Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč zůstat euroskeptikem

Proč zůstat euroskeptikem

13.12.2011 18:43
Autor: Redakce, Patria.cz

Posoudit, poslední vývoj v Evropě, je poněkud složité. Něco bylo pozitivní, něco negativní, vcelku ale zůstávám europesimistou. Problémy spojené s hledáním nové vnitřní rovnováhy byly naprosto ignorovány, a pokud tomu tak bude nadále, povede to k záhubě eura.

ECB pokračovala s dalším uvolňováním, které bylo zaměřené hlavně na uvolnění tlaku v bankovním systému. V souladu s očekáváním také snížila sazby na 1 %. I tak ale evropský finanční systém zůstává v napjaté situaci - pokračuje jeho oddlužení a trvá potřeba rekapitalizace. To zhorší recesi, která právě prochází svou ranou fází. A prezident ECB Mario Draghi neslíbil podporu trhům s vládními dluhopisy, což přineslo zklamání. Očekávat takový krok by ale bylo předčasné, použije se až jako úplně poslední možnost. ECB nyní jasně rozeznává hloubku finančních problémů.

Summit eurozóny naopak podle očekávání zklamal. Velká Británie z dohody couvla a široká podpora změnám tak ztrácí na síle. Nanejvýš dojde k širší dohodě mezi 17 zeměmi eurozóny a několika dalšími. To otevírá možnosti dalších neshod v budoucnu. Základní dohody přitom bylo v principu dosaženo, čeká nás však bitva spojená s jejím schvalováním. Možností, že politika na národní úrovni celý proces zhatí, je mnoho. Stojíme tak stále tam, kde jsme byli. Bohatší země v čele s Německem stále odmítají vytvořit větší krizový fond a ECB podle všeho nechce takovému fondu půjčovat. Evropa tedy hledá podporu ze zahraničí, což vzbuzuje úsměv. Jak velkou podporu může získat, když Německo pro záchranu nedělá vše, co může, a Velká Británie již počítá s tím, že euro představuje experiment odsouzený k záhubě?

I pokud dáme vše uvedené stranou, je zarážející, že se výsledek summitu prezentuje jako posun k fiskální unii. Tím není. Jde jen o posun k jednotnému fiskálnímu utahování, nic víc. A na první pohled se závazky s ním spojené nejeví jako důvěryhodné. Samo Německo v posledních letech překročilo 3% strop deficitů sedmkrát, Francie šestkrát, Itálie osmkrát. Současné snahy o úspory přitom budou probíhat v recesi. Je snadné si představit, že výsledkem bude výrazně deflační situace.

Krátce řečeno, Evropa se rychle pohybuje směrem k japonskému scénáři kombinujícímu pomalý růst a posilující měnu. To ji nakonec roztrhá. Pokud uvážíme, že deficity ve skutečnosti problémem nejsou, jde o smutný konec. Namísto deficitů by se totiž měly řešit vnitřní nerovnováhy mezi jádrem a periferií. Skutečná fiskální unie by znamenala vytvoření automatických fiskálních transferů fungujících podobně jako v USA. Bez nich se bude situace na periferii rychle zhoršovat a náklady na zachování eura tam nakonec převýší náklady na jeho opuštění.

Zůstávám tak europesimistou. ECB se intenzivně snaží zabránit kolapsu finančního systému, hlubší problémy se však neřeší. Jejich jádro tvoří neschopnost fungovat jako jedna fiskálně sjednocená ekonomika.

Autorem je Timothy A. Duy, profesor ekonomie na University of Oregon.

(Zdroj: Fed Watch)


Váš názor
  • poslední dva odstavce
    14.12.2011 9:02

    hezky ukazují, jak je pro američana těžké pochopit podstatu Evropy (ekonomicky má samozřejmě pravdu, leč nechápe, že pro toto triviální řešení nezbytná podmínka je zde nepřijatelná).
    H.B.
    • poslení věta
      14.12.2011 12:12

      je k smíchu, a celý článek nemá vůbec žádný smysl
      Bo
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data