Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Italské banky hrozí EBA žalobou kvůli „špatným“ výsledkům zátěžových testů. Země prodala roční dluhopisy za 7 mld. EUR

Italské banky hrozí EBA žalobou kvůli „špatným“ výsledkům zátěžových testů. Země prodala roční dluhopisy za 7 mld. EUR

12.12.2011 12:14, aktualizováno: 12.12. 15:38
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Šéf Italské bankovní asociace (ABI) pohrozil žalobou Evropskému bankovnímu úřadu (EBA) kvůli rozhodnutí o navýšení kapitálu italských bank. Nelíbí se mu výsledky zátěžových testů evropských bank, podle nichž musí italští věřitelé navýšit kapitál o 15,37 miliardy eur. "ABI využije všechny možné způsoby, včetně právních, aby se bránila proti rozhodnutí EBA," uvedl Giuseppe Mussari na bankovní konferenci v Římě. Podle něj je hodnocení kapitálové přiměřenosti uskutečněné EBA špatné a nebere v úvahu specifické faktory, které ovlivňují italské banky.

EBA ve čtvrtek uvedla, že evropské banky budou potřebovat kvůli prohlubující se dluhové krizi v eurozóně navýšit svůj kapitál o 114,7 miliardy eur (více ZDE). To je o téměř osm procent více, než se předpokládalo před dvěma měsíci. Proti rozhodnutí EBA se postavil již v pátek také italský ministr průmyslu Corrado Passera. Ten označil testy za "špatně koncipované, špatně řízené, špatně načasované a obecně nerozumné", protože současná krize se týká především státních dluhopisů a veřejného dluhu.

Itálie dnes v aukci upsala jednoleté dluhopisy v maximálním stanoveném objemu 7 miliard eur. Výnos klesl pod 6% hranici, na 5,952 % z 14letého maxima 6,087 % v listopadu. Poptávka překročila 1,92násobě nabízené množství, zatímco v listopadu byl poměr bid-to-cover 1,99. Zájem mezi drobnými investory podle analytiků podpořila akce organizovaná státem a italskou bankovní asociací ABI, v rámci které banky zrušily poplatky pro drobné investory, kteří se rozhodli pro nákup obligací v aukci. Na poklesu výnosu se zřejmě i podepsal fakt, že se vláda premiéra Montiho shodla na podobě úsporného plánu, který má zajistit škrty v objemu 30 miliard eur.

"Takřka šest procent je stále příliš vysoký úrok," řekl agentuře Reuters analytik ING Padhraic Garvey. "Pro Itálii to není příjemná situace a není to ani udržitelné," dodal. Výnos klíčových desetiletých státních dluhopisů dnes krátce po aukci stoupl o 21 bps na 6,57 %, poté až nad 6,8 procenta a dál se přiblížil zpět ke kritické hranici sedmi procent, nad níž byl minulý měsíc. Výnosová přirážka italských desetiletých dluhopisů vůči německým dnes vzrostla o zhruba půl procentního bodu na 4,8 bodu. Od čtvrtka italské dlouhodobé úroky prudce rostou, protože šéf ECB Mario Draghi zmrazil naděje na to, že by banka mohla při příznivém výsledku summitu Evropské unie podstatně zesílit nákupy státních dluhopisů ohrožených zemí v čele s Itálií. Náladu trhu pak podkopal výsledek summitu, který trhy pro řešení krize považují za nedostatečný.

Další testování trhu čeká Itálii ve středu, kdy se chystá prodat 5leté bondy až za 3 mld. EUR. Na trhu dnes jejich výnos překročil 7 procent. Montiho úsporný plán, který je zaměřený na posílení příjmů rozpočtu a podporu ekonomického růstu země, má za cíl především získat důvěru investorů. Úsporná opatření nové vlády se však nelíbí tamním odborům, které dnes proti nim zahájily sérii stávek. Parlament bude o programu jednat do Vánoc, pokud by jednání selhala, hrozil by „kolaps“ Itálie s potenciálními dopady na budoucnost společné měny, varoval Monti. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) však uvedla, že Itálii nehrozí v blízké budoucnosti ztráta schopnosti zvládat svůj dluh, přestože náklady na obsluhu dluhu zůstávají vysoké.

(Zdroj: Bloomberg, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledy za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data