Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ministr kultury Besser rezignoval, nedostal prý šanci se obhájit

Ministr kultury Besser rezignoval, nedostal prý šanci se obhájit

08.12.2011 8:58, aktualizováno: 8.12. 11:08
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ministr kultury Jiří Besser dnes přistoupil k rezignaci. Skončit ve funkci se rozhodl proto, že necítil podporu kolegů a nedostal prostor se před nimi obhájit v kauze kolem spolupráce s odsouzeným podnikatelem Pavlem Hráchem. Besser proto poslal rezignační dopis premiérovi Petru Nečasovi. "Rozhodl se tak po návratu ze zahraniční cesty do Vatikánu, kde splnil své vládní povinnosti," potvrdil mluvčí ministerstva Stanislav Brunclík. Předseda vlády později ministrovu demisi převzal. S ministrem hovořil telefonicky, poděkoval mu za jeho práci, řekl mluvčí vlády Jan Osúch.

Besser se tento týden ocitl pod silným tlakem tuzemských politiků. "Dospěl k závěru, že nebude svým příběhem dále zatěžovat vládu České republiky," dodal mluvčí. Odstoupení z funkce požadovali kvůli ministrově podílu ve společnosti Comoros Group, jejímž prostřednictvím koupil byt na Floridě. Jeho spoluvlastníkem ve firmě je přitom odsouzený podnikatel Pavel Hrách a Besser podíl ve firmě nepřiznal.

Ministr kultury dva roky po sobě nepřiznal v majetkovém přiznání účast ve společnosti Comoros Group, která koupila přibližně za čtyři miliony korun byt na Floridě. Firmu spoluvlastní odsouzený korupčník Pavel Hrách. "Musím zdůraznit, že o jeho dřívějším odsouzení jsem nevěděl. Viděl jsem jeho výpis z rejstříku trestů a ke dni 3. 12. 2011 nemá žádný záznam," zmínil už před pár dny ministr na adresu svého společníka. Dodal, že toto zatajení ho mrzí.

"Je to příspěvek ke zlepšení politické kultury v Česku," přivítal Besserův krok jeho stranický šéf a předseda sněmovní frakce TOP 09 a STAN Petr Gazdík. ČTK řekl, že Besser bude muset přes svou rezignaci vysvětlit kauzu stranickým kolegům. "Byť jsme zažili řadu mnohem horších kauz a ministr se korupce nedopustil, politik se s odsouzenými stýkat nesmí," míní.

Za nešťastné považuje Gazdík, že se do řešení kauzy připletla Besserova dlouho plánovaná návštěva Vatikánu, z níž se vrátil ve středu v podvečer. "Mediální tlak byl tak velký, že se nešlo nevyjadřovat," hájil Gazdík nekompromisní postup STAN. S Besserem, který je také poslancem, se chce sejít dnes odpoledne. Také Nečas se s končícím členem vlády hodlá osobně sejít, aby vyslechl jeho pohled na kauzu. To však na faktu demise už nic nezmění, uvedl Osúch.

Podle ministra financí a prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska je Besserovo rozhodnutí krokem, kterého je třeba si vážit. "Jen zdůrazňuji, že pan ministr se nedopustil žádné korupce ani ničeho nečestného. Byl příliš neopatrný v tom, komu věří jako svému příteli," poznamenal.

Na Besserovu kauzu upozornil minulý čtvrtek internetový deník Insider. Ministr poté své angažmá ve firmě a podpisy pod smlouvami k jejímu bytu na Floridě vysvětloval tak, že chtěl pomoci příteli, podnikateli Pavlu Hráchovi. Ten byl již dříve odsouzen za uplácení ve státní konsolidační agentuře.

Besser v pondělí řekl, že je připraven odejít, pokud mu bude prokázáno korupční jednání. Chtěl však před tím předložit kabinetu připravený zákon o církevních restitucích. Koaliční politici mu ale dali najevo, že jim jeho kauza vadí.

Podle neoficiálních informací má Bessera nahradit poslankyně TOP 09 Alena Hanáková. Podle médií jsou na seznamu kandidátů také například náměstek ministra Radek Zdráhal nebo jeho žena, muzikantka Zuzana Lapčíková.

Besserův přítel Hrách byl odsouzen za uplácení ve státní konsolidační agentuře. Dostal podmínku a soud mu v listopadu vyměřil také pokutu 600.000 korun. Podnikatel u soudu tvrdil, že nemá na její zaplacení. Letos přitom prý splatil hypotéku za 4,4 milionu korun na floridský byt. Hrách tvrdí, že hypotéku platil z peněz, které utržil za prodej své firmy.
 

(Zdroj: čtk, mediafax)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.