Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČNB: HDP ve 3Q pod prognózou kvůli zahraniční poptávce a úsporám. Za vyšší inflací potraviny

ČNB: HDP ve 3Q pod prognózou kvůli zahraniční poptávce a úsporám. Za vyšší inflací potraviny

09.12.2011 13:13
Autor: Redakce, Patria.cz

Tuzemská ekonomika dle dnes revidovaných údajů ve 3Q11 klesla mezikvartálně o 0,1 %, vzrostla meziročně o 1,2 %, ukázal HDP očištěný o cenové, sezónní a kalendářní vlivy. Oproti stávající prognóze ČNB je vykázaný růst ekonomické aktivity nižší o 0,5 procentního bodu v meziročním a o 0,3 procentního bodu v mezičtvrtletním vyjádření, uvedla ČNB. Rozdílná výše odchylky od prognózy v meziročním a mezičtvrtletním srovnání odráží revizi časové řady čtvrtletních národních účtů od roku 1995, kterou ČSÚ dnes také zveřejnil a která navazuje na nedávnou revizi ročních národních účtů, doplňuje centrální banka.

Za celkově nižším než prognózovaným meziročním růstem HDP ve 3. čtvrtletí roku 2011 stály drobné odchylky skutečnosti od prognózy ve všech složkách poptávky. Do značné míry se naplnilo očekávání ČNB o pokračujícím mírném meziročním poklesu spotřeby domácností a o prohloubení propadu vládní spotřeby. V obou těchto složkách domácí poptávky se tak i nadále projevuje fiskální restrikce, přičemž spotřeba domácností je vedle přijatých rozpočtových konsolidačních opatření tlumena také stále jen pozvolným oživováním na trhu práce. Hrubá tvorba fixního kapitálu oproti očekávané stagnaci meziročně poklesla o téměř 2 %, což však bylo z hlediska naplnění prognózy celkových investic téměř zcela kompenzováno méně výrazným než očekávaným záporným příspěvkem tvorby zásob. Tempa meziročního růstu reálného vývozu i dovozu zboží a služeb jen o málo předčila očekávání ČNB. Významně kladný příspěvek meziroční změny čistého vývozu k růstu HDP pak byl rovněž jen nepatrně nižší než prognóza ČNB.

V souhrnu se tak naplňují očekávání ČNB, že růst české ekonomiky v průběhu letošního roku dále zpomalí v důsledku odeznění investic do zásob a vlivem fiskální konsolidace v podmínkách postupného utlumování zahraniční poptávky. Zdrojem růstu, který za celý rok 2011 dle prognózy dosáhne 2 %, bude zejména čistý vývoz.

Dle základního scénáře stávající prognózy HDP zpomalí v roce 2012 (na 1,2 %), kdy v souvislosti se zpomalením v zahraničí vykáže čistý vývoz záporný příspěvek, zatímco domácí poptávka mírně poroste. Vedle toho byl zpracován i alternativní scénář předpokládající stagnaci reálné ekonomické aktivity v „efektivní“ eurozóně. Tento předpoklad se promítl do očekávaného výraznějšího ochlazení domácí ekonomické aktivity. Růst domácího HDP v roce 2012 je v alternativě o 1,6 procentního bodu nižší ve srovnání se základním scénářem, a dostává se tedy do mírně záporných hodnot (-0,4 %).

Celková meziroční inflace byla v listopadu letošního roku o 0,5 procentního bodu vyšší v porovnání s aktuální prognózou ČNB. Odchylka od prognózy směrem nahoru byla způsobena z valné části cenami potravin. Je pravděpodobné, že se v cenách potravin v posledních dvou měsících začíná s předstihem projevovat vliv zvýšení snížené sazby DPH, ke kterému dojde od ledna 2012. Podobně se daňové změny promítaly s předstihem do cen i v několika případech v minulosti. Je-li tomu tak i nyní, pak by došlo ke kompenzaci dosavadního rychlejšího než očekávaného růstu cen potravin začátkem příštího roku, kdy by inflace z titulu změny sazby DPH již nezaznamenala skokový nárůst, jak se doposud očekávalo. Nepatrně vyšší oproti očekávání ČNB byly v listopadu letošního roku i korigovaná inflace bez cen pohonných hmot a ceny pohonných hmot.

Celkově zveřejněná data prozatím představují jen mírné proinflační riziko prognózy a výrazně nezpochybňují náhled ČNB. Ta hodnotí situaci v uplynulém období tak, že inflační tlaky z domácí ekonomiky nebyly patrné a zdrojem inflace zůstávaly především ceny komodit a potravin, k nimž se v posledních měsících zřejmě přidává i vývoj měnového kurzu. Podle prognózy ČNB celková inflace v roce 2012 dočasně vzroste těsně pod 3 % v důsledku zvýšení DPH; od začátku roku 2013 se sníží pod cíl. Měnověpolitická inflace se bude v roce 2012 i 2013 pohybovat mírně pod cílem.

(Zdroj: ČNB)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.