy eur to má snížit rozpočtový deficit na 8,2 % HDP z letošní plánované úrovně 10,1 %. Vláda vzhledem k útlumu evropské ekonomiky také snížila odhad hospodářského růstu země.

Vláda chce příští rok získat do rozpočtu 670 milionů eur prostřednictvím zvýšení daně z přidané hodnoty o dva procentní body na 23 procent. Irsko tak bude mít v měnové unii nejvyšší DPH spolu s Řeckem, Portugalskem a Finskem. Zbývajících 330 milionů eur chce vybrat na zvýšení dalších nepřímých daní a zavedení poplatku 100 eur na domácnost ročně.

V pondělí vláda oznámila nové výdajově škrty, které se dotknou především sociálních příspěvků, zdravotnictví a školství. Na rámci snižování deficitů se Irsko dohodlo s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem, s nimiž se loni v listopadu dohodlo na balíku finanční pomoci.

Irský rozpočet na rok 2012 je již pátý, který předpokládá drastické úsporné kroky. K nim bylo Irsko nuceno přistoupit poté, co zhroucení irského realitního trhu v roce 2008 způsobilo bankám těžké ztráty, které převzal stát. To zvýšilo deficity veřejných financí na rekordní úrovně a v loňském roce vedlo k tomu, že Irsko se stalo po Řecku druhou zemí eurozóny, která požádala o mezinárodní finanční pomoc.

Ministr financí Michael Noonan snížil výhled hospodářského růstu pro příští rok na 1,3 % z předešlé předpovědi 1,6 %. Odhad růstu přitom zhoršil za poslední měsíc již podruhé. Irská ekonomika letos díky silnému exportu oživila ze čtyřletého propadu, výhled na příští rok však kalí riziko propadu eurozóny do recese. Kvůli slabé evropské i globální ekonomice je možné, že Dublin bude muset pokračovat v osekávání vládních výdajů i v roce 2013 a později, varoval ministr. "Irsko musí obnovit udržitelnost svých veřejných financí bez ohledu na to, co se bude dít v eurozóně," řekl Noonan v dolní komoře parlamentu.

Irsko je nyní často dáváno za příklad ostatním zadluženým zemím včetně Řecka, protože se mu daří bez větších protestů obyvatel prosazovat úsporná opatření. Jeho ekonomika také na rozdíl od jiných zemí zasažených dluhovou krizí obnovila růst a irská obchodní a platební bilance je výrazně kladná.

(Zdroj: čtk, mediafax, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m