Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Metallica euru nevěří

Metallica euru nevěří

07.12.2011 17:14

Metallica prý odložila své koncertní turné po Evropě. Důvodem by měly údajně být obavy z toho, že kvůli změně kurzu eura k dolaru by příjmy z tohoto turné nemusely pokrýt náklady s ním spojené. Jejich nové fláky nejsou zrovna moje gusto, ale těmi starými jsem byl muzikálně odkojen. Na koncert bych nyní sice nešel, ale myslím, že je škoda, že skupina zrovna v dnešní době do Evropy nepřijede. Navrhoval bych hlavně koncerty v Bruselu, Frankfurtu, Berlíně a Paříži. Architektům dlouhé řady pokusů o vyřešení krize by mohli zahrát The Day That Never Comes, či Sanitarium a Disposable Heroes. Spolu s tvůrci měnové unie by se mohli zaposlouchat i do Master Of Puppets, The Thing That Should Not Be, Until It Sleeps a i několikrát do For Whom the Bell Tolls. Pro šňůrku na periferii bych pak volil spíše Sad But True, Damage, Inc. a nakonec Don´t Tread On Me.

Uvedené poukazuje na to, jak moc se rozevřel vějíř všech možných scénářů dalšího vývoje v eurozóně. Zvažovány jsou evidentně i možnosti, které byly donedávna považovány za naprostou exotiku. Vývoj posledních dní sice budí určitý optimismus a je férové uznat, že dosažení jakéhokoliv smysluplného a efektivního kompromisu je v evropském kotlíku čin téměř zázračný. Věcí, které se mohou pokazit, je stále přehršle. Metallica a spol. se tak mohou v principu obávat toho, zda by vůbec dostali zaplaceno (tj. validity eurových pohledávek po případném eurozemětřesení). A pak tu je samozřejmě kurz případně přeživšího eura k dolaru.

V principu platí, že cokoli bude navázáno na Německo (případně Nizozemí a Rakousko a Finsko), bude silné, zbytek slabý. Koncerty v jádru eurozóny by se tak mohly dokonce spekulativně vyplatit – tvrdí metalisté by na tvrdé marce či jádrovém euru ještě vydělali. Nebo skupina uvažuje ještě dále: Německu by prospekt silné měny měl dávat motivaci k záchraně všeobjímajícího eura – mělo by se snažit udržet euro periferií oslabené. Pokud ale bude periferie euro oslabovat, znamená to, že periferie bude mít problémy.

Dilema Německa tak ve skutečnosti zní „silná marka/jádrové euro, nebo slabší euro ale také periferie, kterou bude muset větší, či menší oklikou dlouho podporovat (ECB, eurobondy...). Tedy zase žádný oběd zadarmo. Konec konců, ten nebyl ani dříve, když poptávka z periferie pomáhala Němcům udržet exporty a nezaměstnanost na slušných úrovních.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • To tu nedávno bylo
    09.12.2011 8:52

    v 2008 nebo 2009 celebrity podle podobných článků nechtěli dolary , ale jenom eura. Nejlepší by bylo hrát nebo se procházet po molech za ropu, měď , olovo atd. (zlato nebrat je přehřátý).
    Pneumonia
  •  
    08.12.2011 12:49

    Já jsem četl pravý opak,že Metallica naopak udělá turné o rok dříve,jejich manažer údajně předpokládá dlouhodobý pokles eura vůči dolaru v budoucnu a evropské tržby v eurech by pak znamenaly méně dolarů pro kapelu.
    AMOLADOS
  • Metallica
    07.12.2011 20:56

    Je už dávno jen banda pozérskejch šmejdů, kteří dávno zapomněli odkud přišli, kvůli čemu a proč hráli. Tohle je jen další z mnoha jejich nechutných gest. A přestože jsem je až do 4.LP zbožňoval, dnes řeknu jen fuck off.
    T-rex
    • Re: Metallica
      08.12.2011 12:59

      Asi ti unikají důležitá fakta - kdo kapelu manageruje, promotion, kdo se prostě stará o všechny náležitosti, aby měli kluc pouze klid na hraní.... Ty asi budeš vzývat české slavíky, které platí invalidé skrze VZP, že...?:-)))
      Jesse
      • re: Metallica
        08.12.2011 13:16

        Já třeba vzývám kapelu Slayer, což je stejná generace. Na rozdíl od Metaliky ovšem zůstali věrný sami sobě. A v první řadě hraní. Serou na nějakou komerci. Nehledě na to, že Metallica konkrétně K. Hamett byl jeden z nejvíce přeceňovaných kytaristů.
        T-rex
        • Re: re: Metallica
          08.12.2011 14:28

          Proti gustu žádný dišputát, já jen poukazoval na praktiky hudebního - i metalového průmyslu, že si většina rockerů neumí zavázat ani tkaničky (obrazně řečeno) a 99% jejich koncertů a tour si nezařizují sami, ale jejich manageři. Jinak Slayer - dobrý vkus, Kery King to chválím !! U mě něco podobnýho - Sepultura, Suisidal Tendecies, Antrax, Testament... konče Jimmy Hendrixem :-))
          Jesse
    • Re: Metallica
      07.12.2011 21:03

      Metallica nemusí ti nemusí říkat nic, páč já taky nekomentuju mouchu, co se mi rozplácne o čelní sklo. Proč přišli a kvůli čemu hráli - toť skutečně "intošský" otázky. Pro ostatní:http://www.biggboss.cz/news/1381
      db
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.